14 helmikuuta, 2022

Saara Turunen toim. ja Petra Maisonen toim.: Suurteoksia

Tällaisia kirjoja tarvitaan! Ja miksi? Koska miesten kirjoittamat kirjat kuuluvat automaattisesti, ilman sen kummempaa ajattelua, kirjallisuuden klassikoihin. Naisten kirjoittamat kirjat taas ovat vieläkin se poikkeus, joita pitää ajatella erikseen, että ne saadaan kuulumaan klassikoihin. Ja tässä kohti ei vielä edes mainita muiden (kuin naisten ja miesten) sukupuolien kirjoittamia kirjoja, jotka eivät kuulu ollenkaan kirjallisuuden klassikoiden piiriin, koska huomataanko niitä edes ajatella, toisin kun naisia jo nykyään. Vai osaako joku nimetä jonkun muun kun naisen tai miehen kirjoittaman kirjan, joka kuuluu klassikoihin? En minäkään.




Tämä kirja pitää hommata omaan hyllyynki. Ja sai niin hyviä kirjavinkkejä! Eritoten Malin Kivelän kirjoitus Seinästä sai mut innostumaan kyseisestä kirjasta suuresti. Innostuin niin paljon, että tsekkasin oman kirjaston sivut, että pääsisin lukemaan Marlen Haushoferin Seinän heti. Harmi, ku sitä ei löytynyt kuin saksaksi meijän kirjastosta. Sitten googletin, että voiko tämän ostaa jostain. Ei löytynyt suomeksi edes antikvariaateista. Argh! Mun innostus oli niin suurta, että Elegialleki jo suitsutin innostustani ja sain hänetkin vähän innostumaan tästä. Nyt me molemmat (ehkä) kytätään kirjaa netistä, että päästäis yhessä lukemaan Seinä. Mää onneksi pystyn sen myös kaukolainaamaan. Ihanaa, ku näitä vanhojakin kirjoja löytyy kirjastosta! <3



Kirjailijoiden kirjoitukset kirjoista olivat kaikki mielenkiintoisia. Jotain sytyttävää siinä on, kun pääsee lukemaan toisten merkittäviä kokemuksia heille merkittävistä kirjoista. Uteliaisuus ja intohimo kirjoja kohtaan ovat erittäin iso osa minun elämääni ja tässä sitä myös pääsi tyydyttämään vähän uudella tavalla. Näistä kirjoista en ollut lukenut kuin Leena Krohnin Tainaronin. Sentäs edes jonkun. Kohdekirjailijoista Zadie Smithiltä olen lukenut yhden kirjan, Swing Timen. Kun taas kirjoista kirjoittavista kirjailijoista luettuja ovat Nura Farah, Astrid Swan ja Koko Hubara 1 ja 2. Tiina Katriina Tikkasen kirja odottaa mua hyllyssä, mutta en ole vielä uskaltanut tarttua siihen. 

Haushoferin Seinän lisäksi mua rupes kiinnostamaan Lionel Shriverin Poikani Kevin, Zadie Smithin Nimikirjoitusmies, Gun-Britt Sundströmin Suhteista parhain (jota ei myöskään saa kirjastosta!) ja Sirkka Turkan Vaikka on kesä. 

Kävi mielessä, että Suurteoksista sais todella hyvän lukuhaasteen! Ois mielenkiintoinen!

Kuka muu on lukenut Suurteoksia? Tai jos et oo, niin kiinnostaako lukea?

6 kommenttia:

  1. Haushoferin Seinä tosiaan alkoi kiinnostaa, mutta ei saa enkuksikaan sitä, ellei törmää siihen jossain divarissa. Kirjasta ei ole aikoihin otettu uutta painosta ja vanhat on loppuneet. Täältä ei saa edes kaukolainana, höh.

    Olen lukenut näista Poikani Kevinin, josta en pitänyt. Kaameaa jaarittelua ja jatkuvasti sivupolkuja ja muutenkin oli lattea. Mutta olen aika yksin mielipiteeni kanssa, sillä moni on pitäynyt siitä :D Janssonin Kesäkirja jäi taannoin kesken, oli minusta kuolettavan tylsä. Joku Zadie Smithin kirjakin (joko Kauneudesta tai Valkoiset hampaat) on minulta jäänyt kesken.

    Näistä Didion ja Müller (minulla on jokin hänen kirjansa omassakin hyllyssä) kiinnostaa, muut eivät niinkään. Olen nirso :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa me saatais Seinän luettavaksi! Ois kyllä kiva.

      Äläpäs sielä yhtään nirsoile. :D

      Poista
  2. Tämä oli aivan loistava lukukokemus viime vuonna! Uppouduin kirjaan syvästi ja tuli paljon ajatuksia mieleen.

    VastaaPoista
  3. Varmaan hyvä kirja! Muiden lukukokemuksia ja kirja-analyysejä on yleensä hauska lukea. En ole koskaan kuullutkaan tuosta Marlen Haushoferista, vaikka melkein kaikki muut kirjan kirjailijanimet ovat minulle tuttuja. Luin monta vuotta sitten Tove Janssonin Kesäkirjan alkua muutaman sivun ja minustakin se oli tylsä, mutta Muumipappa ja meri oli hieno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm. Nyt rupes kiinnostaan, että mitähän ite tykkään tosta Kesäkirjasta ku sinä ja Elegia sen tylsiksi meinaatta.

      Poista