Kaks nostalgista kirjaa lapsuudesta! Aika moni on tainnut nämä lukea lapsena ollessaan.
Pieni talo suuressa metsässä
suomentanut Kirsi Kunnas & Heidi Järvenpää
kuvittanut Garth Williams
En muista, että oisinko tätä kirjaa tästä sarjasta lukenut lapsena. Semmonen mielikuva on, että en.
Tämä kertoo Lauran ja hänen sisarustensa elämästä siellä, suuressa metsässä, mistä sarjan tarina alkaa. Ingalls Wilder kuvaa hienosti elämää tuona aikana, 1800-luvun lopulla, oletan. Kirja vei kyllä mennessään, kun luki perheen elämän iloista ja suruista. Ja huhheijaa, mikä määrä työtä elämä on tuolloin vaatinut. Kaikki pitää tehdä itse, kaikki. Tosi vähän on asioita, mitä voi ostaa valmiina.
Pieni talo preerialla
suomentanut S. S. Taula
kuvittanut Garth Williams
Tässä sarjan toisessa osassa Lauran perhe muuttaa, lähtee kohti länttä. Vankkurimatka isosta metsästä kohti preeriaa ja sitä myöten jatkuu, kunnes tulee vastaan sopiva paikka mihin asettua. Elämä preerialla on tiettenkin erilaista, kuin se oli metsässä, jossa oli myös sukulaisia suht lähellä. Preerialla isä joutuu rakentamaan talon ja kaikki ja on vain muutama naapuri, jotka voivat auttaa. Yhteistyöllä asiat onnistuvat. Oli jännää lukea siitä kaikesta, myös preeriapalosta.
Tässä kirjassa tuli myös esiin rasismi, jota alkuperäiskansalaisia kohtaan oli tosi paljon. Se käsittämätön epäreiluus ja vääryys, miten alkuperäiskansalaisia kohdeltiin. Uh. Yäk. Kammottavaa ylimielisyyttä valkoisilta ihmisiltä heitä kohtaan. Valkoiset väkivalloin vei alkuperäiskansalaisten maat tullessaan Amerikan mantereelle ja kohteli heitä paskasti vain sen takia, että eivät ymmärtäneet heidän kieltään ja kulttuuriaan ja pitivät itseään jotenkin parempina.