16 helmikuuta, 2019

Nainen ja viha

Viha on kiinnostava tunne, koska se on niin tabu. Etenkin se on tabu naisen kokemana. Siksikin lainasin Elina Reenkolan Nainen ja viha- kirjan.




Olihan tämä mielenkiintoista luettavaa. En ehkä niin perusta psykoanalyysiin ja sen näkökantaan asioihin. Kirja antoi kuitenkin itselleni lisää tietoa ja näkökulmia. "Viha tarkoittaa tunnetta, se syntyy pettymyksistä halujen ja toiveiden toteutumiseksi." Yksinkertaisettuna näin. Skaala tietenkin voi olla aika hurjakin siinä, että mikä aiheuttaa vihan tunteita. Viha on kuitenkin yhtä luonnollinen tunne kuin rakkaus tai ilo tai inho. Uskon, että naisen viha on siksi tabu, koska on olemassa oksettava äitimyytti, jolla alistetaan ja hyväksikäytetään äitejä ja aiheutetaan turhia paineita ja syyllisyyden tunteita niille naisille, jotka ovat äitejä syystä taikka toisesta.

Mitä tässä voi muuta enää sanoa, kuin että annetaan vihan tunteiden tulla ja mennä. Tunteet ovat ohimeneviä. Joskus voi mennä kauemmin, että tunne laantuu, mutta sekin on normaalia. Ei tehdä tunteista tabuja ja opetetaan tunteiden käsittelyä lapsille jo ihan pienestä pitäen. Näin maailmasta tulee kaikille parempi paikka olla ja elää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti