23 heinäkuuta, 2024

#naistenviikko2024: Emilia Laatikainen: Ei ois susta uskonu

Naistenviikko jatkuu. Tänään aiheena on alkoholismi. Se koskettaa niin monia naisia Suomessakin. Joko oman alkoholismin takia tai sitten läheisen alkoholismin takia.




"Sairaus kehittyy hiipien, mutta niin nopeasti, että sen salaaminen on hyvin vaikeaa.

Päihderippuvuus on parantumaton ja hoitamattomana kuolemaan johtava sairaus. Kulissit murenevat, ihmissuhteet romuttuvat ja työt loppuvat. Rakas päihde muuttuu vankilaksi. Käytön hallitseminen ei onnistu ja elämä karkaa käsistä.

Ei ois susta uskonu on tositarina nuoren alkoholistin rimpuilusta päihteen pihdeissä, yrityksistä olla ilman ja pelosta tuntematonta, ehkäpä parempaakin, tulevaisuutta kohtaan. Kun vain uskaltaisi!

Päiväkirja selviytymisestä alkaa päihdekuntoutuksessa, kun oma pohja ja kuolevaisuus on kohdattu liian monta kertaa. Riippuvuudesta toipuminen vaatii luopumista, harjoittelua, nöyrtymistä ja pään hakkaamista seinään. Ennen kaikkea se vaatii rohkeutta antaa elämälle mahdollisuus.

Emilia Laatikainen (s. 1995) on oululainen kuvataiteen opettaja ja sarjakuvantekijä, joka opettelee elämään päivän kerrallaan. Ei ois susta uskonu on hänen toinen sarjakuvateoksensa.
Mustavalkoinen."




Laatikainen kuvaa tässä sarjakuva-albumissa omaa kokemustaan alkoholismiin sairastumisesta ja toipumisprosessista sitten kun hän asian oli viimein valmis kohtaamaan ja tekemään sille jotain. Paljon oli tuttua minullekin, vaikkei ole sen kummempaa kokemusta alkoholismista. Riippuvuuden piirteitä on niin monessa asiassa ja oireet voivat olla niin samankaltaisia eri asioissa.

Tämä sarjakuva voitti Finlandian, eikä suotta! Tämän olisi hyvä lukea kaikkien, ainakin jos aihe vähääkään kiinnostaa.

2 kommenttia:

  1. Hienoa että Laatikainen on tehnyt tällaisen teoksen! Kuten sanoit, erilaisilla riippuvuuksilla voi olla samanlaisia muotoja. Laatikaisen piirrosjälki näyttää taitavalta ja ilmeikkäältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että Laatikainen tekee vielä monia teoksia! Ei haittaa, vaikka tälleki tulis jatko-osa.

      Poista