16 toukokuuta, 2024

Anni Swan: Pikkupappilassa & Ulla ja Mark

Luin pitkästä aikaa uudestaan nämä kaksi ihanaa klassikkoa ja ai että rakastin lukea ja upota näiden maailmaan. Pikkupappilassa aloittaa tarinan ja Ulla ja Mark päättää sen.




Luin lapsena nämä Anni Swanin kootut kertomukset muutaman kerran läpi. Lapsuudenkodissani oli tämä kokoelma. Muistan tykänneeni näistä kirjoista silloin ja olin niin onnellinen, kun tykkään näistä edelleen. Kaikista lapsena luetuista kirjoista ei pidä enää aikuisena.

Tarina alkaa siitä, kun Sandien perhe muuttaa pikkupappilaan. Kirja kertoo heidän elämästään ja eritoten perheen tyttären Ullan elämästä. Ulla on haltioituva ja omaan maailmaansa uppoutuva tyttö. Hän myös pelastaa viulun soittoa rakastavan Markin, kun Mark karkaa Ullan sukulaisen perheestä ja auttaa orpoa Markia löytämään omia sukulaisia. Taustalla pyörii myös Ullan siskon, Minnan, romanssi köyhän aatelisen kanssa ja uteliaat katseet ja juorut suvun menetettyä kartanoa kohtaan, koska joku amerikkalainen on ostanut sen ja alkanut remontoida sitä.  

Ulla ja Markissa tarina jatkuu. Ulla pääsee kouluun tätiensä luokse ja edessä on muutto pois kotoa eri paikkakunnalle. Mark taas on muuttanut Saksaan isänsä kanssa ja on ongelmissa äitipuolensa kanssa. Näiden teinien elämässä on mutka jos toinenkin ja kirjat sivut kääntyivät tahtia.

Näissä on jotain samaa kuin Pikkunaisissa ja Anna-kirjoissa. Sellainen raikas tuulahdus jotain, jota en oikein osaa eritellä. Haltioidun itsekin kuin Ulla, uppoan ja haaveilen, innostun täysiä. Parasta näissä oli se, että näitä oli niin turvallinen lukea, kun tiesi, että kaikki päättyy tavalla tai toisella onnellisesti.

04 toukokuuta, 2024

Naisasiallisia kirjoja

Mua on ruennu kiinnostaan tämä vähän vanhempi kirjallisuus sekä jotenkin siihen liittyvä kirjallisuus. Nämä kaks olikin mielenkiintoista luettavaa!




Rauni Paalanen: Kahvilanaisia

Paalasen esseekokoelma. "Kahvilanaisia kertoo eläytyen ja pohdiskellen naiskirjailijoista ja heidän teoksistaan. Se kertoo kirjallisista naisista, jotka ovat turhan usein jääneet miesten varjoon, naisista jotka ovat lähteneet kodista kahvilaan, perinteisestä naisen roolista miesten hallitsemille julkisille foorumeille.Kahvilanaisia kertoo Milena Jesenskásta, Ea von Alleschista ja Margareta Steffinistä, jotka ovat tuttja Franz Kafkan, Hermann Brochin ja Bertolt Brechtin kautta. Tiedämme näistä ihailluista ja poikkeuksellisista naisista tuskin mitään, vaikka heillä kaikilla on oma kirjallinen tuotanto. Kahvilanaisia kertoo myös naisista, jotka ovat isiensä sodan, toisen maailmansodan, varjosta nousseet puhumaan omalla äänellään: Marlenen Haushoferita ja Christa Wolfista. Rauni Paalanen kirjoittaa naisistaan intensiivisesti ja läheltä. Hän ei pyri luokittelemaan tai kritisoimaan, vaan haastaa lukijan miettimään näiden lahjakkaiden ja leimuavien naisten elämää ja kirjoituksia."

Pidin tästä paljon ja sain monia lukuvinkkejä myös! Paalasta haluan lukea myös lisää.




Anne Helttunen & Tuula Uusi-Hallila: Naisia nimittäin - kirjallisuutemme naishahmoja

Tämä oli kiinnostavaa luettavaa! Helttunen ja Uusi-Hallila käyvät läpi 50 yleisintää suomalaisessa kirjallisuudessa käytettyä naisten nimeä ja kertovat eri hahmoista. Oli aika ahmittava teos! Ja tietopalat olivat max 4 sivun mittaisia. Oli hauskaa myös löytää oma nimi kirjasta ja lukea siitä. Mun nimi on siitä hassu, että se on tavallaan yleinen, mutta ei kuitenkaan. Olin yläasteella ennen ku mun kans samassa koulussa oli ekan kerran kaima. Aatelkaa! Ja mää kävin sentäs ala-asteen kolmessa eri koulussa.

Ootteko lukenu näitä? Kiinnostaako?
Onko ehottaa jotain tämän tyyppistä luettavaa?

01 toukokuuta, 2024

Huhtikuun 2024 kooste

Hyvää vappua! 

Huhtikuu meni melkoisen stressin kanssa. Onneksi loppukuusta alko jo vähä helpottaa ja sain luettua kirjoja niin, että nousi jo yli kymmeneen saldo.

 Kevättä odottelin innolla ja lunta tuli tupaan useamman kerran. Jospa nyt viimein lämpenis! Mulle kyllä piisais jo lumi.


3. huhtikuuta oli vielä tämmöset kinokset


Luetut: 15

Tim Probert: Lightfall 1
Kate Atkinson: Ihan tavallisena päivänä
Victor Dixen: Pimeyden hovi
Reetta Vuokko-Syrjänen: Mahdottomien kukkien puutarha
Mira Aurelia Eskelinen: Aavistus
Pia Houni & Tuomo Alasoini: Work up! Tulevaisuuden työ
Anne Helttunen & Tuula Uusi-Hallila: Naisia nimittäin - kirjallisuutemme naishahmoja
Toivo Hyyryläinen (toim. & suom.): Kohise, villi aalto - Isa Aspin runot
Elizabeth Acevedo: Maata jalkojen alle
Hester Musson: Finton Hallin arvoitus
Marjane Satrapi: Nainen, elämä, vapaus
Anni Swan: Pikkupappilassa
Helena Tornberg: Tunneliikku
Bubble: Venäläistä nykysarjakuvaa
Sarah Penner: Lontoon salatieteellinen seura


13. huhtikuuta kävelin Oulun linnan lähistöllä ja lumet on sulaneet jo valtavasti


Katsotut: 2

Elokuvat: 2

Dyyni 2
2024, 2h46min

Valo valtameren yllä
2016, 2h13min

Sarjat: 0



25. huhtikuuta tuli vettä ja varovaisia silmuja näkyi siellä täällä.


Että semmottista täälä. Kuun loppuun vielä sain kortisonikuurin, ku astma vähä pahana katupölyn ja kaiken takia. Jospa tää tästä. Onneksi kuun alussa aloitetussa työharjottelussa on ollu mukavaa ja mielenkiintoista, vaikka moni muu asia vastustaakin niin perhanasti.