18 elokuuta, 2023

Laura Benyik & Shamuel B. Kohen: Nuoret tappajat kouluissamme

Tän kirjan aihe on kiinnostava. Miksi ihmeessä lapset ja nuoret tarttuvat aseisiin ja menevät kouluihinsa tappamaan toisia ihmisiä?

"Kasvaako kouluissamme uusia nuoria tappajia valmiina toistamaan Jokelan ja Kauhajoen tragediat? Kirjassa paneudutaan väkivallantekijän sielunmaisemaan ja persoonallisuuden näkökulman kautta siihen, mitkä asiat johtivat karmeaan tekoon. Kirja sisältää kuvauksen kahdestatoista kouluammuskelijasta sekä ennen julkaisemattoman tositapahtumiin perustuvan nuoren tarinan. Hän oli koulunsa pihalla aseen kanssa odottamassa uhrinsa saapumista, valmiina tappamaan kaikki, jotka asettuisivat hänen tielleen. Jokelan ja Kauhajoen tragedioiden jälkeen monia asioita on syyllistetty - aseiden helppoa saatavuutta, poliiseja aseluvan antamisesta, väkivaltaisia elokuvia ja pelejä. Myös vanhemmat ovat saaneet osansa syytöksistä. Mutta kuka todellisuudessa on syyllinen? Miksi nuori tekee niin raa'an ja epätoivoisen teon ja samalla satuttaa niin monia muita? Mitä liikkuin ampujan mielessä jopa vuosia ennen tekoa? Mitä asioita vanhemmat, opettajat, koulukuraattorit ja psykologit eivät ole huomanneet ja edelleen jättävät huomiotta? Kirja antaa uuden, erilaisen ja hyvän näkökulman kaikille, jotka asian kanssa joutuvat tekemisiin. Muun muassa vanhempien, opettajien, lastentarhanopettajien, poliittisten päättäjien sekä oman elämänsä kriisissä tai muissa vaikeuksissa painivien nuorten tulisi lukea tämä kirja. Toivomme, että kirja tarjoaa lukijoille toivoa - kriisistä huolimatta on mahdollista löytää valoisa tulevaisuus. Lukijat tulevat saamaan kirjan avulla tarkemman kuvan aiheen monimutkaisesta luonteesta sekä nuorten kertomusten ja kuvausten kautta keinoja tunnistaa käyttäytymismalleja ja -tapoja ennen väkivallanpurkausta. Näiden avulla lukija voi paremmin ymmärtää, miten kohdata ongelmallinen lapsi tai nuori, ja miten väkivallan kierteen voi saada katkaistua, näin auttaen lapsia."
 


Tää oli todella valaiseva kirja. Tiivistetysti voi sanoa, että kouluammuskelut ovat lapsen ja nuoren pahan olon huipentuma. Käytännössä kaikilla kirjassa esitetyillä kouluammuskelijoilla oli traumatausta: kouluväkivaltaa, kotiväkivaltaa tai muita mielenterveydenongelmia, joita ei tunnistettu. Eli syyttävän sormen voi kääntää aikuisia kohti. Joko lapsen avuntarvetta ei huomioitu tai sitten apu loppui ihan liian aikaisin tai tiedonkulku eri tahojen välillä ei toiminut ja kaiken seurauksena on ollut lopulta kouluammuskelu. Aihe on todella kiinnostava ja haluan lukea siitä lisää. Tässä kirjassa nuorin kouluampuja oli vain 11-vuotias. 11!!! Miettikää. Ihan älytöntä ja järkyttävää. 

Jos aihe kiinnostaa, niin suosittelen lukemaan kirjan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti