11 huhtikuuta, 2025

Lupita Nyong'o & Vashti Harrison: Sulwe & Justina Ireland: Ophie's ghosts

 Kaksi ihanaa lasten ja nuorten kirjaa.




Lupita Nyong'o & Vashti Harrison: Sulwe

Tää oli suloinen kirja siitä, kun on erilainen ku muut jollain tavalla ja haluaa olla samanlainen. Miten itsensä voisi hyväksyä sellaisena kuin on?

Sulwella on tummempi iho kuin muilla perheenjäsenillään. Tai kellään koulussa. Sulwe kipuilee asian kanssa ja puhuu yöllä tähdille siitä. Tähdet auttavat häntä.

Pidin kovasti tästä. Tarina on hyvä ja toki lapsentasoinen. Harrisonin kuvitus oli kaunista.




Justina Ireland: Ophie's ghosts
äänilukija Bahni Turpin

Tämä taas oli todella ihana kirja! Välillä melkein kyyneleet silmissä kuuntelin tätä! 

"In 1920s Georgia, 12-year-old Ophelia Harrison, who is Black, learns that she can see ghosts when her father, killed hours earlier by a white lynch mob, wakes Ophie in the middle of the night to save her and her mother from the same fate. After relocating to Pittsburgh to live with her father’s family, Ophie must leave school and work alongside her mother at the opulent Daffodil Manor, owned by the Caruthers family, white, pro-slavery Southerners from Virginia. There, Ophie sees more ghosts than ever, soon learning of her family’s legacy of helping sometimes-dangerous haints with unfinished business move on. Her fascination with Clara, the old home’s most beautiful ghost, draws Ophie into a mystery that reveals the human cost of systemic racism across America and the price routinely paid by those attempting to defy it. In her middle grade debut, Ireland (Dread Nation) deftly balances historical detail and atmosphere, capturing the essence of the centuries-enduring racism that oppresses through actions large and small. Ophie makes a brave, dynamic main character: scared, grieving, and compassionate, while also deeply aware that she deserves more than a racist society permits her. Ages 8–12."

Joku tässä kosketti mua todella paljon, ehkä se miten samaistuttava Ophien pään sisältö oli ja millainen ihminen hän oli. Kaikki nuo rajut tapahtumat ja mitä sen jälkeen tapahtui. Miten sitkeä Ophie on ja etsii vastauksia kysymyksiinsä. Välillä tuntu, etten millään malta lopettaa tämän kuuntelemista. Upposin niin tähän tarinaan. Lisäksi tuo äänikirjalukija oli just soppeli tähän kirjaan eläytymisillään.

Tarina ja mikä kaiken takana oli tuolla Daffodil Manorissa oli myös sopivan jännittävä. Loppu oli kyllä vähän odottamaton kaiken lisäksi. Ois kivaa, jos Ophien tarinaa sais lukea/kuunnella vielä lisää.

10 huhtikuuta, 2025

Avaruuteen! Sarjakuva ja novelli

 Välillä pitää päästä vähän kauemmas.




Jim Ottaviani & Maris Wicks: Astronauts - women on the Final Frontier

Sataa valoa -blogissa törmäsin tähän sarjakuvaan viime vuonna. Kun sitten bongasin tämän OverDrivestä niin pitihän se lukea! 

Tää on tarina siitä, miten naisistakin tuli astronautteja. Huomasin muuten, ku googlasin asiaa, että google koittaa väittää, että yhdysvaltalaiset naiset oli ekoja naisia avaruudessa. Sehän ei oo totta! Venäläiset (Neuvostoliitto silloin) naiset oli avaruudessa kymmeniä vuosia aiemmin! Kun tietää astronautin nimen, niin sitten saa oikeaa tietoa. Huoh saakeli tätä yhdysvaltalaisten tiedon vääristelyä.

No, tää sarjakuva itsessään oli tosi mielenkiintoinen luettava! Oli kiinnostavaa nähdä, että mitä kaikkea se vaatii, että pääsee avaruuteen. Miehillä ja naisilla on muuten samat vaatimukset, mutta naiset on lisäksi joutunut taistelemaan misogyniaa vastaan.




Martha Wells: Home: Habitat, Range, Niche, Territory

Vähän Murhabottiakin tähän väliin! Tämä oli lyhyt novelli, joka sijoittuu neljännen ja viidennen kirjan väliin. Porukat ovat palanneet kotiin Mensahin sieppauksen jälkeen. Mensahilla on traumaperäinen stressihäiriö ja hän kieltää sen olemassaolon. Murhabotti taas yrittää haukkana varjella Mensahia ja saada hänet hakemaan apua ja tietenkin samalla taustalla pörrää kaikenlaisia asioita. Kiva välipala tämä!

09 huhtikuuta, 2025

Tytti Issakainen, Kaisa Häkkinen, Maisa Tonteri & Pekka Rahkonen: A sanoi Agricola

 Tänään on Agricolan päivä! Siksipä siis kirja itse Agricolasta tähän!




Tää on lastenkirjamuodossa oleva yhdenlainen Mikael Agricolan elämäntarina, hänen poikansa Kristianin silmin. Oli kyllä mielenkiintoista luettavaa! En mää mittää oo tienny Agricolan elämästä. Ei oo kyllä paljoa kiinnostanutkaan. Tämä tarina oli kyllä hyvin avartava. Ehkä nyt vähän viisastuin Agricolasta. Tämän lastenkirjan parasta antia oli suomen kirjakielen synnyn seuraaminen.

tarina: Tytti Issakainen, Kaisa Häkkinen & Maisa Tonteri
kuvitus: Pekka Rahkonen

08 huhtikuuta, 2025

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa & Ann Rosman: Majakkamestarin tytär

 Kaksi mereistä dekkaria! Isomäen kirja tommonen ekotrilleri ja Rosmanin kirja tommonen tavisdekkari. Meri voimakkaasti läsnä molemmissa!



Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa

Sarasvatin hiekasta oon lukenu sarjakuvaversion aiemmin ni oli ihan mukavaa tarttua sitten tähän.

Noh, ekana täytyy sanoa, että tää oli vissiin miehille kirjotettu kirja. Oli niin täynnä semmosta "miehistä" menoa. Ai, sulla on tissit ja oot silti älykäs? Wau. Tämmöstä. No, jos niiltä sulki silmänsä ni tää oli kyllä oikein vetävä tarina. Tituleerattuna ihan ekologisena jännitysromaanina.

"Intialainen meriarkelogi Amrita Desai tutkii Intian länsirannikolla meren pohjalta löytynyttä rauniokaupunkia. Mikä pysäytti elämän kaupungeissa kymmenen tuhatta vuotta sitten? Desai tarvitsee tutkimuksiinsa erikoissukellusveneen, ja työkaveriksi ilmaantuu venäläinen Sergei Savelnikov. Samaan aikaan Grönlannin mannerjäätiköllä alkaa tapahtua odottamattomia asioita. Suomalainen tutkija Kari Alanen havaitsee tekijän joka yhdistää Cambaynlahden rauniot, Grönlannin mannerjäätiköt ja Bahamasaarten mystiset kivenlohkareet yllättävällä tavalla."

Tän kirjan dominoefektin eli jäätiköiden sulamisen seuraaminen oli kyllä aika hurjaa! Sai kyllä välillä jännittää ihan kunnolla joidenkin henkilöiden puolesta. Isomäki osaa kyllä kirjoittaa vahvaa tarinaa. Misogynian sais jättää vähemmälle. Taidan lukea tän itsenäisen jatko-osan Vedenpaisumuksen lapset jossain kohti.




Ann Rosman: Majakkamestarin tytär
suomentanut Anu Koivunen

Rosmanin kirjojen uudelleenluku alkoi! Tän Majakkamestarin tyttären oon lukenu ekan kerran n.9v sitten. Nyt kun tästä sarjasta on suomennettu myös ne välistä puuttuneet osat ni päätin aloittaa sarjan uudelleen sen takia.

"Pienellä saarella Marstrandin ulkopuolella rakennetaan uutta kokouskeskusta. Vanhoja rakennuksia kunnostetaan, ja 1868 rakennettu majakka palautetaan korjattuna alkuperäiselle paikalleen. Majakanvartijoidenasunnon kellaria remontoidessaan rakennusmiehet kohtaavat järkyttävän näyn: umpeen muuratusta huoneesta löytyy miehen ruumis. Karin Adler Göteborgin rikospoliisista saa jutun tutkittavakseen, ja pian hän saa selville, että ihmeen hyvin säilynyt ruumis on ollut piilossa nelisenkymmentä vuotta. Sitten edessä onkin umpikuja. Karinin ainoat johtolangat ovat lista vuosikymmeniä sitten kadonneista ihmisistä ja vihkisormus. Tilannetta ei helpota se, että Karinin ihmissuhteet ovat pahasti solmussa niin työpaikalla kuin kotonakin."

Aika on pyyhkinyt tarinan ratkaisut hyvin mielestä, joten oli helppoa lukea tätä uudelleen. Tarina vei taas mennessään ja murhaajaakaan en ihan hoksannnut. Eli hyvä dekkari kaiken kaikkiaan! Nautin kyllä lukemisesta! Karin on omanlaisensa hahmo kyllä, samaten kuin hänen työkaverinsa. Lisäksi on vielä saarelaisia sekalainen sakki. Tulipa hyvä mieli tähän sarjaan palaamisesta!

02 huhtikuuta, 2025

Maaliskuun 2025 kooste

Hah, maaliskuu ei oo kyllä menny yhtään paremmin kuin helmikuu. Plääh. Argh. Tulin uudelleen kipeäksi. Toipuminen siis vaan pitkittynyt siitä helmikuun flunssasta sen takia. Lopulta jouduin vähentämään kevään opintoja radikaalisti, että selviän kaikesta.


5.3. Minä ja puoliso ollaan oltu nyt 12 vuotta yhdessä!


Luetut: 28

Marguerite Abouet & Clément Oubrerie: Aya - Love in the Yop city
Leena Paasio: Meren koskettamat
Jeannette Arroyo & Ren Graham: Blackwater
Mia Myllymäki: Huomistarhuri
Mari Turunen: Kääntyneet: ex-muslimien painostus Suomessa
Eunnie: If you'll have me
Georgia Byng: Molly Moon ja hervoton hypnoosiseikkailu
Jokha Alharthi: Celestial bodies
Kaisa Viitala: Klaanin vieraana
Talentia: Arki, arvot ja etiikka - sosiaalialan ammattihenkilön eettiset ohjeet
Äni Jaatinen: My rosy road
Milla Ollikainen: Veripailakat
Ayọ̀bámi Adébáyọ̀: Älä mene pois
Joanna Cacao: The secret of the ravens
Tarita Ikonen: Puhun niin kuin itsemurhakirjeissä puhutaan
Ana Penyas: We're all just fine
Toni Morrison: Sula
Eva Frantz: Lasta et minulta vie
Shahad Al Rawi: The Baghdad clock
Ulla Donner: Luonnollinen näytelmä
Siri Broch Johansen: Minä olen hiihtäjä
Marguerite Duras: Rakastaja
Giovanni Di Gregorio & Alessandro Barbucci:Sisarukset Grémillet 6: Salaperäinen kartano 
Liisa Nevalainen: Ruusunpunaiset silmälasit
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Fríða Á. Sigurðardóttir: Kun yö kuluu
Ann Rosman: Noitavasara
Chi Zijian: Puolikuu


17.3. bongasin ensimmäiset silmut!


Katsotut: 13

Elokuvat: 0

Sarjat: 13

Dalgliesh 
Iso-Britannia, 2024
3. kausi (6 jaksoa)

Lego Masters Australia
Australia, 2020
2. kausi (15 jaksoa)

9-1-1
Usa, 2024
7. kausi (10 jaksoa)

9-1-1: Lone star
Usa, 2024
5. kausi (12 jaksoa)

Hiljainen todistaja
Iso-Britannia, 2025
28. kausi (10 jaksoa)

Vera Stanhope
Iso-Britannia, 2025
14. kausi (4 jaksoa)

Grand Designs Uusi-Seelanti
Uusi-Seelanti, 2023
8. kausi (8 jaksoa)

Spencerin siskokset
Usa, 2023
1. kausi (10 jaksoa)

NCIS
Usa, 2024
21. kausi (10 jaksoa)

Helsinki-syndrooma
Suomi, 2024
2. kausi (6 jaksoa)

Kuukukkamurhat
Iso-Britannia, 2024
1. kausi (6 jaksoa)

Kuoleman kolmio
Irlanti, 2023
1. kausi (6 jaksoa)

Mahdoton tapaus
Ranska, 2021
1. kausi (8 jaksoa)


24.3. taas bongasin ensimmäiset pajunkissat.


Haasteet: 1



26.3. pistin ekan kerran tälle kevättä lenkkarit jalkaan. Ai että tuntui ihanalta!

Miten teillä meni maaliskuu?

01 huhtikuuta, 2025

Kirjallisuuspalkinto-lukuhaasteen koonti

Hyvää huhtikuun ensimmäistä, armaat kanssalukijani!

Itselläni meni vähän täpärälle muutaman kirjan kanssa tähän lukuhaasteeseen. Sain sentäs luettua!

Haasteeseen osallistujat: Laittakaa kommentteihin teijän lukemat kirjat tai linkki postaukseen, että pääsen lukemaan teijän lukemistonne!




1. Anni Swan -mitali (suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinto)
Tove Jansson: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia POSTAUS

2. Nobel (ruotsalainen palkinto, kansainvälinen kirjallisuuden elämäntyöpalkinto)
Toni Morrison: Sula

3. August (ruotsalainen palkinto, ruotsinkielinen kirjallisuus)
Bea Uusma: Naparetki - minun rakkaustarinani POSTAUS

4. Prix Goncourt (ranskalainen palkinto, ranskankielinen proosakirjallisuus)
Marguerite Duras: Rakastaja

5. Euroopan Unionin kirjallisuuspalkinto (eurooppalainen uusi kirjallisuus)
Iris Hanika: Menneisyydenhallintalaitos POSTAUS

6. Women's Prize For Fiction (brittiläinen palkinto, englanninkielellä kirjoittavat naiskirjailijat)
Suzanne Berne: A crime in the neighborhood POSTAUS

7. Bridges of Struga (kansainvälinen palkinto, paras nuoren runoilijan runokirja)
Pauli Tapio: Varpuset ja aika POSTAUS

8. International Prize For Arabic Fiction (kansainvälinen palkinto, arabiankielinen kirjallisuus)
Shahad Al Rawi: The Baghdad clock

9. Miguel de Cervantes Prize (espanjalainen palkinto, espanjankielisen kirjallisuuden elämäntyöpalkinto)
Álvaro Mutis: Araucaíman kartano POSTAUS

10. Nommo Awards (afrikkalainen palkinto, afrikkalainen spekulatiivinen fiktio)
T. L. Huchu: The library of the dead

11. The S.E.A. Write Award (thaimaalainen palkinto, kaakkoisaasialainen kirjallisuus)
Ovidia Yu: The frangipani tree mystery POSTAUS

12. Lambda Literary Awards (yhdysvaltalainen palkinto, sateenkaarikirjallisuus)
Rivers Solomon: Menneisyyden kaiku POSTAUS

13. Saamelaisneuvoston kirjallisuuspalkinto (saamelainen palkinto, saamenkielinen kirjallisuus, puhuttuja saamenkieliä 9)
Rauni Magga Lukkari: Äitejä, tyttäriä POSTAUS

14. Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto (pohjoismainen palkinto, jollain pohjoismaiden kielellä kirjoitettu teos)
Friða Á. Sigurðardóttir: Kun yö kuluu

15. Sahitya Akademi Award (intialainen palkinto, jollain Intian kielistä, joita 22, kirjoitettu kirjallisuus)
Megha Majumdar: A burning (english) POSTAUS
Jeet Thayil: Nämä virheet ovat oikein (english) POSTAUS

16. Warwick Prize for Women in Translation (naiskirjallisuus, englanninkielinen)
Rania Mamoun: Thirteen months of sunrise POSTAUS

17. Mao Dun Literature Prize (kiinalainen palkinto, kiinalainen kirjallisuus)
Chi Zijian: Puolikuu

18. The International Booker Prize (kansainvälinen palkinto, englanniksi käännetty kirjallisuus)
Jokha al-Harthi: Celestial bodies

19. Omavalintainen palkinto: Sarjakuva-Finlandia
Emilia Laatikainen: Ei ois susta uskonut POSTAUS