29 tammikuuta, 2021

Zlata Filipović: Zlatan päiväkirja

Luin Zlatan päiväkirjan lapsena. Olin muistaakseni neljännellä luokalla sillon. Kirja on jääny mieleen, vaikka sisältö ei sen kummemmin.


 

Lyhykäisyydessään tässä on 11-vuotiaan Zlatan päiväkirja Bosnian sodan ajalta. Zlatan perhe asuu Sarajevossa ja hän kirjoittaa kokemuksistaan siellä. Suht mielenkiintoista luettavaa, mutta aikuselle minulle jo vähä tylsää. Muistelen tän lapsena olleen paljon mielenkiintosempi. Toisaalta mietin, että onko vähän tylyä sanoa tylsäksi, mutta onko sota joskus jotenkin mielenkiintosta? Ei mun mielestä. Sota on aina väkivaltaa ja väkivalta on todella tylsää. Sota on monelle selviytymistaistelu ja se selviytyminen voi kyllä olla mielenkiintosta. Se myös sai mut lukemaan tämän loppuun asti.

Mun mielestä on arvokasta, että esimerkiksi tämä päiväkirja ja myös Anne Frankin päiväkirja on julkaistu. On hyvä, että jälkipolville jää jälki ja todistus siitä, millaista elämä on ollut sodan aikana. Eihän itsekään muuten tietäisi. Voi vain kuvitella ja kuvitelmat ei kyllä vastaa aina todellisuutta. Lukemisen kautta myös asiat paremmin realisoituu, kun lukee kuvauksia elämästä sodan keskellä. Ainakin minulla niin.

Kuin moni muu on lukenu tän? Tiiättekö muita tän kaltaisia kirjoja kuin Zlatan päiväkirja ja Anne Frankin päiväkirja? Saa vinkata! Vois olla ihan mielenkiintoista lukea lisää. Ton Anne Frankin päiväkirjan aion lukea vielä uudelleen. Sen luin lapsena samoihin aikoihin kuin tän.

27 tammikuuta, 2021

Kopano Matlwa: Evening Primrose

Tämäki kirja oli aika täräyttävä. Se kertoo Masechabasta, joka opiskelee lääkäriksi ja joka työvuoron aikana raiskataan. Se kertoo xenofobiasta. Se kertoo surusta. Se kertoo ystävyydestä.



 
Miten kipeitä asioita voikin sanoa niin kauniisti? Miten rumista asioista voi syntyä jotain niin kaunista? Kopano Matlwa osaa pukea sanoiksi tämän kaiken: traumat, suru, ystävyys. Ja myös tuon xenofobian, mikä täälä Suomessakin jyllää.

Minusta tuli tämän kirjan lukemisen aikana Kopano Matlwan fani. Haluan ehdottomasti lukea myös muut hänen kirjansa.

26 tammikuuta, 2021

Jenny Kangasvuo: Sudenveri

Tämä olikin upea teos tää Sudenveri. Se kertoo suomalaisista ihmissusista, rakkaudesta, salaisuuksista, oman tien kulkemisen tärkeydestä ja eritoten siitä kuinka tärkeää on tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi juuri sellaisena kuin on.



 
Tää oli yks parhaita kirjoja, mitä viime vuonna luin.  Tää oli koskettava, välillä vitutti, välillä riemastutti. Herätti tunteita! Tarina myös vei mennessään, kun seurasi Vargan, Marraskuun, Martan ja Rasmuksen tarinaa. Oli jännää kurkistaa susien maailmaan, miten he toimivat yksin ja miten he toimivat laumassa. Oli jännää seurata Vargan ja Rasmuksen elämää ihmisten maailmassa. Ärsytti Martta, kun hän yksin tiesi mikä on parhaaksi Laumalle ja kun hän ei kuunnellut Vargaa ja Rasmusta. Riemastutti Rasmuksen päämäärä saada olla sellaisena kuin on, epämuodostuneena ihmissutena ja ihmisenä. Vaikka myös pelotti hänen puolestaan. Ärsytti Varga silloin kun hän jahkasi suhdettaan Marraskuuhun ja toisaalta myös Marraskuu kun antoi Vargan jahkata. Vargassa ja Rasmuksessa oli hyvä, kun he vastustivat Martan päsmäröintiä ja pitivät puoliaan, että saisivat olla omia itsiään. Kunnon ihmissuhde- ja susisuhdekiemuroita!

Kokonaisuutena kirja oli mahtava. Todella hyvä! Kirja myös jäi sellaiseen paikkaan, että tähän voisi myös kirjoittaa jatko-osan. Toivon totisesti, että Kangasvuo kirjottaa tähän jatkoa! Se olisi ihanaa! <3

11 tammikuuta, 2021

Saamelainen lukuhaaste: Mitä luin?

Neeta Inarin- blogissa oli tällainen lukuhaaste, johon tartuin mielenkiinnosta. Oon aiemmin lukenu niin vähän saamelaisten kirjottamia kirjoja. joten haaste tuntui sopivalta tavalta lisätä sitä.

Kaikkiin kohtiin en oo vielä löytäny luettavaa. Ne, joihin en oo vielä lukenu kirjaa, mutta joihin mulla on valmiina kirja, oon merkannu kursiivilla. 

Ensiksi lukemani kirjat, lopuksi pohdinnat.


1. Kirja, jota saamelainen suosittelee



2. Kirja, jonka saamelainen on haukkunut


3. Kirja, jossa yhtenä hahmona on Áillohaš
Huom. Áillohaš tarkoittaa Nils-Aslak Valkeapäätä.


4. Kirja, jonka kannessa on poro, taimen tai muu saamelaisille tärkeä eliö



5. Saamenkielinen kirja — tai kirja, joka on käännetty saamesta, jos et osaa saamea



6. Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat enimmäkseen perinteiselle saamelaisalueelle



7. Kirja, jonka nimessä on sana ”perinne”
Vuokko Hirvonen: Sydämeni palava: johdatus saamelaiseen joiku- ja kertomusperinteeseen, taiteeseen ja kirjallisuuteen

8. Jonkun saamelaisen muistelmat tai elämänkerta
Siiri Magga-Miettunen: Siirin elämä

9. Pedar Jalvin tai Áillohašin kirjoittama kirja



10. Kirja, joka käsittelee Pedar Jalvia tai Áillohašta
Taarna Valtonen, Leena Valkeapää: Minä soin - Mun cuojan


Ja sitten vielä bonuskohdat, jotta vuodesta tulee täysi yhden kirjan kuukausivauhtia:


11. Kirja joka kertoo saamelaisen/saamelaisten asuntolaelämästä
Kerttu Vuolab: Sataprosenttinen

12. Kirja joka kertoo etelään muuttamisesta


Näiden haastekohtien lisäksi oon lukenut:







Eli luin 5/12 kirjaa varsinaiseen haasteeseen ja viisi kirjaa, jotka eivät sopineet haasteeseen. Näitten kirjojen googlettamiseenkin hurahti mukavasti aikaa ja tyhjiin kohtiin en oo löytäny sopivaa kirjaa. Kakkoskohtaan aion kysyä joltain somessa seuraamaltani saamelaiselta sopivaa kirjaa. Sitä en oo vaan saanu aikaseksi. Kolmoskohta on vielä auki, siihen lienee löytyy vaihtoehtoja kyselemällä. Tai sitten pitää ottaa joku monista Valkeapään elämäkerroista luvun alle. Kohtaan 12 mun täytyy myös kysyä saamelaisilta apua, koska googlettamalla en tosiaan löytänyt sopivaa kirjaa siihen.

Se mikä tässä haasteessa on harmittanut, on se, etten osaa saamea. Esim. ihastuin Kirste Paltton kirjoihin kovasti ja niitä ei ole kovin montaa suomennettu. Se harmittaa! Toivon kovasti, että saamelaisten kirjottamia kirjoja suomennettaisiin paljon enemmän..

Aion jatkaa tän haasteen loppuun tän vuoden aikana. 

08 tammikuuta, 2021

Vahvat naiset- lukuhaaste

Miten sitä mulla pääseekin käymään niin, että oon eka, etten mää mitään uutta lukuhaastetta ala tekemään ku ei jaksa ja sitten tulee vastaan joku, josta innostun kovasti? Näin pääsi käymään instagrammissa, kun törmäsin Vahvat naiset- lukuhaasteeseen.




Tän idea on niin hyvä! Sopii mulle, ku tykkään ennemmin lukea naisten ja muiden sukupuolten kirjoittamia kirjoja ku miesten kirjottamia. Muutenkin haluan lukea vähemmän miesten kirjoittamia kirjoja.




Aattelin tehä tän täälä blogissa ja hienosti venyttää haasteaikaa koko vuodeksi ja saada joka kohtaan luettua kirja. Hehee, hyvä minä. Oikiasti, jos nyt edes bingon saisin, enkä vaatis itteltä mahdottomia! Tämmöstä tää on, ku innostuu ja sitte pitää muka suorittaa joka kohta. Huokaus. Itseään ei voi päästää "helpolla", ei sitten millään.





No, mulla on nyt kahteen kohtaan kirja luvun alla, että sitte vielä kolme ja on bingo ja haaste suoritettu! 

Kuka muu aikoo osallistua tähän lukuhaasteeseen?

07 tammikuuta, 2021

Ei-valkoisten ja ei-miesten kirjoittamat kirjat- lukuhaasteen koonti

Mitä kirjoja sain tähän omaan lukuhaasteeseeni luettua? Sain kyllä yllättävän paljonkin! Ainakin tavoitteeni lukea yksi kirja kuukaudessa tähän haasteeseen liittyen ylittyi, kun sain luettua kaksi kirjaa kuukaudessa. Lisäksi mun kirjahyllyssä on edelleen jono tähän haasteeseen liittyviä kirjoja odottamassa lukuvuoroon pääsyään. Lukemista vuonna 2020 ylipäätään on hidastanut koronan aiheuttama lukujumi. Uskon, että muuten olisin lukenut tähän haasteeseen vielä enemmän. (Pohdinnat lopussa)


Suuren suurella lahjakkuudella tekemäni kuva.


Tässäpä lukemani kirjat ja linkki niihin. Osaan postaus on tekemättä ja linkkaan ne tähän, kunhan saan julkaistua.













Kopano Matlwa: Evening Primrose

Zlata Filipović: Zlatan päiväkirja

Lina Ben Mhenni: Tunisialainen tyttö

Jacqueline Woodson: Brown girl dreaming

Taiye Selasi: Ghana ikuisesti


Tän haasteen aikana olen kaivannut aina vaan enemmän suomalaisten ei-valkoisten (tää termi on kyllä hivenen hankala, sen olen oppinut tämän vuoden aikana) kirjoittamia kirjoja. Ketä muita on kuin Koko Hubara (toinen kirja ilmestyy tänä vuonna), Maryan Abdulkarim, Silvia Hosseini (häneltäkin toinen kirja ilmestyy tänä vuonna) ja Silvana Berki? (Ja miehistä Jani Toivola?) Saamelaisia löyty onneksi koko liuta. Romaneista on ainaki Kiba Lumberg, jonka kirja odottaa hyllyssä lukuvuoroon pääsyään. (Joulukuussa mietin, että laitanko täksi vuodeksi pystyyn suomalaisten vähemmistöjen lukuhaasteen, mutta en sitten kertakaikkiaan jaksanut rueta siihen.)

Sukupuolien kirjoon en kiinnittänyt huomiota haasteen aikana. (Senkin haasteen voisi joskus polkaista pystyyn!) Toisaalta tuntui vähän tyhmältä kiinnittää huomiota kirjailijoiden ihonväriin ja etnisyyteen, mutta sen avulla löysi paljon kiinnostavia kirjailijoita. Yks kommentti somessa jäi mieleen: rodullistettujen kirjailijoiden odottaa kirjoittavan rasismista. (Kuka tän kommentin teki? En muista. Huuda hep! Tai kerro jos tiedät.) Itselläni ei ollut tullut mieleen ollenkaan, että sellaista pitäisi odottaa. Enkä odota edelleenkään. Kuulostaa jotenkin oudolta, että kirjailija ahdettaisiin noin kapeaan lokeroon ihonvärinsä tai etnisyytensä takia. Odotan kaikilta kirjailijoilta sitä, että heidän tarinansa vievät mut mukanaan ja viihdyn kirjan parissa. Jos haluan lukea rasismista, niin sitten etsin kirjaa aiheen perusteella. 

Mitä kirjoja minulle jäi kirjahyllyyn odottamaan lukuvuoroaan tän lukuhaasteen tiimoilta? Näköjään jokunen enemmän ku mitä tuli luettuakin. Oon viettäny tunnin jos toisenkin googlettamalla kirjoja luettavaksi tähän haasteeseen.

Luvun alla:
Dolores Redondo: Sydämen pohjoispuoli
Aminatta Forna: Muisto rakkaudesta.
Hyllyssä odottaa:
Carolina Garcia-Aguilera: Kuumat vedet
Michaela DePrince: Hope in a ballet shoe
Pola Oloixarac: Kesyttömät teoriat
Daína Chaviano: Ikuisen rakkauden saari
Latifa yhteistyössä Chékéba Hachemin kanssa: Kätketyt kasvot
Edwidge Danticat: Näen, muistan hengitän
Edwidge Danticat: Veressä viljava maa
Zainab Salbi: Kahden maailman välissä
Malika Oufkir: Loiston päivät, pelon yöt
Yeonmi Park: För att kunna leva
Fatima Bhutto: The shadow of the crescent moon
Igiaba Scego: Adua
Randa Abdel-Fattah: Näyttääkö pääni tässä isolta?
Sujata Massey: Satapurin jalokivi
Marcela Serrano: Näkemiin, pikku naiset
You-jeong Jeong: Piruparka
Kiba Lumberg: Musta perhonen
Wangari Muta Maathai: Taipumaton
Yewande Omotoso: The woman next door
Elizabeth Acevedo: Runoilija X
Kishwar Desai: Pimeyden lapset
Clarice Lispector: Água viva
Tayari Jones: Silver sparrow
Renée Watson: What momma left me
Elif Shafak: Rakkauden aikakirja
bell hooks: Rakkaus muuttaa kaiken


Sen tämä lukuhaastevuosi on tehnyt minulle, että haluan jatkaa samalla mallilla lukemista. Tää on saanut laajentamaan mun lukumaailmaa ja siitä pidän. Tää on hyvä muistutus siitä, että meijän maailma ei oo valkoinen, vaikka se siltä näyttää täälä Suomesa ja länsimaissa.


Te, jotka osallistuitte tähän haasteeseen, linkatkaa alle teijän omat koontipostaukset tai jos ei oo blogia ni laittakaa linkkiä somepostaukseen tai kirjottakaa ihan vaan kommenttina mitä luitte. Kiinnostaa todella paljon kuulla teijän lukemistonne ja ajatuksenne lukuhaasteen aikana!

06 tammikuuta, 2021

Kirjahyllyn aarteet 2- lukuhaasteen koonti

Osallistuin myös vuodeksi 2020 Kirjahyllyn aarteet 2- lukuhaasteeseen Kirjasähkökäyrä- blogissa, koska nuita hyllyn lämmittäjiä on se "jokunen" tuolla kirjahyllyssä.

Mun osalta tilanne näyttää aikas paskalta, ku en oo näköjään lukenu ku kaks oman hyllyn aarteen. Auts! Lohdutan itseäni sillä, että se enemmän ku nolla!


Luin alkuvuodesta Mari Siliämaan Kaikki sade alhaa ylhäältä- kirjan ja se oli kyllä todella hyvä!



Kesällä luin sitten Eija Partasen runokirjan Ei itseään voi selittää. Se oli aivan hyvä.




Muita oman hyllyn kirjoja en oo lukenu. Yks on työn alla, mutta se ei ehdi enää vuoden 2020 saldoon mukaan. 

Jos Mai järjestää seuraavankin kirjahyllynlämmittäjä haasteen, niin oon todellaki mukana!

05 tammikuuta, 2021

Mieleen jääneet luetut ja pieni kooste vuodesta 2020

Tässäpä taas pläjäys viime vuonna lukemiani kirjoja. Mulle on tullu tavaksi listata kirjat, jotka ovat jääneet mieleen, joten tässäpä nämä!



Mahtava fantasiakirja, varsinkin kun tapahtumapaikkana Suomenlinna.




Symppis Sirkka kaikessa kaktuksisuudessaan.




Lastenkirja, joka vei mennessään.




Hömppää, jonka luin yhdeltä istumalta ja haluaisin saada tälle jatkoa.




Herättelevä kirja lihansyömisestä ja maailman tilasta. Jäi mieleen varsinkin kohta, jossa kerrotaan miten vuohenjuustoa tehdään. (Itkuhymiö) En oo syöny vuohenjuustoa enää sen jälkeen.




Tää kirja pitää itse lukea ja kokea.




Tietokirja, joka piti otteessaan kuin hyvä dekkari. Puistattavaa.





Ihana tarina. Jatko-osankin luin.





Kummitytölleni ostama syntymälahja vei kummitädin mennessään. Mörkö lapsenvahtina. Mitähän ihmettä?





Ensimmäinen ikinä lukemani säeromaani. Hieno!





Ihana rakkaustarina! <3





En osaa edes selittää, mikä tässä niin viehätti.





Pitkän nihkeän lukemiskauden jälkeen kirja, joka vei mennessään ja jota ei malttanut laskea kädestään.




Lorden muistelmat elämästään. Hänellä ollut mielenkiintoinen elämä!




Tää kirja sai lukiessa flow-tilaan ja havahduin klo:1 yöllä, että luen edelleen.




Kaunis ja surullinen rakkaustarina. Kosketti.




Uteliaisuutta ja tiedonjanoa kutkuttava tietokirja kasveista.





Dystopia, jossa chilejä ja eletään Suomessa. Vei mennessään.



Jenny Kangasvuo: Sudenveri

Tämä ihmissusitarina sijoittuu Suomeen! Ja tämä piti myös ahmia. Haluan tälle jatkoa!



Kopano Matlwa: Evening Primrose

Etelä-Afrikkaan sijoittuva tarina nuoresta lääkäriksi opiskelevasta naisesta.



Taiye Selasi: Ghana ikuisesti

Sain perheen tarina Yhdysvalloissa ja Ghanassa. Salaisuuksia ja ristiriitoja, ystävyyttä ja rakkautta.



Vuoden 2019 alussa tein blogiini LauraKatarooma pienoislukuhaasteen. Sen vuoden lopussa lukutilanteeni oli siinä 6/12. Jatkoin sitä ja vuoden 2020 lopussa olin saanut luettua siihen 2 kirjaa lisää, sekä yhden haastekohdan kirjan jätin kesken, koska kirja ei vaan vetänyt. Päivitin nämä tiedot koontipostaukseen. Periaatteessa siis enää kolme kirjaa lukea tohon haasteeseen, hah. Jospa saisin ne tänä vuonna luettua pois!


Sitten vuoden 2020 aikana lukemani kirjat tän mun blogin aihepiirien mukaan. Jotkut kirjat menee kahteen tai useampaan aihepiiriin, mutta mitäpä siitä.

Luin yhteensä 154 kirjaa!

Sarjakuvia 58
Self Helpi-kirjoja 16 (What?)
Dekkareita 11
Feministisiä kirjoja 11
Tietokirjoja 10
Lastenkirjoja 10
Elämäkertoja/muistelmia 9
Fantasiakirjoja 9
Historiallisia kirjoja 9
Autofiktiokirjoja 8
Rasismiin liittyviä kirjoja 8
Runokirjoja 7
Psykologiaan liittyviä kirjoja 6
Scifikirjoja 6
Nuortenkirjoja 6
Rakkauskirjoja 4
Kansatarinakirjoja 4
Henkilökuvia 3
Genrettömiä kirjoja 2
Säeromaaneja 2
Yound adult- kirjoja 2
Huumorikirjoja 2
Novellikokoelma 1
Politiikkaan liittyviä kirjoja 1
Kehopositiivisuuteen liittyviä kirjoja 1
Filosofisia kirjoja 1
Näytelmiä 1
Taiteeseen liittyviä kirjoja 1
Urheiluun liittyviä kirjoja 1

Näistä:
Suomeksi 126
Englanniksi 23
Ruotsiksi 5


Ois mielenkiintoista jaoitella nämä myös kirjoittajan sukupuolen mukaan ja nähdä tulos. Mulla on semmonen näppituntuma, että luen enemmän naisten kirjoittamia ku miesten kirjoittamia kirjoja. Haluaisin nähdä tilaston lukemistani kirjoista!

 Vuoden 2021 lukutavoitteeksi laitoin 120 kirjaa. Tänä vuonna mun elämässä on tiedossa monia uusia asioita ja joitain isoja muutoksia, niin saapa nähdä miten käy! Toivon myös, että tänä vuonna saisin palattua blogien lukemisen pariin. En vaan saa itteeni istumaan pöytäkoneeni ääreen ja lukemaan blogeja. Pitää ehkä ottaa vanha läppäri käyttöön ja lösähtää sohvalle sen kans lukemaan blogeja.

Miten teijän viime vuosi suju lukemisen parissa?

04 tammikuuta, 2021

Vuodenvaihteen lukumaratonin koonti omalta osaltani

 No, mites se mun lukumaraton suju?




Kirjat:
Courtney Summers: Sadie
Dolores Redondo: Sydämen pohjoispuoli
Maiju Ristkari/Nina Suni/Vesa Tyni: Sukupuolena ihminen
Eero Ojanen&Sirkku Linnea: Suomen myyttiset eläimet


Luin yhteensä 5h59min ja 162 sivua. Ainut kirja, johon en tarttunut ollenkaan, oli Sukupuolena ihminen. Maratoni meni siis ihan jees mulla. Jään vaan ootteleen seuraavaa lukumaratonia! Tuntu sen verran mukavalta taas maratoonata.

01 tammikuuta, 2021

Kirjapinoni vuodenvaihteen lukumaratonille

 Oksan hyllyltä- blogissa on järkätty lukumaraton nyt vuoden alkuun ja minähän innokkaana ilmottauduin mukaan!



Mun kirjapino on harvinaisen pieni! Iteki ihan hämmästyin.

Kirjat:
Courtney Summers: Sadie
Dolores Redondo: Sydämen pohjoispuoli
Maiju Ristkari/Nina Suni/Vesa Tyni: Sukupuolena ihminen
Eero Ojanen&Sirkku Linnea: Suomen myyttiset eläimet


Tällä lähdetään huomenna lukemaan. Jospa saisin jokaista kirjaa edistettyä.