31 maaliskuuta, 2024

Kirjallisuuspalkinto-lukuhaaste 1.4.2024-31.3.2025

Tätä lukuhaastetta olen hautonut hyvän tovin päässäni. Mulla herännyt mielenkiinto kirjallisuuspalkintoja kohtaan nyt kun olen lukenut vähän enämpi Finlandia-palkinnon saaneita kirjoja, kiitos Jokken kirjanurkassa olleen Finlandia-haasteen. Siispä nyt sitten tällainen haaste! Haluan vähän lisää avartaa lukemistoani! Koitin valita mahdollisimman laajasti kirjallisuuspalkintoja, että tulisi kirjallisuutta joka puolelta maailmaa. Koitin myös valita palkinnot niin, että niitä vielä jaetaan tai on jaettu vielä tyyliin viimesen 10v aikana.

Jokaisen palkinnon nimestä pääsee sen suomenkieliseen Wikipedia-artikkeliin ja jos sitä ei ole niin englanninkieliseen. Wiki-artikkeleissa oli aika hyvin listattu palkitut.


Kuva by Maagi

Säännöt:

Vapaasti saa valita, että lukeeko just palkitun teoksen vai lukeeko lyhytlistalta tai pitkälistalta jonkun. Pääasia, että teos on ollut kisassa mukana. 

Elämäntyöpalkinnoissa on vapaus valita, että minkä teoksen lukee palkitulta kirjailijalta.

Tärkein sääntö: Nauti lukemisesta!

Haastepalkinnot:

1. Anni Swan -mitali (suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinto)


2. Nobel (ruotsalainen palkinto, kansainvälinen kirjallisuuden elämäntyöpalkinto)


3. August (ruotsalainen palkinto, ruotsinkielinen kirjallisuus)


4. Prix Goncourt (ranskalainen palkinto, ranskankielinen proosakirjallisuus)


5. Euroopan Unionin kirjallisuuspalkinto (eurooppalainen uusi kirjallisuus)


6. Women's Prize For Fiction (brittiläinen palkinto, englanninkielellä kirjoittavat naiskirjailijat)


7. Bridges of Struga (kansainvälinen palkinto, paras nuoren runoilijan runokirja)


8. International Prize For Arabic Fiction (kansainvälinen palkinto, arabiankielinen kirjallisuus)


9. Miguel de Cervantes Prize (espanjalainen palkinto, espanjankielisen kirjallisuuden elämäntyöpalkinto)

 


10. Nommo Awards (afrikkalainen palkinto, afrikkalainen spekulatiivinen fiktio)


11. The S.E.A. Write Award (thaimaalainen palkinto, kaakkoisaasialainen kirjallisuus)



12. Lambda Literary Awards (yhdysvaltalainen palkinto, sateenkaarikirjallisuus)


13. Saamelaisneuvoston kirjallisuuspalkinto (saamelainen palkinto, saamenkielinen kirjallisuus, puhuttuja saamenkieliä 9)



14.  Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto (pohjoismainen palkinto, jollain pohjoismaiden kielellä kirjoitettu teos)



15. Sahitya Akademi Award (intialainen palkinto, jollain Intian kielistä, joita 24, kirjoitettu kirjallisuus)



16. Warwick Prize for Women in Translation (naiskirjallisuus, englanninkielinen)



17. Mao Dun Literature Prize (kiinalainen palkinto, kiinalainen kirjallisuus)



18. The International Booker Prize (kansainvälinen palkinto, englanniksi käännetty kirjallisuus)


19. Omavalintainen palkinto


Tervetuloa mukaan lukemaan palkittuja kirjoja ja kirjailijoita!

29 maaliskuuta, 2024

Paprun pääsiäisen lukumaraton 29.3.-1.4.

Lukumaratoooooon! Ihanaa! Mulla on nyt lomaviikko opiskeluista ja ens viikolla alkaa eka työharjoittelu! Siksikin ihanaa vähän lukumaratoonailla. Aion maratoonata koko pääsiäisen eli tänään aloittaa ja maanantaina lopettaa. Toivon mukaan olen mahollisimman vähän tietokoneella ja puhelimella.


 

Kirjapinkat:


e-kirjat:
Meg-John Barker & Julia Scheele: Queer
Susanna Saano & Minna Taam-Ukkonen: Lääkehoidon käsikirja
Vera Vala: Sisilialainen puolustus
Elizabeth Acevedo: Maata jalkojen alle
Zack Morrison: Paranatural
Baek Sehee: I want to die but I want to eat tteokbokki



paperikirjat:
Rauni Paalanen: Kahvilanaisia
Una Reinman: Erityisherkkyyksiä
Mira Aurelia Eskelinen: Aavistus
Tyyni Tuulio: Fredrikan Suomi
L. M. Montgomery: Sininen linna
Chi Ta-Wei: Kalvot
Matti Järvinen: Mandariinin tytär ja muita vanhoja kertomuksia
Anne Helttunen & Tuula Uusi-Hallila: Naisia nimittäin
Victor Dixen: Pimeyden hovi
Elina Pitkäkangas: Sang
Sarah J. Maas: Okaruusujen valtakunta
Lucinda Riley: Helmen sisar
Christina Wahldén: Miehiltä kielletty
Zoulfa Katouh: Sitruunapuiden aika
Tim Probert: Lightfall 1 - viimeinen liekki
Isa Asp: Kohise, villi aalto
Gijé & Carbone: Soittorasia 4 - Kummallinen katoaminen


Tavoitteet:
Lue ja nauti! Ja ei haittaa, jos joka kirjaa sais yhen sivun eteenpäin, mutta pakollista se ei ole.

28 maaliskuuta, 2024

Naiset ja autismi

 Mielenkiinnosta tartuin näihin kahteen kirjaan. Kiinnostaa aihe, kun itsessänikin on autismin kirjon piirteitä. Toinen on sarjakuva, toinen sort of tietokirja.


Clara Törnvall: Naisia autismin kirjolla
suomentanut Christine Thorel

Tämä oli napakka tietokirjan ja autofiktion sekoitus. Törnvall kertoo omista kokemuksistaan autistina ja miten sai diagnoosin ja sen lisäksi myös tietoa autismista naisiin liittyen. Esimerkiksi oireiston erilaisuudesta, kuten että tytöillä ja naisilla ei ole kiinnostuksenkohteina ne klassiset jutut mitä pojilla ja miehillä on. Tai että naiset osaavat maskata niin hyvin, ettei heitä sen takia tunnisteta autisteiksi ja myöskään sen takia uskota heidän oireitaan niin helposti. Hyvä kokonaisuus!


Mademoiselle Caroline & Julie Dachez: Invisible differences

Tämä sarjakuva on Margueriten tarina. Aika vastaava kuin Törnvallinkin. Tässä tulee sarjakuvan keinoin hyvin esiin vaikeudet, joita autistina kohtaa. Esim. Marguerite on äänille herkkä ja hänen on töissä vaikea tehdä töitä, koska taustalla on koko ajan työkavereiden juttelua yms. Hyvä esimerkki oli myös se, että Marguerite ei ymmärtänyt naapurin flirttailevan ja haluavan seksiä (en kyllä minäkään ymmärtäisi, ettei sen puoleen) ja sitten tilanne päättyi hankalasti. Tämä oli hyvä teos! Varsinkin loppu oli hyvä, kun Marguerite pääsi sinuiksi tilanteensa kanssa ja löysi keinoja helpottaa elämäänsä. Kannattaa lukea!

27 maaliskuuta, 2024

Chitra Banerjee Divakaruni: Hopealaakson salaisuus

 Kun kävin joulukuussa Haukiputaalla kokemusasiantuntijakeikalla, kävin myös Haukiputaan kirjastossa pööpöilemässä. Siellä lasten- ja nuortenosastolla törmäsin hyllyssä tällaiseen kirjaan. Sehän piti napata mukaan, kun kuulosti niin hauskalta seikkailulta!


Takakansiteksti:
"Kaksitoistavuotias Anand on töissä teekojussa Kalkutan slummissa ja kapinoi kovaa kohtaloa vastaan. Hän uskoo että ihmeitä voi tapahtua ja että näkyvän maailman sisällä on toinen, näkymätön maailma: taikamaailma.

Eräänä päivänä teekojulle ilmestyy vanha mies, Abhaydatta. Hän kuuluu ikivanhaan veljeskuntaan, joka on omistautunut ihmiskunnan parantamiseen ja auttamiseen. Parantajat tietävät, että ihmisen mielessä piilee uskomattomia voimavaroja, ja kykenevät käyttämään henkisiä kykyjään toisella tavalla kuin muut ihmiset.

Abhaydatta tarvitsee Anandin apua. Anandin on vietävä salaperäinen taikaesine, kotilo, takaisin veljeskunnalle Himalajan vuorille. Mukaan lähtee myös katujen kasvatti Nisha, tulisieluinen tyttö, joka järjestää kiperiä tilanteita Anandille ja Abhaydettalle. Puhumattakaan veljeskunnasta, johon on tähän asti hyväksytty vain miehiä!

Trilogian ensimmäinen osa."

Tää oli kyllä ahmittava tarina. Seurasin jännityksellä Anandin ja Nishan matkaa kohti Hopealaaksoa. Etsin jopa kartasta, että missä paikat ovat. Tarina oli niin mukavaa ja jännittävää luettavaa, että haluan lukea loputkin tästä trilogiasta. Harmi vaan, kun kirjastosta ei löydy kolmatta osaa. Pitää googlailla, että mistä löytäisin sen. Ainakin tämä ja toinen osa on suomennettu ja löytyy kirjastosta.

26 maaliskuuta, 2024

Sateenkaarevaa rakkautta

 Kaksi ihanaa rakkaustarinaa! Molemmat englanniksi luettuna. 

Mulle ei enää heteroromantiikka oikein uppoa. Onneksi on näitä sateenkaarevia rakkaustarinoita enenevässä määrin, joten pääsen nauttimaan myös romantiikastakin silloin kun sitä kaipaan.


S. W. Searle: Patience & Esther

Tää oli aikas ihana sarjakuva! Patience ja Esther ovat samassa paikassa töissä, rakastuvat. Tämä kertoo heidän elämästään. Kun työt loppuvat kartanossa, he muuttavat Lontooseen ja rakentavat sinne omaa elämää yhdessä. Kaikenlaista tapahtuu, varsinkin kun suffragetit "mellastavat" ja asiat ovat murroksessa. Pidin siitä, miten sarjakuvassa kuvattiin seksuaalisuutta, seksiä, ajatuksia, tunteita. Ihana!


Alice Oseman: Heartstopper 5

Viimein tuli jatkoa Heartstopper-sarjalle! Oon niin odottanut! Tässä osassa Nick ja Charlie ovat tilanteessa, jossa Nick on yliopiston valinnan edessä ja se tietää heille joko eroa tai etäsuhdetta. Sitä käydään läpi. Lisäksi pojat haluavat alkaa harrastaa seksiä ja sitäkin käydään läpi. Varsinkin kun Charliella siihen heijastelee syömishäiriö. Oli kyllä taas ihana sarjakuva! Ja mikä parasta, Oseman tekee tähän vielä ainakin yhden osan lisää! 😍

25 maaliskuuta, 2024

Kaksi ahmittavaa fantasiakirjaa

 


Reetta Vuokko-Syrjänen: Syntykeho eli miten juosta pakoon ilman jalkoja

Tämä olikin jännä kirja. Ahmittava! Dystopia, jossa maailmalle on käynyt köpösti, koska ihmisiä ollut liikaa ja sitten keksitty keino, miten ihmisten mielet saa siirrettyä kehoista pois ja servereille. Ihmisillä on säännöllisesti aikoja, jolloin saavat olla kehossa, tosin tietyin kriteerein. Kaikki ihmiset saavat elää 5-vuotiaaksi asti kehoissaan ja joutuvat sitten luovuttamaan kehonsa eli siirtymään kehosta pois sinne serverille. Lisäksi monesti yhtä kehoa käyttää kolme ihmistä. Joten tietäähän sen, miten voi käydä.

Sitten itse tarinaan. Kirjassa eletään 2460-lukua. Kirjan päähenkilö Kip on sosiaaliserverillä ja suunnittelee pakoa sieltä, että pääsisi etsimään omaa syntykehoa ja sen kanssa menemään sitten paratiisiin, Ykseyteen. Siitä tarina lähtee liikkeelle. Paetessaan Kip kohtaa Artistin, kuuluisan kehonmuokkaajan ja päätyy hälle töihin. Siitä tarina vasta saakin sitten kierroksia. Kip on paon takia etsintäkuulutettu ja Artisti työnsä takia. He yrittävät selvitä ja pysyä tutkan alapuolella. Loppua kohti jännitys vain tiivistyy. Ahmin kirjaa, että saisin tietää miten Kipin ja miten Artistin käy.

Vuokko-Syrjänen on kirjoittanut tälle jatko-osan, Mahdottomien kukkien puutarha, joka on novellikokoelma. Se on just mulla luvun alla.



Ursula K. Le Guin: Tehanu
suomentanut Kristiina Rikman

Maameren tarinat jatkuvat! Tässä kirjassa Atuanin holvihaudoista tuttu Arha eli Tenar eli Goha on jo keski-ikäinen ja hän on elänyt perhe-elämää, on nykyään leski ja hänellä on jo kaksi aikuista lasta. Goha pelastaa pienen tytön, Therrun, joka on työnnetty nuotioon. Hän hoitaa lasta ja adoptoi hänet. Kun Goha saa kutsun kuolevan Ogionin luo, hän lähtee Therrun kanssa Re Albiin. Monenlaista tapahtuu, koska ihmiset pelkäävät vammautunutta Therrua. Myös Ged ilmestyy lohikäärmeen kantamana paikalle ja siitä tulee uusia mutkia juoneen. Kirjassa on melkoisia juonen mutkia ja tämäkin oli ahmittava teos. Oon tykästyny lujasti Le Guinin tyyliin ja aion jatkaa sarjan lukemista.

21 maaliskuuta, 2024

Kirjat kahdesta erilaisesta sisarussarjasta

 Sattuipa kohdalle sopivasti kirjoja kahdesta ihan erilaisesta sisarussarjasta. Toinen kirjasarja, toinen yksittäinen kirja. Rileyn kirjan luin joulukuun puolella, Jordahlin nyt alkuvuodesta.

 


Lucinda Riley: Seitsemän sisarta
suomentanut Hilkka Pekkanen

Ihastuin tähän Rileyn sarjaan jo heti ekasta kirjasta! Tämän postauksen kirjoitushetkellä olen lukenut jo kaksi seuraavaa osaakin.

Seitsemän sisarta aloittaa siskossarja D'Apliésesta kertovan sarjan ja tässä ekassa osassa kerrotaan vanhimman siskon, Maian tarina. Tarina lähtee liikkeelle siitä, että sisarusten adoptioisä, Papa Salt, kuolee ja jättää tyttärilleen kirjeet ja muita vihjeitä heidän alkuperistään.

Maia, joka on vähän syrjään vetäytynyt ja lukossa, päättää surun keskellä repäistä ja lähtee vihjeen perässä Brasiliaan. Siellä hän saa etsintätoverikseen kirjailijan, jonka kirjoja on kääntänyt. Tarina etenee kahdessa tasossa, nykyhetkessä Maian tarinaa ja menneessä Maian esiäidin tarinaa. Miten Rio de Janeiron Kristus-patsas liittyy Maian sukujuuriin? Löytääkö Maia etsimänsä?

Tää tarina oli todella koukuttava. Ahmin. Ihanaa, että nyt tartuin tähän sarjaan! Saan nauttia tästä stressini keskellä ja upota seuraamaan sisarusten elämiä ja saada lohtua ihanista kirjoista ja tarinoista.




Anneli Jordahl: Karhunkaatajan tyttäret
suomentanut Jaana Nikula

"Nykyaikaan sijoittuva kertomus seitsemästä villinä kasvaneesta sisaresta Suomessa.

Karhunkaatajan tyttäret on suuri tarina vihasta ja surusta, rakkaudesta ja ilosta, yksinäisyydestä ja yhteisöllisyydestä sekä sisarusten välisestä kilpailusta, keskinäisestä huolenpidosta ja hallitsevan isän opeista.

Pahamaineisen karhunkaatajan seitsemästä tyttärestä juorutaan edelleen. Elivätkö he todella omillaan erämaassa? Sanotaan, että he viettivät koko elämänsä metsästäen ja painien, paitsi silloin, kun olivat umpihumalassa. Joskus heitä nähtiin torilla myymässä karhunnahkoja.

Miksi he eivät koskaan käyneet koulua? Miksi he halusivat asua eristyksissä kaukana lähimmästä kaupungista? Miksi heidän käytöksensä oli niin karkeaa?

Ruotsalainen Anneli Jordahl on siirtänyt Aleksis Kiven klassikosta inspiroituneen kertomuksensa nykypäivään ja nimettömiin paikkoihin Suomessa. Seitsemän villin sisaren tarina oli August-palkintoehdokkaana vuonna 2022."

Tää kirja kertoo osallisuudesta tai oikeastaan sen puutteesta ja syrjäytymisestä. Siskosten isä on syrjäyttänyt tyttärensä yhteiskunnasta. He selviytyvät, koska on pakko. Siskosten äiti (Louhi nimeltään!) koittaa vaan selvitä lapsikatraan kanssa. Kun molemmat vanhemmat, ensin isä, sitten äiti, ovat kuolleet, siskokset muuttavat erämaahan ja se onkin aikamoinen tarina. Huhheijaa!

Tääkin oli todella ahmittava kirja. Siskosten elämä oli jotenkin niin tylyä, että se oli hyvin kiehtovaa. Halusin vain lukea ja tietää, että miten heille käy. Loppu kirjassa oli semmoinen, että en tiedä, että olenko ollenkaan tyytyväinen. Tässä kirjassa olisi ollut aineksia vaikka trilogiaksi asti!

19 maaliskuuta, 2024

Minna Canth -lukuhaaste 19.3.2024

Kuuntelin tämän äänikirjana Areenasta ja kuuntelin autolla ajellessani. Esko Salervo luki tämän äänikirjan ja jotenkin hänen äänensä sopi hyvin tähän tarinaan.




Tämä oli kurja pieni tarina köyhyydestä ja osattomuudesta. Holopaisen perhe on niin köyhä, että joutuu kerjäämään saadakseen edes jotain syötäväksi. Töitä on vaikea saada (jo silloin!) ja vauvakin sairastuu ja kuolee. Tämä kaikki johtaa siihen, että perheen äiti Mari "sekoaa" kun kaikki on liikaa ja isä Holopaisen harteille jää kolmesta jäljelle jääneesta lapsesta huolehtiminen. Isä saa kuitenkin lopussa alipalkattua (silloin jo tämmöstä!) työtä ja kodin pyöritys jää sitten 8-vuotiaan esikoistyttären harteille. 

Jotenkin kirjan tunnelma ja kaikki oli niin tuttua ja tunnistettavaa. Eipä oo hirveänä asiat muuttuneet siitä, kun tämä kirja julkaistiin 1886. Sama kärsimys, samat ylempien yhteiskuntaluokkien huonompiosaisia kohtaan tuntema ymmärtämättömyys ja ylenkatse ja syytökset siitä, että omaa syytä ku oot köyhä. Miten mikään ei muutu??? Samalla kun kuuntelin tätä kirjaa, luin juttuja paskan oikeistohallituksemme aikomista leikkauksista ja siitä kuinka he pilkkaavat heitä vastustavia ihmisiä ja heidän leikkauksiensa vaikutuksien kanssa eläviä ihmisiä. Vittu mitä paskaa. On välillä yhtä toivoton olo, kuin tän kirjan Marilla.

16 maaliskuuta, 2024

Lukuhaaste 2024 itselleni: 1. väliaikakatsaus

 Ei niin ihan hirveen suuri suksee oo ollu tää mun oman haasteen aloitus, mutta ei se taida olla niin vakavaa. Suon sen itselleni tän kaiken järkyttävän stressin keskellä.


Tammikuussa oli kylmää ja pimeää.


Tammikuu

Tammikuussa tuli semmonen stressipiikki, että lohdutin itseäni penkomalla lähikirjaston sarjakuvia ja lainasin neljä. Kaksi niistä oli jo aiemmin tutuilta sarjakuvatekijöiltä. Lisäksi varasin YHDEN kirjan, joka on aiemmin luetulta kirjailijalta ja kylläkin jäädytin tän varauksen. Että ei paha alku! Muuten oon varannu ja lainannu tenttikirjoja ja lukupiirikirjoja.

Varauksien lukutilanne: 3/104

Luettu: 2
Brian K. Vaughan & Fiona Staples: Saga 10
Martha Wells: Keinotekoinen olotila

Jäi kesken: 1
Patrick Rothfuss: Tuulen nimi

Pikisaari helmikuun hankien keskellä.

Helmikuu

Homma lähti ihan täysin lapasesta mun hirveän stressin takia, koska mulla tutkitaan kahta vakavaa sairautta. Olo on huh huh ja puh puh ja reagoin kaikkeen sitten myös näin. Tämä ei onneksi vaarallista. Oon lainaillu ja varaillu kirjoja ihan miten mieli tekee ja silti juuri mitään oo saanu luettua.

Varauksien lukutilanne: 7/104

Luettu: 1
Einat Tsarfati: Mikä sotku

Jäi kesken: 3
Sarja Norja: Kummajaisten kesä
Roxane Gay: Opinions
Riina Tanskanen & Samu Kuoppa: Kapitalismin suuri illuusio


Maaliskuun alussa on kylmää ja kosteaa ja jäisiä piikkejä puut ja pensaat täynnä.


Maaliskuu (15. päivä asti)

Stressi jatkuu, jee jee. Nyt stressaan myös sitä, että pääsiäisen jälkeen alkais ensimmäinen työharjoittelu. Hehee. 

Varauksien lukutilanne: 13/104

Luettu: 5
Clara Törnvall: Naisia autismin kirjolla
Reetta Vuokko-Syrjänen: Syntykeho
Alice Oseman: Heartstopper 5
Mademoiselle Carolinen & Julie Dachez: Invisible differences
Asuka Miyazaki: X-gender 1

Jäi kesken: 1
Gun-Britt Sundström: Suhteista parhain


Kokonaistilanne alkuvuodesta:

Yhteensä 31 ylimääräistä lainaa ja varausta 2,5kk aikana. Krhm. Ei nyt niin paha ku luulin. En oo siis suossa vielä, vaikka pää koittaa stressiajatuksina sellaista syöttää. Niin ja huomio: noista 31:sta 4 on lautapelejä!

14 maaliskuuta, 2024

L. Onerva: Mirdja

 Huhhei, mikä kirja tämä olikaan! Aloitin tämän ensin paperikirjana ja ei vaan lähtenyt. Sitten hoksasin, että Areenassa on tämä äänikirjana ja päätin ihan randomisti kokeilla, että miten tää äänikirjana lähtis. No täähän sitten lähtikin sujumaan mainiosti kuunnellen!




Tässä muutamia palasia kirjasta, jotka halusin kirjoittaa ylös:

"Kumpikin olivat he toki maan kuuluja eroottisesta joustavuudestaan."

"Koko tuskaisen aistielämän herkkä mystiikka"

"Pari tuhatta vuotta takaperin olisi minun silloin syntyä pitänyt. Meidän aikanamme ei ole enää lupa ihmisen elää, — ihmisen, joka ei ole muuta kuin ihminen. Kaikkein vainotuimmaksi ja pilkatuimmaksi hän joutuu. Meidän aikanamme pitää olla spesialisti. Se merkitsee: mahdollisimman käytännöllinen työjako-kone. Se merkitsee: mahdollisimman yksipuolinen. Ei ymmärrettävä, ei kehitettävä mitään muuta elämässä kuin yhtä, alusta pitäin määrättyä asiaa, mutta sitä sen sijaan niin erinomaisesti, että menestyksellä voi kilpailla useamman tuhannen samanlaisen viisaan kanssa. Mutta tietysti vain ensimäisen palkinnon saanut on käyttökuntoinen!

Voi meitä muutamia harvoja ihmisiä, joilla ei ole mitään muuta suosittelua noilla suurilla vuossataismarkkinoilla esiintuotavana, kuin että olemme käyttäneet aikamme saavuttaaksemme mahdollisimman tasa- ja monipuolisen elämän-ymmärtämyksen!

Mitä ihmettä me teillä teemme, te tyhjäntoimittajat! huutavat spesialistit ja ajavat rämisevillä työrattaillaan meidän ylitsemme. Sillä sitä loistavampi on heidän uransa, mitä täydellisemmin he ovat ihmisensä hukanneet."

Ajatuksiani:

Tykkäsin kirjasta aivan valtavasti. Mirdja todellakin on persoona ja olisi mahtavaa päästä tutustumaan häneen elävänä ihmisenä. Hänen ajatuksensa ovat olleet radikaaleja kirjan julkaisun aikaan eli 1908. Enkä ihmettele yhtään! Melkein ovat radikaaleja nytkin. 

Kirjassa oli ihania ristiriitoja. Voi helvetti sitä misogynian määrää, mikä kirjan sivuilta asteli esiin. Myös Mirdja oli luonnollisesti sisäistänyt sen. Olenhan minäkin vajaat 80 vuotta myöhemmin. Se rasitti välillä tuo misogynia lukunautintoa. Toisaalta taas oli sitten näitä radikaaleja ja valovoimaisia ajatuksia. Esim. tuossa yllä tuo kolmas lainaus, jonka kirjoitin itselleni ylös. Se kolahti, koska nykyaikakin on ihan just tuollaista. Pitäisi olla vain tuottava olento, eikä mitään muuta. 

Voin suositella tätä kirjaa! Ja ilolla huomasin, että jos joku kirja ei lähde paperilta luettuna niin voi mennä äänikirjana mainiosti.

12 maaliskuuta, 2024

Golnaz Hashemzadeh Bonde: Luontainen käytös

Ah mitä mää luinkaan! Bonde ei petä! Tää kirja meni kyllä monin tavoin ihon alle. Onneksi oli niin lyhyt. Vain 168 sivua! Mutta sivut oli täyttä tavaraa, jok'ikinen.




Tässä mun kommentteja kirjasta Sivutiellä-blogin Sirrille:

"Jotenkin tuo, miten Lily luovii noissa ihmissuhteissa osuu johonkin kohtaan minussa."

"Antaa muttei anna kuitenkaan, kun ei oo just sitä antaa, mitä muille "pitäis" antaa."

"Tavallaan on oman elämänsä syrjästä katsoja ja silti sillain aktiivinen, että menee virran mukana, eikä jarruta tai mitään."

"Sitte tuo Lilyn äiti. Vaatii lapseltaan asioita niitä mitenkään etukäteen pohjustamatta ja edes selittämättä."
  1. "Itelläni ei oo lapsia, mutta tunnistan noita samoja juttuja."

    "Kuin Lily epätoivoisesti yrittää miellyttää äitiään ja saada yhteyttä häneen ja hyväksyntää ja rakkautta ja sitte äiti on tommonen täysin tuulella käypä ja arvaamaton."

"Tää kirja on ku minusta tehty. Vaikka ei oo omia lapsia."

"Just tota Lilyn ihan kiinni vauvaan olemista. Ja miten hän on Marcuksen kanssa kuin pelkkä kuori."

"Luen just tota, ku Lily Gunillan kans syöttää Majsanin pentuja ja mua itkettää. Lily on just niinku minä sillon ku mua estettiin olemasta nuorimpien sisarusteni kanssa tekemisissä.😭"

"Argh tuota, että Lilyn äiti jätti ton kissan ja pennut Lilyn vastuulle. Just niinku mun vanhemmat jätti mun sisarukset mun vastuulle."

"Sievästi menee ihon alle.😅"

"Ää. Mua niin itkettää tää kirjan loppu."


Tää kirja oli ja on niin, ettei oikein ole edes sanoja. Lukekaa!

11 maaliskuuta, 2024

2 dekkaria lisää

 Tullu luettua taas paljon dekkareita, ku ne on mulle semmosta lohtulukemista, joilla saa aivot narikkaan ja ei tarvi miettiä arkea ja omia huolia. Eli dekkarit on ihanaa hömppää!


Valentina Morelli: Kuolema keskipäivällä
suomentanut Anne Kilpi

Tää oli lyhyt (129 sivua) dekkari, jossa luostarissa tapahtuu murha. Sitä alkaa tutkia sisar Isabella yhdessä paikallisen poliisin Matteon kanssa. Ensin mietin, että miten näin lyhyessä kirjassa kerkiää tapahtua murha ja sen selvitys, mutta hyvin ehtii! Oli viihdyttävä ja aion kyllä lukea loputkin osat tästä sarjasta. Niitä on ainakin kaksi lisää suomennettu.



Eeva Louko: Onnellisten saari

Tää on Helsingin Lauttasaareen sijoittuva dekkari ja sarjan aloitusosa. Ronjan isä murhataan ja hän palaa Lontoosta Helsinkiin sen takia ja joutuu keskelle pyöritystä, kun selviää, että isä on murhattu ja esiin tulee kaikkea salaperäistä mistä Ronja ei ole tiennyt mitään. Ronja haluaa ottaa selvää asioista ja siitähän tämä homma lähteekin etenemään kaikenlaisiin suuntiin. Lepponen ja vetävä dekkari tämä! Ilolla luin ja varasin seuraavan osankin jo luettavakseni.

10 maaliskuuta, 2024

Maaliskuisen lukumaratonin lopputulema

Ei nyt ihan sujunu lukumaraton niinkuin ajattelin. 😅 


Kirjapinkkani maratonille:

Kasperi Tanttu: Vain kaksi
Satu Tähtinen: Lordi D ja muita seurapiirisalaisuuksia
Gun-Britt Sundström: Suhteista parhain
Asuka Miyazaki: X-gender 1
Terttu Jurvakainen: Yön kukat
Niina Mero: Englantilainen romanssi
Elina Pitkäkangas: Sang
Alice Oseman: Heartstopper 5
TJ Klune: Ravensong
Mademoiselle Caroline & Julie Dachez: Invisible differences

Tavoitteeni maratonille:

Tähtisen ja Klunen kirjat loppuun
Jurvakaisen, Pitkäkankaan ja Sundströmin kirjat eteenpäin


Lopptulema maratonille:

TJ Klune: Ravensong -> 1h28min ja 55 sivua LOPPUUN
Niina Mero: Englantilainen romanssi -> 44min ja 36sivua
Alice Oseman: Heartstopper 5 -> 1h ja 312 sivua LOPPUUN
Satu Tähtinen: Lordi D ja muita seurapiirisalaisuuksia -> 1h41min ja 76 sivua LOPPUUN

Tavoitteet ei ihan menneet nappiin, ku en koskenutkaan Jurvakaisen, Pitkäkankaan ja Sundströmin kirjoihin. Onneksi sain kuitenkin Klunen ja Tähtisen kirjat luettua!

Yhteensä:
4h53min ja 479 sivua

08 maaliskuuta, 2024

Maaliskuinen lukumaraton 8.-10.3.2024

Lukumaratonia taas! Krooninen tarve näille mulla.




Kirjapinkkani maratonille:

Kasperi Tanttu: Vain kaksi
Satu Tähtinen: Lordi D ja muita seurapiirisalaisuuksia
Gun-Britt Sundström: Suhteista parhain
Asuka Miyazaki: X-gender 1
Terttu Jurvakainen: Yön kukat
Niina Mero: Englantilainen romanssi
Elina Pitkäkangas: Sang
Alice Oseman: Heartstopper 5
TJ Klune: Ravensong
Mademoiselle Caroline & Julie Dachez: Invisible differences

Tavoitteeni maratonille:

Tähtisen ja Klunen kirjat loppuun
Jurvakaisen, Pitkäkankaan ja Sundströmin kirjat eteenpäin


Aion aloittaa maratonin tänä iltana ja lukea vuorokauden ajan.

Dekkarit Cornwallista ja Milanosta

 Dekkareita. Nämä kaks luin viime vuoden lopulla. Tapahtumat sijoittuvat ulkomaille, mutta kirjailijat ovat suomalaisia!


Kaarina Griffiths: Meren syliin

Tää oli vähän ristiriitainen dekkari mulle. Toisaalta hahmot oli hyviä, mutta toisaalta taas asioita selitettiin mielestäni ihan liikaa auki, siis vaikka poliisin työtapoja ja vastaavaa. 

Suomalainen taiteilija Kaisla muuttaa pieneen englantilaiseen kylään. Sitten sielä tapahtuu murha, jonka uhrin Kaisla itse löytää tuttavansa Emman kanssa. Uhri on puettu merenneidoksi. Kaisla vähän kuin vahingossa alkaa selvittää tapausta Emman ja paikallisen poliisin ja suomalaisen profiloijan Antin kanssa! Murhaaja tuli mulle yllätyksenä, en vain kyenny näkemään sitä. Se ärsytti ku se tuli niin puskista ja mielestäni ei ollu vihjeitä ollenkaan siihen.

En usko, että jatkan tätä sarjaa.


Vera Vala: Italialainen peli

Vera Valan uusi dekkarisarja! Vihdoin minäkin sain tartuttua tähän! Ostin tän ittelleni e-kirjana ihan.

"Milanoon sijoittuvan Salla Kotka -dekkarisarjan avausosa!

”Pimeyden sydän on ihmismielessä.”

Milanon seutu elää pelon vallassa. Salaperäinen vainoaja terrorisoi ihmisiä, ja Harlekiiniksi kutsuttu sarjamurhaaja valikoi uhrejaan. Liittyvätkö tapaukset toisiinsa?

Oikeuspsykologin uraansa aloitteleva Salla Kotka tempautuu keskelle uhkaavaa tapahtumaketjua aloittaessaan työt puolustusasianajajan alaisena. Päämiestä epäillään sarjamurhaajaksi, ja Sallan on autettava puolustusta selvittämään totuus. Mutta onko totuudella lopulta mitään arvoa oikeuden silmissä?

Uusi profiloijan työ vaikuttaa epäluuloisten kollegoiden ja vihamielisten asiakkaiden miinoittamalta sotatantereelta. Samalla kun hän joutuu tutkimaan synkimpiä puolia muissa, hän yrittää päästä selvyyteen myös oman menneisyytensä kanssa. Voiko hän luottaa keneenkään, edes itseensä?"

Pidin. Salla on mielenkiintoinen hahmo. Samankaltaisuutta hänen opettajaansa Arianna de Bellikseen kyllä löytyy, koska molemmilla on dissosiatiivinen amnesia nyt tai ollut. Musta mahtavaa, että Arianna on näissä kirjoissa, vaikka onkin vain sivuhahmona! 

Tää oli taattua Valaa. Ostin tän luettua toisen osankin ja se on parhaillaan luvun alla.

06 maaliskuuta, 2024

Saara Turunen & Petra Maisonen (toim.): Suurteoksia 2.

 Tää on kyllä yhtä hyvä ja mielenkiintoinen ku eka osa Suurteoksista! Ahmittava myös.


Tässä esiin tulevat kirjailijat ja kirjailijat:

Jean Rhys: Herra Mackenzien jälkeen By Tuuve Aro
Simone Weil: Painovoima ja armo By Aina Bergroth
Kaari Utrio: Aatelisneito, porvaristyttö By Fiona 'Elōne
Hélenè Cixous: Sisään kirjoittamiseen By Susanna Hast
Sylvia Plath: Ariel By Johanna Holmström
Susanna Clarke: Piranesi By Emmi Itäranta
Janet Frame: An Autobiography By Riitta Jalonen
Leonora Carrington: Alberte-trilogia By Anita Konkka
Jean Hegeland: Suojaan metsän siimekseen By Anni Kytömäki
Sara Paretsky: Sohaisu Pimeään By Leena Lehtolainen
Marguerite Duras: Rakastaja By Rosa Liksom
Nathalie Sarraute: Kultaiset hedelmät By Laura Lindstedt
bell hooks: Mies tahtoo muuttua By Maria Matinmikko
Astrid Lindgren: Mio, poikani Mio By Outi Mäkinen
Pirkko Saisio: Punainen erokirja By Riikka Pulkkinen
Maryse Condé: What is Africa to me By Minna Salami
Iiris Uurto: Ruumiin ikävä By Saara Turunen
Jhumpa Lahiri: Kaima By Pauliina Vanhatalo
Inger-Mari Aikio: Jiehki vuolde ruonas giđđa By Helga West


Näistä lukulistalle singahti Iiris Uurto, Sylvia Plath, Maryse Condé ja Jhumpa Lahiri. Oikeastaan haluan kyllä lukea kaikki Suurteokset 1 ja 2 esille tulleista kirjoista. Ehkä huomaan jonain päivänä lukeneeni ne kaikki. 

Suurteoksia on niin verraton ja arvokas, että toivon, että näitä tulee vielä monta osaa lisää!💗

04 maaliskuuta, 2024

Anni Kuu Nupponen: Sydänmeri

Ahmin tämän Nupposen kirjan. Oli jotenkin niin ihana ja pisti miettimään niin monia asioita.




Vanha merenvartija Maria saa tuskiensa keskelle yllättäen tehtäväksi alkaa kouluttaa uutta merenvartijaa, Miguelia, tehtäväänsä. Tämän kaiken keskellä kerrotaan Marian tarinaa ja Miguelin raastaviakin pohdintoja koulutuksestaan merenvartijan tehtävään. Jotenkin kaikki se sai mun sydämen läikehtimään. Mikä on tärkeää? Voiko jotain suurta ja kauheaa tehdä paremman tulevan eteen, vaikka siitä seuraa suurta kärsimystä hirmuiselle ihmismäärälle? Mikä on oikein ja mikä on väärin? Kaikki nämä pohdinnat ja Marian ja Miguelin tarina saivat mut ahmimaan tätä kirjaa ja harmitti kun pääsi loppuun. Nytkin kun kirjoitan tätä postausta, tää kirja saa mun sydämen läikehtimään. Teki kyllä vaikutuksen muhun.

01 maaliskuuta, 2024

Sadan vuoden lukuhaaste - koontipostaus

 Tän postauksen kommenttikenttään saa linkata oman koontipostauksen tai kommentoida miten sulla meni tämä haaste! 

Itellä meni mielenkiintoisesti, köh köh. Luen näköjään erittäin paljon 2020-luvun kirjoja ja suht paljon 2010-luvun kirjoja ja sitten hiljenee hurjasti. Mielenkiintoista! Herätti pohtimaan! Haluan korjata asiaa ja lukea enemmän vanhoja kirjoja. En ole tyytyväinen oman haasteeni lopputulokseen, oikeastaan vähän pettynytkin, koska kuvittelin lukevani enemmän vanhoja kirjoja.



Mitä itse luin tähän haasteeseen:

2020-luku: 131

Minna Salami: Aistien viisaus (2020)
Linda Bondestam: Elämäni pohjalla - yksinäisen aksolotlin tarina (2020)
Jane Harper: Selviytyjät (2020)
Julia Pöyhönen & Heidi Livingston: Fanni ja liian jännittävä  yö (2020)
Silja Kejonen: Lähetä minulle ympyrä (2020)
Julia Pöyhönen & Heidi Livingston: Fanni ja levoton liikeri (2020)
Emilia Kujala: Häpeä (2020)
Jenni Multisilta: Yksi teistä kuolee (2020)
Hannele Lampela: Lumikuningattaren lumous (2020)
Erja Laakkonen: Metsä vastasi minulle (2020) 
Malin Falch: Lintusisaret (2020)
Holly Jackson: Kiltti tyttö, julma kosto (2020)
Anette Palssa: Rauhoita stressivatsa (2020)
Jessica Love: Julian at the wedding (2020)
Kathryn Nicolai: Unisatuja rauhattomille aikuisille (2020)
Laura Tressel: Hengitys (2020) 
Lina Areklew: Juhannusruusut (2020) 
Emily St. John Mandel: Lasihotelli (2020)
Johanna Elomaa: Sinä päivänä kun synnyin (2020)
Cassandra Calin: I left the house today! (2020)
Anja Portin: Radio Popov (2020)
Valentina Morelli: Kuolema keskipäivällä (2020)

Amia Srinivasan: Halun politiikka - 2020-luvun feminismi (2021)
Amanda Gorman: Kukkula jolle kiipeämme (2021)
Emmi Nieminen: Menimme kaikki huoneisiimme (2021)
Anja Erämaja: Olen nyt täällä metsässä (2021)
Voices that count: a comics anthology by women (2021) 
Hanna Kivisalo: Jonain päivänä ymmärrät (2021) 
Sanna Wikström & Reija Könönen: Lempeästi eroon murehtimisesta (2021) 
Elea Renko: Minataron mysteeri (2021)
Julia Pöyhönen & Heidi Livingston: Fanni ja kiukkuiset kaksoset (2021)
Anna Breitholtz Monsén: Salaisuuksien ranta (2021)
Malin Falch: Vuorenpeikon valtakunta (2021)
Elina Backman: Kun jäljet katoavat (2021)
Sanna Juhlin & Katarina Vintrafors: Emma amatördetektiv (2021)
Christine Peck & Mags Deroma: Too many bubbles (2021)
Päivi Tuulikki Koskela: Seikkailu Itämeressä (2021) 
Vanessa Nakate: A bigger picture (2021)
Margaret Kimball: And now I spill the family secrets (2021)
Melissa Febos: Mitä on olla tyttö (2021)
Dhonielle Clayton, Tiffany D. Jackson, Nic Stone, Angie Thomas, Ashley Woodfolk & Nicola Yoon: Blackout (2021)
Lisa Fipps: Starfish (2021) 
Olivia Stephens: Artie and the wolf moon (2021)
Sini Helminen: Hurme (2021) 
Emilia Aakko: Kaiho-kotitonttu ja karanneet kärsiväiset (2021)
Eeva Louko: Onnellisten saari (2021) 

Iida Rauma: Hävitys (2022) 
Aija Andersson: Eutanasia (2022) 
Oona Pohjolainen & Adile Sevimli: Kärsimyskukkauuteaddiktio (2022) 
Lilja Kangas: Tahdon elää (2022)
Eve Kulmala: Hauskan tytön käsikirja (2022)
Leena Virtanen & Aino Sutinen: Sörnäisten tyttö (2022)
Tinashe Williamson & Thea Jacobsen: Nuoren antirasistin käsikirja (2022)
Alviina Alametsä & Linda-Maria Roine: Koulumustelmat (2022)
Annukka Salama: Ripley (2022) 
Anne Leinonen: Elokuussa minä kuolen (2022) 
Susanna Laine & Terhi Ketola-Huttunen: Epätäydellisen naisen itsetunto (2022) 
Mona Bling: 23 transmyyttiä (2022) 
Jadzia Axelrod & Jess Taylor: Galaxy (2022) 
Pii Anttonen: Piin seikkailut cismaailmassa (2022)
Tiina Haapsalo: Läsnäolon lahja (2022)
Christina Wahldén: Syklonivaroitus (2022)
Sara Kärpänen: Naisten kaupunki - työkaluja oman tilan valtaamiseen (2022)
Alice Jäske, Priska Niemi-Sampan & Janina Waenthongkham: Mixed (2022)
Sointu Borg: Röyhkeästi rohkea (2022) 
A.M. Dassu: Fight back (2022)
Sara Osman: Kaikki mikä jäi sanomatta (2022) 
Lize Meddings: Sad ghost club 2 (2022)
Catana Chetwynd: You are home (2022) 
Leena Lehtolainen: Vihreän lohikäärmeen risteys (2022)
Debbie Tung: Everything is ok (2022)
Marlyn Spaaij: Sisters of the mist (2022) 
Larysa Denysenko & Olena London: Ilmahälytysten lapset (2022) 
Ulla Etto, Suvi Harju & Heidi Pelkonen: Nuori Priitu (2022) 
Suvi Ermilä: Vastaanottokeskus (2022)
Monzusu: My brain is different (2022) 
Anu Patrakka: Katumuksen kallio (2022)
Dhonielle Clayton, Tiffany D. Jackson, Nic Stone, Angie Thomas, Ashley Woodfolk & Nicola Yoon: Whiteout (2022)
Vera Vala: Italialainen peli (2022)
Eve Lumerto: Kaapin nurkista (2022)
Kati Tiirikainen: Opiskelun taito (2022)
Hannele Lampela: Lohikäärmeen kirous (2022)
Elina Backman: Ennen kuin tulee pimeää (2022)
Golnaz Hashemzadeh Bonde: Luontainen käytös (2022) 

Lola Odusoga: Lolan suuri salaisuus (2023) 
Auli Viitala: Elämäni kansalaisena (2023) 
Miila Westin: Loputon talvi (2023) 
Victoria Belim: Punaiset seireenit (2023)
Edith Södergran: Maailma on minun (2023) 
Sari Sariola: Tiedän olevani ylipainoinen (2023) 
Emilia Männynväli: Toiste en suostu katoamaan (2023)
Kiira Korpi: Hyppää vaan! (2023) 
Satu Rämö: Rósa ja Björk (2023)
Dimi Salo: Sopivanlaiset (2023)
Anna Pölkki: Kakkuja salaisesta puutarhasta (2023) 
Tinarinnat - Kalevalan naisten uudet tarinat (2023) 
Hanna Lundström & Maija Hurme: Ljusligheter (2023) 
Julia Pöyhönen & Heidi Livingston: Fanni ja pikkuinen Miu (2023) 
Magdalena Hai: Sarvijumala (2023)
Anu Vähäaho: En voi unhoittaa sua poies (2023)
Elina Backman: Musta joki (2023)
Malin Falch: Porttipuu, osa 1 (2023) 
Satu Rämö: Jakob (2023)
Jennie Wood: Paper planes (2023)
Kaarina Griffiths: Meren syliin (2023)
Vilja Kainulainen: Pinnan alla (2023)
Petra Lillsund Botéus: Mitt idiotiska liv (2023) 
Saara Turunen & Petra Maisonen (toim.): Suurteoksia 2 (2023) 
Anni Kuu Nupponen: Sydänmeri (2023)
J.S. Meresmaa: Tytär hämärän, piika pimeän (2023)
Einat Tsarfati: Mikä sotku - opas sotkuiselle ihmiselle (2023) 

2010-luku: 56

Yumi Sakugawa: There is no right way to meditate (2010) 

Leena Krohn: Auringon lapsia (2011)
Päivi Mäkinen, Eija Raatikainen, Anne Rahikka & Tuula Saarnio: Ammattina sosionomi (2011)

Eeva Heilala: Ikkunasta avautuu maailma (2012)
Elina Rouhiainen: Kesytön (2012)

Maggie O'Farrell: Varoitus tukalasta helteestä (2013)
Sonja Hellman: Naiset ilman maata (2013)
Riikka Pulkkinen: Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän (2013)
Natalia Batista: Sword princess Amaltea (2013)
Åsne Seierstad: Yksi meistä - kertomus Norjasta (2013)
Elina Rouhiainen: Uhanalainen (2013) 

Mariko Tamaki & Jillian Tamaki: This one summer (2014)
Kati Hiekkapelto: Suojattomat (2014)
Natalia Batista: Sword princess Amaltea 2 (2014) 
Heli Kolho & Tuula Turunen: Sinulle (2014)
Elina Rouhiainen: Jäljitetty (2014)
Lucinda Riley: Seitsemän sisarta (2014)
Rebecca Solnit: Miehet selittävät minulle asioita (2014) 

Natalia Batista: Sword princess Amaltea 3 (2015)
Hope Nicholson: The secret loves of geek girls (2015)
Elina Rouhiainen: Vainuttu (2015)
Mervi Heikkilä: Louhen liitto (2015)
Tanya Stewner: Meren kutsu (2015) 
Lucinda Riley: Myrskyn sisar (2015) 

Mari Manninen: Yhden lapsen kansa (2016)
Hanna Ekola: Sanoja valoksi ja voimaksi (2016)

Marianne Kulmala: Tuttu tunne (2017)
Silja Kejonen: Vihkilumen talo (2017)
Erika L. Sánchez: I am not your perfect mexican daughter (2017)
Larysa Denysenko & Masha Foya: Maja och hennes vänner (2017) 
Thi Bui: The best we could do (2017)
Martha Wells: Hälytystila (2017)
Pirjo Turpeinen: Narskuttelu ja lihasperäiset purentaongelmat (2017)

Nelli Ruotsalainen: Täällä en pyydä enää anteeksi (2018)
Sanna Mander & Anne Sarve: Prinsesakirja (2018)
Malin Falch: Peikkolaakso (2018)
Anette Palssa & Maare Kauppinen: Tunnesyöminen (2018)
Karin Erlandsson: Saarretut (2018)
Sylvia Douyé & Paola Antista: Kryptoeläintieteen alkeet (2018) 
Jane Harper: Kadonnut mies (2018) 
Madeline Miller: Kirke (2018) 
Catana Chetwynd: Little moments of love (2018) 
Aminder Dhaliwal: Woman world (2018) 
Eva Frantz: Kahdeksas neito (2018) 
Chidera Eggerue: What a time to be alone (2018)
Vanamo Karhupuro: Vain minä saan kutsua itseäni hulluksi (2018) 
Martha Wells: Keinotekoinen olotila (2018)

Holly Jackson: Kiltin tytön murhaopas (2019)
Julia Pöyhönen & Heidi Livingston: Fanni ja rento laiskiainen (2019)
Katarina Meskanen & Heidi Strengell: Rakas keho (2019)
Cho Nam-joo: Saha (2019)
Malin Falch: Viikingit ja varis (2019)
Taira Djafarova: Minä lähden, vähän itken vain (2019)
Victoria Lomasko: Se toinen Venäjä (2019)
Eija Jansson: Iltaan saakka (2019)
Sylvia Douyé & Paola Antista: Lasipatsaiden salaisuus (2019)

2000-luku: 15

Marjatta Tiirola: Orvon tytön koti-ikävä (2000)
Deborah Ellis: The Breadwinner (2000)

Teija Kortelainen: Älä katto taakses (2003)
Marjatta Tiirola: Kotiranta (2003)
Jane Seabrook: Pörrölogiaa - opas elämän pikkuhaasteisiin (2003)
Chitra Banerjee Divakaruni: Hopealaakson salaisuus (2003)

Emily Dickinson: Golgatan kuningatar (2004)

Jane Seabrook: Pörrölogiaa - nauru elämälle (2005)

Suvi Ahola & Satu Koskimies: Joka tytön runokirja (2006)
Stef Penney: Erämaan armo (2006)

Jane Seabrook: Pörrölogiaa - villiä viisautta (2007)
Marinka Ruusuvaara: Enkelipukuja (2007)
Riku Onda: Fish swimming in dappled sunlight (2007)

Mariko Tamaki: Skim (2008) 
Kyung-sook Shin: Pidä huolta äidistä (2008)

1990-luku: 1

Arja Kuisma: Rubiinilamppu (1995)

1980-luku: 4

Yamada Murasaki: Talk to my back (1982)

Helvi Hämäläinen: Sukupolveni unta (1987)
Aale Tynni: Vuodenajat (1987)
Eeva Kilpi: Animalia (1987)

1970-luku: 3

Eeva Tenhunen: Nuku hyvin, Punahilkka (1973)

Diana Wynne Jones: Noidan veli (1977)

Ursula K. Le Guin: Maameren tarinat 1-3 (1979)

1960-luku: 3

Rachel Carson: Äänetön kevät (1962)

Maria Jotuni: Huojuva talo (1963)

Marjatta Kurenniemi & Kaija Pakkanen: Kaksi kukkopilliä (1968)

1950-luku: 1

Helvi Juvonen: Sanantuoja (1959)

1940-luku: 1

Aila Meriluoto: Lasimaalaus (1946)

1930-luku: 1

Katri Vala: Paluu (1934)

1920-luku: 1

Virginia Woolf: Oma huone (1929)


Bonuksena voi lukea niin halutessaan:

1910-luku: 1

Helmi Krohn: Vanhan kartanon tarina (1915)

1900-luku: 1

L. Onerva: Mirdja (1908)