11 tammikuuta, 2021

Saamelainen lukuhaaste: Mitä luin?

Neeta Inarin- blogissa oli tällainen lukuhaaste, johon tartuin mielenkiinnosta. Oon aiemmin lukenu niin vähän saamelaisten kirjottamia kirjoja. joten haaste tuntui sopivalta tavalta lisätä sitä.

Kaikkiin kohtiin en oo vielä löytäny luettavaa. Ne, joihin en oo vielä lukenu kirjaa, mutta joihin mulla on valmiina kirja, oon merkannu kursiivilla. 

Ensiksi lukemani kirjat, lopuksi pohdinnat.


1. Kirja, jota saamelainen suosittelee2. Kirja, jonka saamelainen on haukkunut


3. Kirja, jossa yhtenä hahmona on Áillohaš
Huom. Áillohaš tarkoittaa Nils-Aslak Valkeapäätä.


4. Kirja, jonka kannessa on poro, taimen tai muu saamelaisille tärkeä eliö5. Saamenkielinen kirja — tai kirja, joka on käännetty saamesta, jos et osaa saamea6. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat enimmäkseen perinteiselle saamelaisalueelle7. Kirja, jonka nimessä on sana ”perinne”
Vuokko Hirvonen: Sydämeni palava: johdatus saamelaiseen joiku- ja kertomusperinteeseen, taiteeseen ja kirjallisuuteen

8. Jonkun saamelaisen muistelmat tai elämänkerta
Siiri Magga-Miettunen: Siirin elämä

9. Pedar Jalvin tai Áillohašin kirjoittama kirja10. Kirja, joka käsittelee Pedar Jalvia tai Áillohašta
Taarna Valtonen, Leena Valkeapää: Minä soin - Mun cuojan


Ja sitten vielä bonuskohdat, jotta vuodesta tulee täysi yhden kirjan kuukausivauhtia:


11. Kirja joka kertoo saamelaisen/saamelaisten asuntolaelämästä
Kerttu Vuolab: Sataprosenttinen

12. Kirja joka kertoo etelään muuttamisesta


Näiden haastekohtien lisäksi oon lukenut:Eli luin 5/12 kirjaa varsinaiseen haasteeseen ja viisi kirjaa, jotka eivät sopineet haasteeseen. Näitten kirjojen googlettamiseenkin hurahti mukavasti aikaa ja tyhjiin kohtiin en oo löytäny sopivaa kirjaa. Kakkoskohtaan aion kysyä joltain somessa seuraamaltani saamelaiselta sopivaa kirjaa. Sitä en oo vaan saanu aikaseksi. Kolmoskohta on vielä auki, siihen lienee löytyy vaihtoehtoja kyselemällä. Tai sitten pitää ottaa joku monista Valkeapään elämäkerroista luvun alle. Kohtaan 12 mun täytyy myös kysyä saamelaisilta apua, koska googlettamalla en tosiaan löytänyt sopivaa kirjaa siihen.

Se mikä tässä haasteessa on harmittanut, on se, etten osaa saamea. Esim. ihastuin Kirste Paltton kirjoihin kovasti ja niitä ei ole kovin montaa suomennettu. Se harmittaa! Toivon kovasti, että saamelaisten kirjottamia kirjoja suomennettaisiin paljon enemmän..

Aion jatkaa tän haasteen loppuun tän vuoden aikana. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti