31 tammikuuta, 2024

#klassikkohaaste: Helmi Krohn: Vanhan kartanon tarina

 Ankin kirjablogissa julistettiin vuoden eka klassikkohaaste! Meni kauan pähkäillessä, että mitä lukisin tähän haasteeseen tällä kertaa.




Luin sitten Helmi Krohnin Vanhan kartanon tarinan. Tää oli aika ihana kirja, mutta myös tunteita herättävä, surullinenkin.



Kirjastosta tuli tän näköinen kirja. Aikas vanha painos!



Kirjan juoni/tarina on sinänsä yksinkertainen: Eva tutustuu Erikiin, joka kuuluu vanhan kartanon omistajaperheeseen. Eva on Erikin toinen vaimo, edellinen kuoli. Evalla on vaikeuksia sopeutua Erikin lapsiin ja perheeseen ja kartanon maailmaan, koska on niin erilaisista taustoista kotosten ja myös koska on niin erilainen ku Erikin edellinen vaimo. Samaistuin monin paikoin Evaan. Ulkopuolisuuden tunne on ollut niin vahvasti mun elämässä aina. Onneksi nykyään se on enää pientä verrattuna aiempaan. Tää tarina oli kyllä ahmittava ja mulle 5/5. Krohn oli mulle tuntematon kirjailija ja tän myötä heräs kiinnostus lukea lisää hänen kirjojaan. Jotain viehättävää näissä sadan vuoden takaisissa kirjoissa ja tarinoissa on.

10 kommenttia:

  1. Oletpa löytänyt harvinaisen klassikon. Kirjoitat niin positiivisesti, että pitää laittaa Krohn muistiin.

    VastaaPoista
  2. Helmi Krohn on vain nimenä tuttu. Kuulostaa teemaltaan itse asiassa tosi modernilta, kun on tuo äitipuolen asema tässä mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä mielessä oli kyllä moderni! Monin paikoin ei sitten yhtään.

      Poista
  3. Helmi Krohn on harmillisen vähän tunnettu nimi nykyään. Tiedän, että hän oli mm. Aino Kallaksen sisko, mutta pitäisipä tosiaan lukea jotain häneltä, esimerkiksi juuri tämä esittelemäsi kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää ei ollu edes pitkä, n.200 sivua. Ilolla luki.

      Poista
  4. Huomasin että Kansallisteatteriin on nyt keväällä tulossa näytelmä nimeltä Kurjet, joka kertoo Krohnin kirjailijasiskoksista eli Helmi ja Aune Krohnista sekä Aino Kallaksesta. Olisi kiinnostavaa lukea heiltä kaikilta jotain ja käydä katsomassa näytelmä. Kallaksen Sudenmorsiamen olen lukenut, mutta kahteen muuhun siskoon en ole tutustunut. Tämä esittelemäsi romaani kuulostaa kiinnostavalta.

    VastaaPoista
  5. Helmi Krohn oli aikanaan monipuolinen kirjallisuuden alan vaikuttaja. Parhaiten hänet varmaan nykyisin muistetaan monista klassikkokäännöksistään ja Hipsuvarvas-sadusta. Hän kirjoitti myös nuortenkirjoja, jotka ovat jo unohtuneet. Kaivoin yhden niistä esiin ja se osoittautui aika mielenkiintoiseksi ajankuvaksi matkustamisesta. https://satunnainenohilukija.blogspot.com/2022/05/helmi-krohn-meri-matkustaa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää! Kiinnostaa tutustua muuhunkin Helmi Krohnin tuotantoon.

      Poista