10 marraskuuta, 2023

Rachel Carson: Äänetön kevät

 Tää oli todella vaikuttava kirja. En kyllä ihan sellaista osannut odottaa tähän tarttuessani. Ehkä ois pitänyt. Ehkä kirjan ikä hämäs. Onhan tää julkaistu jo 1962!


Carson kirjoittaa terävästi ja vakuuttavasti ja järkeen vedoten lukijalleen. Hän tuo esiin erilaisten myrkkyjen (rikkaruohomyrkyt, hyönteismyrkyt ja vastaavat) vaikutukset luontoon tietojen ja tutkimusten kautta, ei mutulla. Miten linnut kuolevat, kalat kuolevat, myös ihmiset sairastuvat ja kuolevat näiden eri aineiden takia. Se kaikki tuli esiin niin mainion toteavasti ja järkeillen, ettei tätä voinut kuin lukea eteenpäin ja ottaa se kaikki tieto vastaan ja ihmetellä taas ihmisiä ja heidän toimiaan. Näitä juttuja oon käynyt läpi aiemmisssa opinnoissani, mutten edes muistanut tätä kaikkea tai edes tiennyt. Tää on todella valaiseva kirja. Tätä voi suositella myös 2020-luvun ihmisille luettavaksi! Hämmentävästi yhtäaikaa on muuttunut paljon ja ei yhtään 60 vuoden aikana. Luonnon kanssa edelleen törttöillään ja epäilen, että muuttuuko se asiaintilanne edes koskaan.

5 kommenttia:

  1. Tänä päivänä ollaan paljon viisaampia noiden myrkkyjen suhteen. Onneksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi tosiaan! Aika hurjaa ollu tuo meininkin tuolloin.

      Poista
  2. Nyt on todellinen klassikko! Pitäisi lukea itsekin.

    VastaaPoista
  3. Minä luin hiljattain Carsonin kirjan Meren ihmeet ja pidin siitä kovasti. Tämän lukemista olen jostain syystä vierastanut, mutta kirjoitat niin innostuneesti, että tämäkin pitää varmasti joskus lukea.

    VastaaPoista