24 elokuuta, 2023

Julia Pöyhönen & Heidi Livingston: Fanni ja pikkuinen Miu

Uusin Fanni-sarjan osa ja tää oliki tosi suloinen tarina! Kattokaa nyt tuota Miu-vauvanpalleroa tossa kannessa. Niin suloinen!




Itse tarinassa käsitellään sitä, kun Ralfista tulee isoveli eli muutos ja siihen sopeutuminen. Tarina oli minusta ihana. Ja niin tuttua itellekin. Muutoksiin sopeutuminen ottaa aina oman aikansa. Mulle oli hyvä lukea tää, ku tosiaan opiskelut nyt alkanu ja siihen elämänmuutokseen menee sopeutua varmasti hyvä tovi.

Otteet kirjasta:

"Ennakointi auttaa lasta varautumaan muutokseen ja helpottaa siihen sopeutumista. Se antaa lapselle ja aikuiselle tilaisuuden käsitellä muutokseen liittyviä ajatuksia ja tunteita yhdessä jo etukäteen, jolloin valmistautumisesta ja koko tulevasta muutoksesta tulee heidän yhteinen juttunsa - ei vain asia, joka tiputetaan lapsen eteen yllättäen. Meillä jokaisella on tarve arvostukseen, omaa elämää koskevaan päätäntävaltaan ja kokemukseen turvasta. Ennakointi auttaa vastaamaan näihin tarpeisiin."
Ennakointi on tosi hyvä asia. Itekin oon ajatuksissani työstänyt tätä muutosta, että opinnot alkaa ja elämän aikataulut muuttuu erilaiseksi jne.

"Voidakseen hyvin ihmisen on tärkeää kokea olevansa turvassa."
Tää on totta! Turvattomuus aiheuttaa stressiä ja stressi pitkittyneenä alkaa nakertaa terveyttä, sekä kehon että mielen terveyttä.

"On hyvä muistuttaa itseään siitä, että aikuisenkin kokemus turvasta saattaa häilyä muutoksen vuoksi, vaikka kyseessä olisi pitkään tiedossa ollut tai odotettukin tapahtuma."
No siis todellakin! Ja se on täysin normaalia! Muaki jännittäny ja pelottanu paljon opiskelujen aloittaminen hyvin pitkän tauon jälkeen.

"Sisaruksetkin ovat lähtökohtaisesti alttiita kilpailemaan keskenään, koska he alusta asti taistelevat samasta elintärkeästä resurssista - vanhempien huomiosta."
Tää autto ymmärtään itteeni paremmin. Oikeasti suurissa perheissä (lapsia vähintään 8) tuo resurssi on melkoisessa tuiskeessa kaiken aikaa. Ite oon aina yrittäny saada huomiota kiltteydellä, suoriutumalla hyvin koulusta ja olemalla ahkera ja tunnollinen. Toiset taas tekee päinvastoin, hakee huomion olemalla pikku raggari, rikkomalla leluja, häiriköimällä jne. Kumpikin tapa normaaleita.


Tykkään tästä Fanni-sarjasta todella paljon! 💗

2 kommenttia:

  1. Vanhempien huomio on kyllä aikamoista kilpailua ja lasten käytös sitten voi vaihdella laidasta laitaan. Tunnetaitojen oppiminen on todella tärkeä taito eli tunnistetaan omia tunteita ja muiden tunteita eri tilanteissa. Ihanan symppis kirja.

    VastaaPoista