09 tammikuuta, 2024

Vilja Kainulainen: Pinnan alla

Ihan todella hauska sattuma tämän kirjan suhteen on se, että tämä on opiskelukaverini tyttären kirjoittama! Oli aika pro olo, kun pystyin sanomaan, että mulla on tämä kirja hyllyssä odottamassa lukemistaan. Lupasin lukea joululomalla tämän ja niin tein.


Kirjan päähenkilö on 11-vuotias Aila. Ailan on menettänyt kaksoisveljensä Akselin kuusi vuotta sitten ja ikävöi häntä edelleen. Yhtenä päivänä Aila näkee pihalla omituisen pupun ja lähtee lopulta seuraamaan sitä kiellettyyn metsään. Aila päätyy sen lammen rannalle, johon Akseli hukkui. Hän menee lampeen ja yhtäkkiä alkaa pudota ja päätyy sinne, missä Akseli on. Akselin maailma (jonkinlainen tuonela?) on mielenkiintoinen. Eritoten haluaisin samanlaisen koulubussin, mitä siellä oli. 

Ailan tarina oli koukuttava. Välillä ärsytti väliluvut, joissa kirjailija puhutteli suoraan lukijaa. Ne jonkin verran häiritsi tarinaan uppoutumista. Vaikka toisaalta ne oli välillä myös ihan hauskojakin ja eipähän päässy uppoutumaan Ailan ja Akselin suruun. Nämä väliluvut rikkoivat kirjan rakennetta ja kirja tuntui sen takia kokeelliselta kirjallisuudelta. Ne myös kuvaavat elämää, koska niin helposti tulee kaikenlaisia keskeytyksiä.

Lopputuloksena voin todeta, että jos Kainulainen vielä julkaisee kirjoja, niin aion lukea ne.

2 kommenttia: