25 maaliskuuta, 2024

Kaksi ahmittavaa fantasiakirjaa

 


Reetta Vuokko-Syrjänen: Syntykeho eli miten juosta pakoon ilman jalkoja

Tämä olikin jännä kirja. Ahmittava! Dystopia, jossa maailmalle on käynyt köpösti, koska ihmisiä ollut liikaa ja sitten keksitty keino, miten ihmisten mielet saa siirrettyä kehoista pois ja servereille. Ihmisillä on säännöllisesti aikoja, jolloin saavat olla kehossa, tosin tietyin kriteerein. Kaikki ihmiset saavat elää 5-vuotiaaksi asti kehoissaan ja joutuvat sitten luovuttamaan kehonsa eli siirtymään kehosta pois sinne serverille. Lisäksi monesti yhtä kehoa käyttää kolme ihmistä. Joten tietäähän sen, miten voi käydä.

Sitten itse tarinaan. Kirjassa eletään 2460-lukua. Kirjan päähenkilö Kip on sosiaaliserverillä ja suunnittelee pakoa sieltä, että pääsisi etsimään omaa syntykehoa ja sen kanssa menemään sitten paratiisiin, Ykseyteen. Siitä tarina lähtee liikkeelle. Paetessaan Kip kohtaa Artistin, kuuluisan kehonmuokkaajan ja päätyy hälle töihin. Siitä tarina vasta saakin sitten kierroksia. Kip on paon takia etsintäkuulutettu ja Artisti työnsä takia. He yrittävät selvitä ja pysyä tutkan alapuolella. Loppua kohti jännitys vain tiivistyy. Ahmin kirjaa, että saisin tietää miten Kipin ja miten Artistin käy.

Vuokko-Syrjänen on kirjoittanut tälle jatko-osan, Mahdottomien kukkien puutarha, joka on novellikokoelma. Se on just mulla luvun alla.



Ursula K. Le Guin: Tehanu
suomentanut Kristiina Rikman

Maameren tarinat jatkuvat! Tässä kirjassa Atuanin holvihaudoista tuttu Arha eli Tenar eli Goha on jo keski-ikäinen ja hän on elänyt perhe-elämää, on nykyään leski ja hänellä on jo kaksi aikuista lasta. Goha pelastaa pienen tytön, Therrun, joka on työnnetty nuotioon. Hän hoitaa lasta ja adoptoi hänet. Kun Goha saa kutsun kuolevan Ogionin luo, hän lähtee Therrun kanssa Re Albiin. Monenlaista tapahtuu, koska ihmiset pelkäävät vammautunutta Therrua. Myös Ged ilmestyy lohikäärmeen kantamana paikalle ja siitä tulee uusia mutkia juoneen. Kirjassa on melkoisia juonen mutkia ja tämäkin oli ahmittava teos. Oon tykästyny lujasti Le Guinin tyyliin ja aion jatkaa sarjan lukemista.

2 kommenttia:

  1. Tuo Syntykeho kuulostaa kyllä tosi mielenkiintoiselta. Mielikuvituksellinen idea.

    VastaaPoista