Rohkeus parantua on Ellen Bassin ja Laura Davisin kirja "opas naisille, jotka haluavat selviytyä lapsuudenaikaisesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä". Itse luin tämän ensimmäisen kerran n.6 vuotta sitten, kun aloin käsitellä lapsuuden traumojani. Nyt halusin lukea tämän uudelleen.
Kirja oli yhtä hyvä kuin muistin! Kirjassa käydään kattavasti läpi se, miten seksuaalinen hyväksikäyttö/väkivalta vaikuttaa lapseen ja miten se vaikuttaa hänen elämäänsä siitä eteenpäin. Kirjassa käydään aikalailla kaikki jutut läpi, mihin hyväksikäyttö vaikuttaa ja minusta se on hyvä. Kirjassa on myös osio hyväksikäyttöä kokeneiden omaisille ja läheisille ja lopussa auttamistahoja ja kirjalistaa ja lähteitä.
"Seksuaalisesta hyväksikäytöstä ei ole olemassa myönteisiä tai neutraaleja kokemuksia." Tämä oli ehkä parasta antia koko kirjassa. Niin selkeästi sanottu tämä asia, ettei tätä paremmin voisi edes sanoa. Mielestäni tämä lausee pätee myös seksuaaliseen häirintään ja vastaavaan ihan samalla lailla kuin raakaan väkivaltaan.
Kirjassa oli myös hyvin kerrottu se, että toipuminen tai miksi ikinä sitä haluaakaan sanoa, se kestää just niin kauan kuin kestää. Eli kauan. Kun itsekin tuskailen välillä sen kanssa, että olen jo kuusi vuotta käsitellyt asiaa ja tästä ei tule ikinä valmista, niin kirja muistutti taas minua siitä, että minulla on niin vakavia traumoja, ettei tästä voi millään toipua näin vähässä ajassa.
"En ikinä anna anteeksi ***:lle (tai kuka ikinä hyväksikäyttäjä/hyväksikäyttäjät olikaan). Hänellä/heillä oli mahdollisuus valita. Hän/he valitsi." Tämä oli toinen todella pysäyttävä kohta kirjassa. Tajusin, että juuri nuinhan se on mennyt. Omat hyväksikäyttäjäni ovat olleet aikuisia ja heillä on ollut mahdollisuus myös valita olla tekemättä tekojaan. He valitsivat tehdä. Se ei ollut minun vikani ja syyni ihan millään lailla. Samalla lailla kaikki nekin ihmiset valitsevat, jotka päättävät kouria toisia tai nakella häiritseviä kommentteja. Se on aina valinta! Sinä et voi estää sitä millään tekemisellä tai tekemättä jättämisellä.
Tästä asiasta voisi sanoa vaikka ja mitä. Olen kirjoittanut Ämyri-blogiin enemmän aiheesta, esim. oireista ja tunteista ja muusta vastaavasta. Ämyri on Siniset siiver ry:n blogi ja tämä ry ylläpitää myös Sinistä foorumia, joka on seksuaalista väkivaltaa kokeneiden vertaistukifoorumi. Foorumilla kaikki ovat nimimerkkien takana.