Vähän feminismiä vitutuksen ja naurunkin kanssa.
Caroline Criado-Perez: Näkymättömät naiset
Tämä se oli kuulkaa täräyttävä kirja. En ollut aiemmin tajunnut moniakaan asioita, koska ne olivat vaan aina olleet niin. Että esimerkiksi turvavyön käyttäminen autoissa on siksi epämiellyttävää, koska autot ja turvavyöt ovat tehty ja asennettu asennettu miesten kroppien mukaan. Vai onko jonku mielestä turvallista ja kivaa, että turvavyö on kaulassa ja sitä pitää aina riuhtoa alemmas sen takia? Tätä kirjaa lukiessa ihastutti ja vihastutti ja aika monesti vaan vitutti. Me toden teolla eletään miehille tehdyssä maailmassa ja sitä ei itekään oo oikein edes tajunnu, koska on pitänyt niin itsestään selvyytenä, että asiat on aina hieman hankalia ja epämiellyttäviä ja epäsopivia. Ei oo osannu edes kyseenalaistaa sitä. Perkele. Lukekaa tää kirja. Siinä on myös kattavat lähteet.
Suomentanut Arto Schroderus.
(Vahvat naiset- lukuhaaste: Kirja feminismistä)
Soraya Chemaly: Rage becomes her - The power of women's anger
Ah. Tää kirja oli kans täräyttävä. Tätä kirjaa oli hidas lukea ku viha nousi kovasti pintaan lukiessa ja sitä piti pureskella sitten. Tän lukemisen myötä ymmärrän itteeni paljo paremmin: Miksi käyttäydyn ja toimin vihan suhteen niinku teen? Tästä sai myös hyviä vinkkejä toimia käytännössä vihan kanssa. Vihaa ei tarvi yrittää peitellä tai vaimentaa, vaan sen voi tuntea ja ilmaista vapaasti, koska se on vaan tunne muiden joukossa. Tosin naisen viha on edelleen aika tabu, joten se voi sitten aiheuttaa kaikenlaisia reaktioita muissa ihmisissä. Vihan tukahduttaminen on terveysriski, joten kannattaa etsiä ittelle sopiva käsittelykeino. Mulla toimii mm. liikunta siihen, sekä puhuminen ja kirjottaminen.
Riitta Korhonen/Helen Partti/Riitta Saarinen/Liisa Takala: Tiedenaisia
Tiedättekö suomalaisia tiedenaisia? Osaatko nimetä yhtään? En minäkään tai melkoisen miettimisen jälkeen jonkun. Mikä on kyllä iso harmi! Tämä oli todella mielenkiintoinen kirja ja nautin lukea näiden huippututkijoiden tarinoita. Lisää tällaisia kirjoja!
Kirjaan haastatellut: Eva-Mari Aro, Minna Eväsoja, Tuija Hautala-Hirvioja, Minna Huotilainen, Marja Jylhä, Reetta Kivelä, Hannele Korhonen, Kaisa Kotakorpi, Maria Lähteenmäki, Leena Malkki, Pirjo Mattila, Päivi Onkamo, Minna Palmroth, Johanna Ylipulli ja Joy Wolfram.
(Vahvat naiset- lukuhaaste: Kirjan nimessä naista tarkoittava sana)
Kaisa Pulakka: Kurittomat - Jumalattaria, nykynaisia ja muita kauheita akkoja
Kaisa Pulakasta on tullut mulle vähän kuin toteemieläin. Hänen Kauhee akka- podcast-sarja oli mahtava ja niin on myös tämä kirja. Pulakan tyyli kirjoittaa asioista on mun mieleen, se on yhtäaikaa toteava, konstailematon ja pistää miettimään -ja vähän naurattaa. Vaikka aihe ei oo kovin häävi sinänsä, naisiin kohdistuneiden asenteiden kulttuurihistoria, Pulakka tekee siitä suorastaan hauskan. Me like. Ei vakavien asioiden tarvitse aina olla niin vakavia. Tietoa voi saada myös hyvällä tyylillä.
Kuvitus Pauliina Mäkelä.
Ps: Kannattaa kuunnella myös nyt toukokuussa alkanut Kaisa Pulakan aikamatkat- podcast- sarja.
Sellaisia olen nyt lukenut. Mitäs vastaavia voisitte suositella minulle?
Kiinnostavan tuntuisia kirjoja kaikki! Hyvä kun suomalaisia tiedenaisia tuodaan esiin. Tuon Näkymättömät naiset -kirjan olen ajatellut joskus lukea. Ehkä pitäisi lukea myös tuo Rage becomes her -kirja, vihan ilmaiseminen on ollut mulle aina vaikeaa (voi kyllä johtua luonteestakin), mutta vihaa voi tosiaan käsitellä myös vaikka liikunnalla tai kirjoittamisella, kuten sanot.
VastaaPoistaKannattaa kyllä lukea nuo! Tämmösissä kirjoissa on se hyvä, että saa ittelleen aina jotain, vaikka edes pientä.
Poista