23 helmikuuta, 2022

Akwaeke Emezi: Makeaa vettä

Vihdoin minäkin pääsin lukemaan Emeziä! Ja olipa aika vau kokemus tämä kirja. Ei Emeziä turhaan kehuta pitkin nettiä. Makeaa vettä avautui mulle laveana tienä traumatisoituneen ihmisen mielenmaisemaan ja dissosiaatioon. Tunnistin itseni paikoin. Kerrassaan upea kuvaus dissosiaatiosta, täytyy sanoa!


 

Meillä kaikilla ihmisillä on arkipäivän dissosiaatiota, tyypillinen esimerkki siitä on se, että ajaa autoa ns. automaatilla ja perillä ihmettelee, että miten oon jo täällä. Tämmönen on hyvin lievää ja ihan normaalia. Kirjassa kuvataan dissosiaation vakavempaa versiota. Esimerkiksi Asughara syntyy raiskauksen seurauksena ja Asugharan ainoa syy olemassaoloon on Adan suojeleminen. Hän astuu kehiin aina ku Ada harrastaa seksiä ja näin suojelee Adaa muistamasta raiskausta. Tämmönen on aika tyypillinen esimerkki dissosiaatiosta ja siitä miten se toimii. 

Päähenkilöllä Adalla, jonka nimi oikeasti ei ole Ada ja jonka nimeä ei kerrota edes kirjassa, on useita dissosiatiivisia osia. On nimettömiä henkiä "me", on Vincent, aiemmin mainittu Asughara. Heitä Ada tapaa mielensä marmorihuoneessa. Tämän marmorihuoneen ymmärrän Adan turvapaikkana, johon hän voi paeta aina kun asiat ovat liikaa ja silloin dissosiaatio voi astua kehiin. Adan lapsuus on aika sirpaleista ja isoja juttuja täynnä, hänen äitinsä muuttaa toiseen maahan töihin, isä on etäinen jne. Dissosiatiiviset osat ovat syntyneet sen takia, turvaamaan ja suojaamaan Adan elämää. "Meidän" synnystä ajattelin niin, että kaikilla ihmisillä on valmius dissosiaatioon. Dissosiaatio on mielen suojauskeino ja se tapahtuu, kun asiat ovat liikaa. Toki dissosiaatio on aika järeä mielensuojauskeino, mutta toisaalta taas raiskauksen kokeminen on aika iso tarve sellaiselle ja Ada kokee niitä useita. 

Kirjassa tarina etenee ajasta ennen Adan syntymää Adan aikuisuuteen, jonnekin yli kahdenkymmenen ikävuoden päälle. Oli niin jännää lukea tätä kirjaa, kun tunnistin paikoin itseni kirjan kuvauksista. Tuollaista dissosiaatio on. Osat voivat vastustaa asioiden käsittelyä, kuten Asughara, joka ei halunnut Adan menevän terapiaan. Osat voivat myös ottaa vallan ihmisestä ja kun itse on taas paikalla, ei välttämättä muista ollenkaan tekemiään asioita tai kokemuksia. Se voi olla myös pelottavaa. Sitäkin kuvattiin hyvin kirjassa.

Mielestäni Emezi on kuvannut todella hienosti ja realistisesti tässä kirjassa dissosiaatiota, sen syntyä ja sitä miten se toimii. Kannattaa lukea tää! En kokenut tätä rankkana kirjana, vaikka tässä käydään läpi myös vaikeita ja raastavia asioita.

10 kommenttia:

  1. Tämä täytyy laittaa lukulistalle! Harvoin kirjallisuudessa kuvataan dissosiaatiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tuu kyllä mieleen toista disson kuvausta tällaisessa kaunokirjallisessa muodossa. Viisi naista, sata elämää on kans, mutta ei se ollu näin kaunokirjallinen kirja.

      Poista
  2. Tämä oli hieno kirja, joskin minulle melko hämmentävä. Olisi hurjaa jos itsessä mellastaisi monia persoonallisuuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dissosiaatio voi kyllä olla hämmentävää luettavaa, jos siitä ei oo omakohtaista kokemusta.

      Poista
  3. Kuulostaapa kiinnostavalta teokselta. Joissakin jännityskirjoissa on ollut vähän samantyyppistä persoonallisuuden jakaantumista eri henkilöiksi. Mr Hyde ja tohtori Jekyll taitaa olla vanhimmasta päästä.
    Tiina Laitila Kälvemarkin H2O kertoi henkilöstä, jolla oli useampi sivupersoona. https://kirjasahkokayra.blogspot.com/2020/06/tiina-laitila-kalvemark-h2o.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ton sun bloggauksen pohjalta oon ton H2O:n laittanu lukulistalle. Se kiinnostaa kyllä lukea!

      Poista
  4. Kiinnostava kirja. Minulle dissosiaatio on aika vieras aihe, mutta sen Viisi naista, sata elämää olen lukenut. Hyvä tietää, ettei kirja tuntunut rankalta. Sen voisi joskus lukea.

    Yksi blogini lukija, joka seurasi blogiani instassa, oli muuten kerran keksinyt, että minulla on dissosiaatiohäiriö. En todella tiedä mistä hän sen oli kehittänyt, en ole koskaan väittänyt mitään sinne päinkään, en blogissa enkä instassa. Onneksi ketkään muut eivät tähän mennessä ole ryhtyneet diagnosoimaan minua... Kun tarpeeksi kauan arvaillaan, niin toki voisi oikeakin diagnoosi tulla vastaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista tommonen toisten diagnosointi. Minusta myös vaarallista.

      Poista
    2. On kyllä vaarallista ja myös hullua, kun eihän tuokaan ihminen edes tuntenut minua muuten kuin lukemieni kirjojen kautta...

      Poista
    3. Nimenomaan! Ja tollanen diagnosointi voi viedä ihmisen vaan pahemmalle tolalle.

      Poista