27 toukokuuta, 2024

Lukuhaaste 2024 itselleni: 2. väliaikakatsaus

Iloinen väliaikaiskatsaus täällä taas! Jostain syystä saan tästä niin suurta hupia! 😂


Maaliskuussa oli kylmää ja kosteaa.

Maaliskuu (16. päivä alkaen)

13 varausta parissa päivässä lisää. Heehee. 4 ylimääräistä lainaa. Vielä päälle toiset 4 ylimääräistä varausta. Ahdistus kasvaa, kirjojen hamstraus pahenee, jeejee.

Varauksien lukutilanne: 16/104

Luettu: 2
Abir Mukherjee: A necessary evil
Gijé & Carbone: Soittorasia 4

Jäi kesken: 1
Carole Matthews: Suklaaseuran naiset


Huhtikuussa lumet alkoi huveta urakalla.


Huhtikuu

9 ylimääräistä varausta. Alkaisko tilanne rauhottua?

Varauksien lukutilanne: 19/104

Luettu: 1
Marjane Satrapi: Nainen, elämä, vapaus

Jäi kesken: 2
Kaari Utrio: Eevan tyttäret
Kaari Utrio: Kalevan tyttäret (päätin olla lukematta, ku Eevan tyttäret ei lähteny)


Vapun kunniaksi ja toukokuun aikana


Otin kunnolla selvää, että mitä mulle on tapahtunut alkuvuodesta tän mun oman haasteen parissa ja hehhee miltä näyttää. Kahlasin läpi kaikki mun lainat, varaukset ja myös lainahistoriat.

Ylilaina = haastetta koskien ylimääräinen laina
ylivaraus = haastetta koskien ylimääräinen varaus

Outi: 56 ylilainaa & 31 ylivarausta (näistä 4 lautapelejä)
Kainet: 6 ylilainaa
Ellibs: 5 ylilainaa
OverDrive: 2 ylilainaa
YleAreena: 2 ylilainaa

Ne sallitut tän mun haasteen puitteissa:

Opinnot: 2 varausta
Haastelistalta: 13 lainassa ja 1 tuli ylläriarpavoittona omaksi
Lukupiirit: 35 lainaa ja/tai varausta


Tuijottelin madonlukuja ja totesin, että mulla ei oo mitään hätää! Tää on vähä ku tieteellinen testi, heh, tai ainakin minulle hauskaa itseni tarkkailua. Tässä huomaa tosi hyvin, että mun yks tapa reagoida stressiin on hamstrata kirjoja. Voisin hamstrata kaikkea niin paljon huonompaakin. Mää kuitenkin yleensä luen melkein kaikki lainaamani kirjat, ni sikälikään ei huono meno kaikesta huolimatta. Tää haaste on tämmönen huvitus mulle, ei vakava asia. Ja tykkään pitää kirjaa asioista.



Toukokuu ja Alakanavan ympäristö Tuirassa vihertää ihanasti.


Toukokuu:

Varauksien lukutilanne: 22/104

Luettu: 3
R. F. Kuang: Babel
Frances Hdgson Burnett: Pikku prinsessa
Emilia Laatikainen: Ei ois susta uskonu

Jäi kesken: 0

Semmosta oli tässä välissä tää mun meno. Hehee. 😄

22 toukokuuta, 2024

Sylvia Plath: Lasikellon alla

Taisin tätä lukiessa vähän rakastua Sylvia Plathiin. Mikä kirja!




"Esther Greenwood on lahjakas opiskelija, joka voittaa kuukauden stipendin New Yorkiin. Kaikki on hänelle siellä ilmaista: tarjolla ovat suurkaupungin ilot, mielenkiintoiset ihmiset, lounaat hienoissa ravintoloissa. Estherin pitäisi olla ikionnellinen; ja niin hän alussa onkin. Mutta sitten Esther alkaa tuntea yhä syvenevää vierautta. Kotiin paluun jälkeen hänen otteensa kirpoaa lopullisesti. Alkaa sairaalakierre eikä paranemisesta näy aikoihin merkkiäkään.

Lasikellon alla pohjaa legendaarisen amerikkalaisen runoilija Sylvia Plathin (1932-1963) omiin kokemuksiin. Lasikellon alla on hänen ainoa romaaninsa, vaikuttava kuvaus herkän ja kunnianhimoisen nuoren ihmisen suhtautumisesta elämään, ihmisiin ja omaan itseensä."

Tää oli upea kirja! Mulle täysin 5/5. Tunnistin itseäni ja elämääni tästä niin monin paikoin, että oli ihan huimaavaa lukea tätä. Ahmin! Plath osaa niin hyvin kertoa ajatukset, tunteet, kokemukset. Tää kosketti mua syvältä. En osaa muuta ku hehkuttaa tätä, joten en sano enää muuta, kuin todellakin kaikkien kannattaa lukea tämä!

21 toukokuuta, 2024

Hester Musson: Finton Hallin arvoitus

 Tämäpäs olikin jännittävä ja ahmittava kirja! Koukutuin tän lukemiseen äkkiä.


Takakansiteksti kertoo olennaisen:

"Viktoriaaniseen Englantiin sijoittuva mysteeriromaani täynnä yllätyksiä.

Nuoren palvelijattaren tarina vie syrjäisen kartanon pimeiltä käytäviltä viktoriaanisen Lontoon karkeille kaduille ja Old Baileyn oikeussaliin.

Eletään vuotta 1878. Nuori Harriet on palkattu palvelijaksi Finton Halliin, jonka isäntäväki vaikuttaa samaan aikaan sekä kiehtovalta että todella oudolta. Talon emäntä Clara Gethin laulaa lumoavasti, mutta ei vaikuta olevan lainkaan kiinnostunut pienestä lapsestaan. Herra Gethin on vaikutusvaltainen ja arvostettu parlamentin jäsen, jonka käytös kotona on kuitenkin kaukana kunniallisesta.

Vähä vähältä Harriet sukeltaa yhä syvemmälle Finton Hallin mysteereihin. Se, mitä hän saa selville, on paljon järkyttävämpää, kuin hän olisi voinut kuvitellakaan – ja uhkaa maksaa Harrietille hänen vapautensa.

Hester Musson kietoo lukijan taidokkaasti arvoitusten ja salaisuuksien verkkoon, joka pitää otteessaan viimeisille sivuille saakka."

Hankala kertoa juuri mitään, ettei spoilaa. Kirjassa oli kyllä verkkoja, hähmäisiä, pelottavia, ällöttäviä. Tätä ei voinut kun ahmia ja yhdessä Jennyn kanssa päiviteltiin ja ahmittiin tätä. Kaiken lisäksi loppu oli niin yllättävä, että oli vähän pökrähtänyt olo, kun viimeisen sivun jälkeen sulki kirjan kannet. Jäi semmonen olo, että mitäs nyt? 

20 toukokuuta, 2024

Helena Tornberg: Tunneliikku & Aino Louhi: Tähtienvälinen avaruus

Näissä kahdessa on jotain samaa, vaikka aihe sinänsä ihan eri. Toinen on tietokirja/opas ja toinen on sarjakuva/kuvakirja. Silti nämät mun mielessä yhdistyy toisiinsa.


Helena Tornberg: Tunneliikku

"Tunneliikku käy vuoropuhelua tunteista, kehosta ja liikkeestä, ja tarjoaa sinulle arkisia ratkaisuja tunnevoiman vapauttamiseksi. Ei ole turhaa tai liian myöhäistä löytää liikkumisen ilo. Tunteita liikuttamalla virkistyy ja saa puhtia tekemiseen."

Mää en nyt tästä kirjasta kauheana saanu irti, mikä vähä harmittaa. Silti tää oli mulle hyvä muistutus jatkaa tätä mun työtä omien tunteiden ja liikkumisen kanssa. Kirjassa oli myös tosi kauniita kuvia.


Aino Louhi: Tähtienvälinen avaruus

"Luulen pitkään, että tämä on tarina meistä. Tai sinusta. Mutta tämä onkin tarina minusta. Ja se jatkuu vasta vuosia, vuosia myöhemmin."

Nainen keräilee elämänsä palasia eron jälkeisessa maailmankaikkeudessa. Mitä hän haluaa, kun hän ei halua mitään?"

Tämä oli kaunis sarjakuva elämänmuutoksesta. Miten ajatukset ja tunteet liikkuu ja prosessoi muutosta ja miten lopulta koko ihminen liikkuu toiselle puolelle maailmaa. 

16 toukokuuta, 2024

Anni Swan: Pikkupappilassa & Ulla ja Mark

Luin pitkästä aikaa uudestaan nämä kaksi ihanaa klassikkoa ja ai että rakastin lukea ja upota näiden maailmaan. Pikkupappilassa aloittaa tarinan ja Ulla ja Mark päättää sen.




Luin lapsena nämä Anni Swanin kootut kertomukset muutaman kerran läpi. Lapsuudenkodissani oli tämä kokoelma. Muistan tykänneeni näistä kirjoista silloin ja olin niin onnellinen, kun tykkään näistä edelleen. Kaikista lapsena luetuista kirjoista ei pidä enää aikuisena.

Tarina alkaa siitä, kun Sandien perhe muuttaa pikkupappilaan. Kirja kertoo heidän elämästään ja eritoten perheen tyttären Ullan elämästä. Ulla on haltioituva ja omaan maailmaansa uppoutuva tyttö. Hän myös pelastaa viulun soittoa rakastavan Markin, kun Mark karkaa Ullan sukulaisen perheestä ja auttaa orpoa Markia löytämään omia sukulaisia. Taustalla pyörii myös Ullan siskon, Minnan, romanssi köyhän aatelisen kanssa ja uteliaat katseet ja juorut suvun menetettyä kartanoa kohtaan, koska joku amerikkalainen on ostanut sen ja alkanut remontoida sitä.  

Ulla ja Markissa tarina jatkuu. Ulla pääsee kouluun tätiensä luokse ja edessä on muutto pois kotoa eri paikkakunnalle. Mark taas on muuttanut Saksaan isänsä kanssa ja on ongelmissa äitipuolensa kanssa. Näiden teinien elämässä on mutka jos toinenkin ja kirjat sivut kääntyivät tahtia.

Näissä on jotain samaa kuin Pikkunaisissa ja Anna-kirjoissa. Sellainen raikas tuulahdus jotain, jota en oikein osaa eritellä. Haltioidun itsekin kuin Ulla, uppoan ja haaveilen, innostun täysiä. Parasta näissä oli se, että näitä oli niin turvallinen lukea, kun tiesi, että kaikki päättyy tavalla tai toisella onnellisesti.

04 toukokuuta, 2024

Naisasiallisia kirjoja

Mua on ruennu kiinnostaan tämä vähän vanhempi kirjallisuus sekä jotenkin siihen liittyvä kirjallisuus. Nämä kaks olikin mielenkiintoista luettavaa!




Rauni Paalanen: Kahvilanaisia

Paalasen esseekokoelma. "Kahvilanaisia kertoo eläytyen ja pohdiskellen naiskirjailijoista ja heidän teoksistaan. Se kertoo kirjallisista naisista, jotka ovat turhan usein jääneet miesten varjoon, naisista jotka ovat lähteneet kodista kahvilaan, perinteisestä naisen roolista miesten hallitsemille julkisille foorumeille.Kahvilanaisia kertoo Milena Jesenskásta, Ea von Alleschista ja Margareta Steffinistä, jotka ovat tuttja Franz Kafkan, Hermann Brochin ja Bertolt Brechtin kautta. Tiedämme näistä ihailluista ja poikkeuksellisista naisista tuskin mitään, vaikka heillä kaikilla on oma kirjallinen tuotanto. Kahvilanaisia kertoo myös naisista, jotka ovat isiensä sodan, toisen maailmansodan, varjosta nousseet puhumaan omalla äänellään: Marlenen Haushoferita ja Christa Wolfista. Rauni Paalanen kirjoittaa naisistaan intensiivisesti ja läheltä. Hän ei pyri luokittelemaan tai kritisoimaan, vaan haastaa lukijan miettimään näiden lahjakkaiden ja leimuavien naisten elämää ja kirjoituksia."

Pidin tästä paljon ja sain monia lukuvinkkejä myös! Paalasta haluan lukea myös lisää.




Anne Helttunen & Tuula Uusi-Hallila: Naisia nimittäin - kirjallisuutemme naishahmoja

Tämä oli kiinnostavaa luettavaa! Helttunen ja Uusi-Hallila käyvät läpi 50 yleisintää suomalaisessa kirjallisuudessa käytettyä naisten nimeä ja kertovat eri hahmoista. Oli aika ahmittava teos! Ja tietopalat olivat max 4 sivun mittaisia. Oli hauskaa myös löytää oma nimi kirjasta ja lukea siitä. Mun nimi on siitä hassu, että se on tavallaan yleinen, mutta ei kuitenkaan. Olin yläasteella ennen ku mun kans samassa koulussa oli ekan kerran kaima. Aatelkaa! Ja mää kävin sentäs ala-asteen kolmessa eri koulussa.

Ootteko lukenu näitä? Kiinnostaako?
Onko ehottaa jotain tämän tyyppistä luettavaa?

01 toukokuuta, 2024

Huhtikuun 2024 kooste

Hyvää vappua! 

Huhtikuu meni melkoisen stressin kanssa. Onneksi loppukuusta alko jo vähä helpottaa ja sain luettua kirjoja niin, että nousi jo yli kymmeneen saldo.

 Kevättä odottelin innolla ja lunta tuli tupaan useamman kerran. Jospa nyt viimein lämpenis! Mulle kyllä piisais jo lumi.


3. huhtikuuta oli vielä tämmöset kinokset


Luetut: 15

Tim Probert: Lightfall 1
Kate Atkinson: Ihan tavallisena päivänä
Victor Dixen: Pimeyden hovi
Reetta Vuokko-Syrjänen: Mahdottomien kukkien puutarha
Mira Aurelia Eskelinen: Aavistus
Pia Houni & Tuomo Alasoini: Work up! Tulevaisuuden työ
Anne Helttunen & Tuula Uusi-Hallila: Naisia nimittäin - kirjallisuutemme naishahmoja
Toivo Hyyryläinen (toim. & suom.): Kohise, villi aalto - Isa Aspin runot
Elizabeth Acevedo: Maata jalkojen alle
Hester Musson: Finton Hallin arvoitus
Marjane Satrapi: Nainen, elämä, vapaus
Anni Swan: Pikkupappilassa
Helena Tornberg: Tunneliikku
Bubble: Venäläistä nykysarjakuvaa
Sarah Penner: Lontoon salatieteellinen seura


13. huhtikuuta kävelin Oulun linnan lähistöllä ja lumet on sulaneet jo valtavasti


Katsotut: 2

Elokuvat: 2

Dyyni 2
2024, 2h46min

Valo valtameren yllä
2016, 2h13min

Sarjat: 0



25. huhtikuuta tuli vettä ja varovaisia silmuja näkyi siellä täällä.


Että semmottista täälä. Kuun loppuun vielä sain kortisonikuurin, ku astma vähä pahana katupölyn ja kaiken takia. Jospa tää tästä. Onneksi kuun alussa aloitetussa työharjottelussa on ollu mukavaa ja mielenkiintoista, vaikka moni muu asia vastustaakin niin perhanasti.