Luin Zlatan päiväkirjan lapsena. Olin muistaakseni neljännellä luokalla sillon. Kirja on jääny mieleen, vaikka sisältö ei sen kummemmin.
Lyhykäisyydessään tässä on 11-vuotiaan Zlatan päiväkirja Bosnian sodan ajalta. Zlatan perhe asuu Sarajevossa ja hän kirjoittaa kokemuksistaan siellä. Suht mielenkiintoista luettavaa, mutta aikuselle minulle jo vähä tylsää. Muistelen tän lapsena olleen paljon mielenkiintosempi. Toisaalta mietin, että onko vähän tylyä sanoa tylsäksi, mutta onko sota joskus jotenkin mielenkiintosta? Ei mun mielestä. Sota on aina väkivaltaa ja väkivalta on todella tylsää. Sota on monelle selviytymistaistelu ja se selviytyminen voi kyllä olla mielenkiintosta. Se myös sai mut lukemaan tämän loppuun asti.
Mun mielestä on arvokasta, että esimerkiksi tämä päiväkirja ja myös Anne Frankin päiväkirja on julkaistu. On hyvä, että jälkipolville jää jälki ja todistus siitä, millaista elämä on ollut sodan aikana. Eihän itsekään muuten tietäisi. Voi vain kuvitella ja kuvitelmat ei kyllä vastaa aina todellisuutta. Lukemisen kautta myös asiat paremmin realisoituu, kun lukee kuvauksia elämästä sodan keskellä. Ainakin minulla niin.
Kuin moni muu on lukenu tän? Tiiättekö muita tän kaltaisia kirjoja kuin Zlatan päiväkirja ja Anne Frankin päiväkirja? Saa vinkata! Vois olla ihan mielenkiintoista lukea lisää. Ton Anne Frankin päiväkirjan aion lukea vielä uudelleen. Sen luin lapsena samoihin aikoihin kuin tän.
Vähän tuonne päin on kirja Nainen sodassa: Kenttälotan kirjeitä, jossa on Kyllikki Villan sota-aikainen kirjeenvaihto hänen äitinsä kanssa. Joukossa on myös päiväkirjaotteita. Raottaa mielestäni hyvin sota-ajan todellisuutta. Välillä kyllä meinasi käydä aika pitkäksi, täytyy myöntää.
VastaaPoistaPitääpä munki tsekata tuo kirja. Ei oo näitä kotimaan vastaavia kyllä tullu luettua.
Poista