11 huhtikuuta, 2025

Lupita Nyong'o & Vashti Harrison: Sulwe & Justina Ireland: Ophie's ghosts

 Kaksi ihanaa lasten ja nuorten kirjaa.




Lupita Nyong'o & Vashti Harrison: Sulwe

Tää oli suloinen kirja siitä, kun on erilainen ku muut jollain tavalla ja haluaa olla samanlainen. Miten itsensä voisi hyväksyä sellaisena kuin on?

Sulwella on tummempi iho kuin muilla perheenjäsenillään. Tai kellään koulussa. Sulwe kipuilee asian kanssa ja puhuu yöllä tähdille siitä. Tähdet auttavat häntä.

Pidin kovasti tästä. Tarina on hyvä ja toki lapsentasoinen. Harrisonin kuvitus oli kaunista.




Justina Ireland: Ophie's ghosts
äänilukija Bahni Turpin

Tämä taas oli todella ihana kirja! Välillä melkein kyyneleet silmissä kuuntelin tätä! 

"In 1920s Georgia, 12-year-old Ophelia Harrison, who is Black, learns that she can see ghosts when her father, killed hours earlier by a white lynch mob, wakes Ophie in the middle of the night to save her and her mother from the same fate. After relocating to Pittsburgh to live with her father’s family, Ophie must leave school and work alongside her mother at the opulent Daffodil Manor, owned by the Caruthers family, white, pro-slavery Southerners from Virginia. There, Ophie sees more ghosts than ever, soon learning of her family’s legacy of helping sometimes-dangerous haints with unfinished business move on. Her fascination with Clara, the old home’s most beautiful ghost, draws Ophie into a mystery that reveals the human cost of systemic racism across America and the price routinely paid by those attempting to defy it. In her middle grade debut, Ireland (Dread Nation) deftly balances historical detail and atmosphere, capturing the essence of the centuries-enduring racism that oppresses through actions large and small. Ophie makes a brave, dynamic main character: scared, grieving, and compassionate, while also deeply aware that she deserves more than a racist society permits her. Ages 8–12."

Joku tässä kosketti mua todella paljon, ehkä se miten samaistuttava Ophien pään sisältö oli ja millainen ihminen hän oli. Kaikki nuo rajut tapahtumat ja mitä sen jälkeen tapahtui. Miten sitkeä Ophie on ja etsii vastauksia kysymyksiinsä. Välillä tuntu, etten millään malta lopettaa tämän kuuntelemista. Upposin niin tähän tarinaan. Lisäksi tuo äänikirjalukija oli just soppeli tähän kirjaan eläytymisillään.

Tarina ja mikä kaiken takana oli tuolla Daffodil Manorissa oli myös sopivan jännittävä. Loppu oli kyllä vähän odottamaton kaiken lisäksi. Ois kivaa, jos Ophien tarinaa sais lukea/kuunnella vielä lisää.

10 huhtikuuta, 2025

Avaruuteen! Sarjakuva ja novelli

 Välillä pitää päästä vähän kauemmas.




Jim Ottaviani & Maris Wicks: Astronauts - women on the Final Frontier

Sataa valoa -blogissa törmäsin tähän sarjakuvaan viime vuonna. Kun sitten bongasin tämän OverDrivestä niin pitihän se lukea! 

Tää on tarina siitä, miten naisistakin tuli astronautteja. Huomasin muuten, ku googlasin asiaa, että google koittaa väittää, että yhdysvaltalaiset naiset oli ekoja naisia avaruudessa. Sehän ei oo totta! Venäläiset (Neuvostoliitto silloin) naiset oli avaruudessa kymmeniä vuosia aiemmin! Kun tietää astronautin nimen, niin sitten saa oikeaa tietoa. Huoh saakeli tätä yhdysvaltalaisten tiedon vääristelyä.

No, tää sarjakuva itsessään oli tosi mielenkiintoinen luettava! Oli kiinnostavaa nähdä, että mitä kaikkea se vaatii, että pääsee avaruuteen. Miehillä ja naisilla on muuten samat vaatimukset, mutta naiset on lisäksi joutunut taistelemaan misogyniaa vastaan.




Martha Wells: Home: Habitat, Range, Niche, Territory

Vähän Murhabottiakin tähän väliin! Tämä oli lyhyt novelli, joka sijoittuu neljännen ja viidennen kirjan väliin. Porukat ovat palanneet kotiin Mensahin sieppauksen jälkeen. Mensahilla on traumaperäinen stressihäiriö ja hän kieltää sen olemassaolon. Murhabotti taas yrittää haukkana varjella Mensahia ja saada hänet hakemaan apua ja tietenkin samalla taustalla pörrää kaikenlaisia asioita. Kiva välipala tämä!

09 huhtikuuta, 2025

Tytti Issakainen, Kaisa Häkkinen, Maisa Tonteri & Pekka Rahkonen: A sanoi Agricola

 Tänään on Agricolan päivä! Siksipä siis kirja itse Agricolasta tähän!




Tää on lastenkirjamuodossa oleva yhdenlainen Mikael Agricolan elämäntarina, hänen poikansa Kristianin silmin. Oli kyllä mielenkiintoista luettavaa! En mää mittää oo tienny Agricolan elämästä. Ei oo kyllä paljoa kiinnostanutkaan. Tämä tarina oli kyllä hyvin avartava. Ehkä nyt vähän viisastuin Agricolasta. Tämän lastenkirjan parasta antia oli suomen kirjakielen synnyn seuraaminen.

tarina: Tytti Issakainen, Kaisa Häkkinen & Maisa Tonteri
kuvitus: Pekka Rahkonen

08 huhtikuuta, 2025

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa & Ann Rosman: Majakkamestarin tytär

 Kaksi mereistä dekkaria! Isomäen kirja tommonen ekotrilleri ja Rosmanin kirja tommonen tavisdekkari. Meri voimakkaasti läsnä molemmissa!



Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa

Sarasvatin hiekasta oon lukenu sarjakuvaversion aiemmin ni oli ihan mukavaa tarttua sitten tähän.

Noh, ekana täytyy sanoa, että tää oli vissiin miehille kirjotettu kirja. Oli niin täynnä semmosta "miehistä" menoa. Ai, sulla on tissit ja oot silti älykäs? Wau. Tämmöstä. No, jos niiltä sulki silmänsä ni tää oli kyllä oikein vetävä tarina. Tituleerattuna ihan ekologisena jännitysromaanina.

"Intialainen meriarkelogi Amrita Desai tutkii Intian länsirannikolla meren pohjalta löytynyttä rauniokaupunkia. Mikä pysäytti elämän kaupungeissa kymmenen tuhatta vuotta sitten? Desai tarvitsee tutkimuksiinsa erikoissukellusveneen, ja työkaveriksi ilmaantuu venäläinen Sergei Savelnikov. Samaan aikaan Grönlannin mannerjäätiköllä alkaa tapahtua odottamattomia asioita. Suomalainen tutkija Kari Alanen havaitsee tekijän joka yhdistää Cambaynlahden rauniot, Grönlannin mannerjäätiköt ja Bahamasaarten mystiset kivenlohkareet yllättävällä tavalla."

Tän kirjan dominoefektin eli jäätiköiden sulamisen seuraaminen oli kyllä aika hurjaa! Sai kyllä välillä jännittää ihan kunnolla joidenkin henkilöiden puolesta. Isomäki osaa kyllä kirjoittaa vahvaa tarinaa. Misogynian sais jättää vähemmälle. Taidan lukea tän itsenäisen jatko-osan Vedenpaisumuksen lapset jossain kohti.




Ann Rosman: Majakkamestarin tytär
suomentanut Anu Koivunen

Rosmanin kirjojen uudelleenluku alkoi! Tän Majakkamestarin tyttären oon lukenu ekan kerran n.9v sitten. Nyt kun tästä sarjasta on suomennettu myös ne välistä puuttuneet osat ni päätin aloittaa sarjan uudelleen sen takia.

"Pienellä saarella Marstrandin ulkopuolella rakennetaan uutta kokouskeskusta. Vanhoja rakennuksia kunnostetaan, ja 1868 rakennettu majakka palautetaan korjattuna alkuperäiselle paikalleen. Majakanvartijoidenasunnon kellaria remontoidessaan rakennusmiehet kohtaavat järkyttävän näyn: umpeen muuratusta huoneesta löytyy miehen ruumis. Karin Adler Göteborgin rikospoliisista saa jutun tutkittavakseen, ja pian hän saa selville, että ihmeen hyvin säilynyt ruumis on ollut piilossa nelisenkymmentä vuotta. Sitten edessä onkin umpikuja. Karinin ainoat johtolangat ovat lista vuosikymmeniä sitten kadonneista ihmisistä ja vihkisormus. Tilannetta ei helpota se, että Karinin ihmissuhteet ovat pahasti solmussa niin työpaikalla kuin kotonakin."

Aika on pyyhkinyt tarinan ratkaisut hyvin mielestä, joten oli helppoa lukea tätä uudelleen. Tarina vei taas mennessään ja murhaajaakaan en ihan hoksannnut. Eli hyvä dekkari kaiken kaikkiaan! Nautin kyllä lukemisesta! Karin on omanlaisensa hahmo kyllä, samaten kuin hänen työkaverinsa. Lisäksi on vielä saarelaisia sekalainen sakki. Tulipa hyvä mieli tähän sarjaan palaamisesta!

02 huhtikuuta, 2025

Maaliskuun 2025 kooste

Hah, maaliskuu ei oo kyllä menny yhtään paremmin kuin helmikuu. Plääh. Argh. Tulin uudelleen kipeäksi. Toipuminen siis vaan pitkittynyt siitä helmikuun flunssasta sen takia. Lopulta jouduin vähentämään kevään opintoja radikaalisti, että selviän kaikesta.


5.3. Minä ja puoliso ollaan oltu nyt 12 vuotta yhdessä!


Luetut: 28

Marguerite Abouet & Clément Oubrerie: Aya - Love in the Yop city
Leena Paasio: Meren koskettamat
Jeannette Arroyo & Ren Graham: Blackwater
Mia Myllymäki: Huomistarhuri
Mari Turunen: Kääntyneet: ex-muslimien painostus Suomessa
Eunnie: If you'll have me
Georgia Byng: Molly Moon ja hervoton hypnoosiseikkailu
Jokha Alharthi: Celestial bodies
Kaisa Viitala: Klaanin vieraana
Talentia: Arki, arvot ja etiikka - sosiaalialan ammattihenkilön eettiset ohjeet
Äni Jaatinen: My rosy road
Milla Ollikainen: Veripailakat
Ayọ̀bámi Adébáyọ̀: Älä mene pois
Joanna Cacao: The secret of the ravens
Tarita Ikonen: Puhun niin kuin itsemurhakirjeissä puhutaan
Ana Penyas: We're all just fine
Toni Morrison: Sula
Eva Frantz: Lasta et minulta vie
Shahad Al Rawi: The Baghdad clock
Ulla Donner: Luonnollinen näytelmä
Siri Broch Johansen: Minä olen hiihtäjä
Marguerite Duras: Rakastaja
Giovanni Di Gregorio & Alessandro Barbucci:Sisarukset Grémillet 6: Salaperäinen kartano 
Liisa Nevalainen: Ruusunpunaiset silmälasit
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Fríða Á. Sigurðardóttir: Kun yö kuluu
Ann Rosman: Noitavasara
Chi Zijian: Puolikuu


17.3. bongasin ensimmäiset silmut!


Katsotut: 13

Elokuvat: 0

Sarjat: 13

Dalgliesh 
Iso-Britannia, 2024
3. kausi (6 jaksoa)

Lego Masters Australia
Australia, 2020
2. kausi (15 jaksoa)

9-1-1
Usa, 2024
7. kausi (10 jaksoa)

9-1-1: Lone star
Usa, 2024
5. kausi (12 jaksoa)

Hiljainen todistaja
Iso-Britannia, 2025
28. kausi (10 jaksoa)

Vera Stanhope
Iso-Britannia, 2025
14. kausi (4 jaksoa)

Grand Designs Uusi-Seelanti
Uusi-Seelanti, 2023
8. kausi (8 jaksoa)

Spencerin siskokset
Usa, 2023
1. kausi (10 jaksoa)

NCIS
Usa, 2024
21. kausi (10 jaksoa)

Helsinki-syndrooma
Suomi, 2024
2. kausi (6 jaksoa)

Kuukukkamurhat
Iso-Britannia, 2024
1. kausi (6 jaksoa)

Kuoleman kolmio
Irlanti, 2023
1. kausi (6 jaksoa)

Mahdoton tapaus
Ranska, 2021
1. kausi (8 jaksoa)


24.3. taas bongasin ensimmäiset pajunkissat.


Haasteet: 1



26.3. pistin ekan kerran tälle kevättä lenkkarit jalkaan. Ai että tuntui ihanalta!

Miten teillä meni maaliskuu?

01 huhtikuuta, 2025

Kirjallisuuspalkinto-lukuhaasteen koonti

Hyvää huhtikuun ensimmäistä, armaat kanssalukijani!

Itselläni meni vähän täpärälle muutaman kirjan kanssa tähän lukuhaasteeseen. Sain sentäs luettua!

Haasteeseen osallistujat: Laittakaa kommentteihin teijän lukemat kirjat tai linkki postaukseen, että pääsen lukemaan teijän lukemistonne!




1. Anni Swan -mitali (suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinto)
Tove Jansson: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia POSTAUS

2. Nobel (ruotsalainen palkinto, kansainvälinen kirjallisuuden elämäntyöpalkinto)
Toni Morrison: Sula

3. August (ruotsalainen palkinto, ruotsinkielinen kirjallisuus)
Bea Uusma: Naparetki - minun rakkaustarinani POSTAUS

4. Prix Goncourt (ranskalainen palkinto, ranskankielinen proosakirjallisuus)
Marguerite Duras: Rakastaja

5. Euroopan Unionin kirjallisuuspalkinto (eurooppalainen uusi kirjallisuus)
Iris Hanika: Menneisyydenhallintalaitos POSTAUS

6. Women's Prize For Fiction (brittiläinen palkinto, englanninkielellä kirjoittavat naiskirjailijat)
Suzanne Berne: A crime in the neighborhood POSTAUS

7. Bridges of Struga (kansainvälinen palkinto, paras nuoren runoilijan runokirja)
Pauli Tapio: Varpuset ja aika POSTAUS

8. International Prize For Arabic Fiction (kansainvälinen palkinto, arabiankielinen kirjallisuus)
Shahad Al Rawi: The Baghdad clock

9. Miguel de Cervantes Prize (espanjalainen palkinto, espanjankielisen kirjallisuuden elämäntyöpalkinto)
Álvaro Mutis: Araucaíman kartano POSTAUS

10. Nommo Awards (afrikkalainen palkinto, afrikkalainen spekulatiivinen fiktio)
T. L. Huchu: The library of the dead

11. The S.E.A. Write Award (thaimaalainen palkinto, kaakkoisaasialainen kirjallisuus)
Ovidia Yu: The frangipani tree mystery POSTAUS

12. Lambda Literary Awards (yhdysvaltalainen palkinto, sateenkaarikirjallisuus)
Rivers Solomon: Menneisyyden kaiku POSTAUS

13. Saamelaisneuvoston kirjallisuuspalkinto (saamelainen palkinto, saamenkielinen kirjallisuus, puhuttuja saamenkieliä 9)
Rauni Magga Lukkari: Äitejä, tyttäriä POSTAUS

14. Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto (pohjoismainen palkinto, jollain pohjoismaiden kielellä kirjoitettu teos)
Friða Á. Sigurðardóttir: Kun yö kuluu

15. Sahitya Akademi Award (intialainen palkinto, jollain Intian kielistä, joita 22, kirjoitettu kirjallisuus)
Megha Majumdar: A burning (english) POSTAUS
Jeet Thayil: Nämä virheet ovat oikein (english) POSTAUS

16. Warwick Prize for Women in Translation (naiskirjallisuus, englanninkielinen)
Rania Mamoun: Thirteen months of sunrise POSTAUS

17. Mao Dun Literature Prize (kiinalainen palkinto, kiinalainen kirjallisuus)
Chi Zijian: Puolikuu

18. The International Booker Prize (kansainvälinen palkinto, englanniksi käännetty kirjallisuus)
Jokha al-Harthi: Celestial bodies

19. Omavalintainen palkinto: Sarjakuva-Finlandia
Emilia Laatikainen: Ei ois susta uskonut POSTAUS

31 maaliskuuta, 2025

Laura Ingalls Wilder: Pieni talo suuressa metsässä & Pieni talo preerialla

 Kaks nostalgista kirjaa lapsuudesta! Aika moni on tainnut nämä lukea lapsena ollessaan.

 


Pieni talo suuressa metsässä
suomentanut Kirsi Kunnas & Heidi Järvenpää
kuvittanut Garth Williams

En muista, että oisinko tätä kirjaa tästä sarjasta lukenut lapsena. Semmonen mielikuva on, että en.

Tämä kertoo Lauran ja hänen sisarustensa elämästä siellä, suuressa metsässä, mistä sarjan tarina alkaa. Ingalls Wilder kuvaa hienosti elämää tuona aikana, 1800-luvun lopulla, oletan. Kirja vei kyllä mennessään, kun luki perheen elämän iloista ja suruista. Ja huhheijaa, mikä määrä työtä elämä on tuolloin vaatinut. Kaikki pitää tehdä itse, kaikki. Tosi vähän on asioita, mitä voi ostaa valmiina.




Pieni talo preerialla
suomentanut S. S. Taula
kuvittanut Garth Williams

Tässä sarjan toisessa osassa Lauran perhe muuttaa, lähtee kohti länttä. Vankkurimatka isosta metsästä kohti preeriaa ja sitä myöten jatkuu, kunnes tulee vastaan sopiva paikka mihin asettua. Elämä preerialla on tiettenkin erilaista, kuin se oli metsässä, jossa oli myös sukulaisia suht lähellä. Preerialla isä joutuu rakentamaan talon ja kaikki ja on vain muutama naapuri, jotka voivat auttaa. Yhteistyöllä asiat onnistuvat. Oli jännää lukea siitä kaikesta, myös preeriapalosta.

Tässä kirjassa tuli myös esiin rasismi, jota alkuperäiskansalaisia kohtaan oli tosi paljon. Se käsittämätön epäreiluus ja vääryys, miten alkuperäiskansalaisia kohdeltiin. Uh. Yäk. Kammottavaa ylimielisyyttä valkoisilta ihmisiltä heitä kohtaan. Valkoiset väkivalloin vei alkuperäiskansalaisten maat tullessaan Amerikan mantereelle ja kohteli heitä paskasti vain sen takia, että eivät ymmärtäneet heidän kieltään ja kulttuuriaan ja pitivät itseään jotenkin parempina. 

28 maaliskuuta, 2025

Kirsi Máret Paltto: Missä olet, Elle? & Leena Paasio: Meren koskettamat

 Kaks ihanaa lasten- ja nuorten kirjaa. Molemmista pidin hurjan paljon!




Kirsi Máret Paltto: Missä olet, Elle?
suomentanut Kaija Anttonen
kuvittanut Liisa Helander

Mua kiinnostaa lukea myös saamelaisten kirjoittamia kirjoja. Paltto oli mulle uus tuttavuus sillä saralla. Alla oleva kirjan takakansiteksti sai mut tarttumaan tähän kirjaan.

"Missä olet, Elle? on kertomus Jovnnasta, joka ei pääse rumpukurssille vaikka haluaisi. Hän rummuttaa suutuspäissään vähän kaikkea aution talon yläkerrassa. Äkkiä tapahtuu jotain, mikä tekee Jovnnan elämästä jännittävää – lähes käsittämättömällä tavalla."

Tää oli paikoin aika riipaiseva kirja. Jovnna sai rummutuksellaan yhteyden kuolleisiin ja niin hänelle paljastui vaiettuja asioita suvusta. Ja ne asiat oli niin surullisia. Toisaalta taas tämän seurauksena tapahtui asioita, jotka olivat lohdullisia. Kaiken kaikkiaan ihana kokonaisuus ja pidin tästä kirjasta iha tosi paljon!




Leena Paasio: Meren koskettamat

"En voinut vastustaa kiusausta vaan mursin sämpylän peukalollani kahtia ja hain jääkaapista margariinia. Se suli rouheisiin koloihin kuin jää kevätauringon paahtamiin kallionkoloihin."

Tämä kirja kertoo Lounasta, jonka äiti selviytyi Estonian onnettomuudesta. Kirja alkaa sen onnettomuuden kuvauksella! Nykyhetkessä Louna alkaa etsiä tietoa äidistään, joka on kuollut pian hänen synnyttyään. Siitä alkaa kivat juonen käänteet, jotka veivät niin mennessään. Louna alkaa myös pohtia, että kuka hänen isänsä on. Kaikkea tätä miettiessään Louna tutustuu uusiin ihmisiin ja päättää lähteä Helsinkiin lukioon. Monenlaisia asioita tapahtuu.

Kirja oli yhtä ahmittava, kuin Paasion duologiakin oli. En malta odottaa, että Paasiolta ilmestyy lisää tallaisia kirjoja. Näissä on jotain taikaa.

27 maaliskuuta, 2025

Malinda Lo: Last night at the Telegraph Club & A scatter of light

 Kirjahillan kanssa luin kaksi Malinda Lon kirjaa, jotka ovat sisarukset keskenään. Tai ainakin kaukaiset sukulaiset, koska päähenkilöt ovat sukua keskenään.




Last night at the Telegraph Club

Tää oli ihana kirja. Sijoittuu 1950-luvun Usaan, Kaliforniaan. Päähenkilö Lily huomaa olevansa lesbo ja se on tuohon aikaan valtava tabu, varsinkin Chinatownin ihmisille. Ystävänsä Kathin kanssa hän uskaltautuu Telegraph Clubille, joka on sen ajan homobaari. Tarinassa seurataan tätä Lilyn itsensä löytämistä ja itsekseen kasvamista. Pidin tästä aivan valtavasti!




A scatter of light

Tämä kirja puolestaan sijoittuu aikalailla nykyhetkeen. Aria tulee kesäksi isoäitinsä luokse, koska on tapahtunut skandaali. Tai skandaali ja skandaali, kun Ariasta levitetään vastoin hänen tahtoaan alastonkuvia. Ariaa rangaistaan, kuvienottajalevittäjäpoikaa taas ei.

Isoäitinsä luona Aria huomaa itsessään tunteita naisia kohtaan, eritoten isoäidin puutarhuria, ja niin hän joutuu itsensä tutkimisen keskelle. Puutarhurin kanssa ystävystyessä Aria pääsee myös enemmän sateenkaariporukkaan sisään. 

Aria saa myös tietää, että hänen sukulaisensa Lily on myös lesbo ja Lilyn tarina paljastuu hänelle pala palalta. 

Pidin tästäkin, mutta en niin paljon kuin Lilyn kirjasta.

24 maaliskuuta, 2025

Sarjakuvia taas

 Parit sarjakuvat tähän väliin. 




Cassandra Calin: The new girl

Luin Calinin sarjakuva-albumin I left the house today ja koska pidin siitä niin paljon niin pitihän se päästä tämäkin lukemaan.

Tämä oli elämäkerrallinen tarina. Kertoo siitä, kun C:n perhe muuttaa Romaniasta Kanadaan ja millaista se on sitten, sopeutuminen ja kaikki.

Pidin.




Mamoru Hosoda &Yu: Susilapset 2 & 3
suomentanut Suvi Mäkelä

Luin viime vuoden puolella tän trilogian ekan osan. Nyt viimein sain luettua trilogian loppuun. 

Oli kivaa lukea miten perheen tarina jatkuu. Tykkäsin tästä, mutta muutapa ei ookaan kauheana jäänyt mieleen. Loppu oli ehkä vähän surullinen. Oisin kaivannut tarinaan jotain enemmän. En osaa edes määritellä, että mitä.

23 maaliskuuta, 2025

Justina Robson: Aitoa peliä & Mia Myllymäki: Huomistarhuri

 Nyt vähän scifiä ja fantasiaa kehiin!



Justina Robson: Aitoa peliä
suomentanut Mika Renvall

Tää olikin jännä kirja! Erikoisahentti Lila Black on kyborgi. Onnettomuuden jälkeen hänet pelastettiin sillä, että hänen kehonsa muutettiin osin koneistoksi. Nyt hän saa keikan toimia henkivartijana kuuluisalle haltiarocktähdelle. Ja se keikka onkin sitten erilainen, kuin hän osasi edes kuvitella. 

"Vuoden 2015 kvanttiräjähdys muutti kaiken: universumin eri maailmat toisistaan erottaneet rakenteet repeytyivät rikki. Nyt, kuutta vuotta myöhemmin, ihmisten kanssa maapallolla elää muun muassa haltioita, elementaaleja ja demoneita. Taikuus on todellista ja jopa vaarallisempaa kuin tekniikka. Haltiat ovat outoja, eroottisia ja todella kyllästyneitä Taru sormusten herrasta -viittauksiin. Elementaalit ovat täydellisen riippumattomia mistään, ja demonit on yksinkertaisesti parasta jättää rauhaan. Erikoisagentti Lila Black oli aikaisemmin kaunis, mutta enää hän ei ole siitä niin varma. Hänen kehonsa on puoliksi lihaa ja luuta ja puoliksi metallia: taidokas koneisto, jonka lukemattomat aseet aktivoituvat tarvittaessa ja jota hän juuri ja juuri hallitsee. Kun haltiarocktähti Zal ja Lila temmataan mukaan vaaralliseen valtapeliin, Lila ei enää tiedä, kykeneekö hän hallitsemaan edes sydäntään."

Tää kirja vei mut kyllä mennessään. Oli niin erilainen maailma ja kaikki hässäkät, että oli kivaa vaihtelua mun lukemistossa. Tästä sarjasta on suomennettu toinen osa myös ja varasinkin sen jo, että pääsen lukemaan jatkoa tälle!




Mia Myllymäki: Huomistarhuri

Spefi-lukupiirin lukemistoa on tää. Olin ihan mielissään, kun vihdoin pääsin lukemaan Myllymäen kirjoja, jotka olleet mulla lukulistalla pitkään. 

Tää olikin erilainen ja melkoinen lukukokemus. Hyvällä tavalla.

"Romaani muistojen taakasta ja maailmasta, jossa versoo toivo

Vuosia sitten Stille Triple joutui jättämään taakseen Suomen, puolisonsa ja maailman sellaisena kuin se tunnettiin. Pitkä pakomatka vei tuhoutuneen Euroopan halki ekokaupunkiin, jossa jokainen asuja on puutarhuri ja elämää ylläpidetään vehreissä kerrostaloissa, bosco verticaleissa.

Menneisyys heittää yhä varjoja Stillen ylle. Kun läntiseltä mantereelta tulee avunpyyntö, hän tuntee saavansa toisen mahdollisuuden ja lähtee matkaan.

Todellisuus meren takana paljastuu synkäksi. Suojapaikkaa leimaa lannistuminen, ja sitä ympäröivät sortuneiden kaupunkien rangat.

Uudessa maailmanajassa pahin vastus löytyy mielestä, ja jossain vaiheessa menneestä on päästettävä irti. Luonto löytää tiensä tuhon läpi ihmistä nopeammin. Kauanko mennyttä pitää surra? Entä miten toivo herää?"

Kirja piti otteessaan, pisti miettimään, pohtimaan ilmastonmuutosta ja sitä katastrofia, jota kohti ollaan vakaasti matkalla. Miten toisista ihmisistä tulee niin helposti vihollisia ja heistä ajattelee ensimmäisenä pahaa ja vaaraa. Miten kaikesta voi selvitä. Miksi me ihmiset ollaan tämmösiä, tuhotaan, hyväksikäytetään, ei paljon välitetä muusta kuin rahasta.

Kirjan ihmiset oli aika mahtavia hahmoja, ei pelkkää mustaa, ei pelkkää valkoista. Taustalla aina jotakin, joka muuttaa väriä johonkin suuntaan, odottamattomaankin suuntaan.

Tää kirja oli elämys. Kiitos Myllymäki tästä!

17 maaliskuuta, 2025

Paprun täydenkuun lukumaraton 14.-16.3.2025: MITÄ LUIN

Lukumaraton meni oikein mukavasti! Tein 2vrk ja hyvin kirjat edisty ja tuli levättyä.





Paperi- ja e-kirjapino:
Suzette Boon, Onno van der Hart & Kathy Steele:Traumaperäisen dissosiaatiohäiriön vakauttaminen 
Annamari Saure & Anne Helttunen: Kynällä raivattu reitti - Suomalaisia kirjailijanaisia
L.M. Montgomery: Runotyttö: Uuden Kuun Emilian tarina
Mikhail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Toni Morrison: Sula
Milla Keränen: Kaarneen varjo
Ayọ̀bámi Adébáyọ̀: Älä mene pois
Fríða Á. Sigurðardóttir: Kun yö kuluu
Marguerite Duras: Rakastaja
Chi Jizian: Puolikuu
Shahad Al Rawi: The Baghdad clock
Tarita Ikonen: Puhun niin kuin itsemurhakirjeissä puhutaan
Nnedi Okorafor: Binti
Siri Broch Johansen: Minä olen hiihtäjä
Milla Ollikainen: Veripailakat
Eva Frantz: Lasta et minulta vie

Sarjakuvapino:
Sarah Andersen: Cryptid Club
Äni Jaatinen: My Rosy Road: aika alkaa nyt
Ulla Donner: Luonnollinen näytelmä
Joanna Cacao: The secret of the ravens
Eoin Colfer: Global
Mae Korvensivu: Clownfish twister
Terhi Ekebom: Kummituslapsi
Queenie Chan: The dreaming
Ana Penyas: We're all just fine
Helene Aldeguer: After the spring
Ishigo Takano: Dreamin' sun

Tavoitteet:
Lue ja lepää.


MITÄ LUIN:

Mikhail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan
36min & 24s

Shahad Al Rawi: The Baghdad clock
36min & 15s

Äni Jaatinen: My Rosy Road: aika alkaa nyt
39min & 47s LOPPPUUN

Milla Ollikainen: Veripailakat
3h31min & 224s LOPPUUN

Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
1h15min & 69s

Ayọ̀bámi Adébáyọ̀: Älä mene pois
2h51min & 152s LOPPUUN

Joanna Cacao: The secret of the ravens
54min & 264s LOPPUUN

Tarita Ikonen: Puhun niin kuin itsemurhakirjeissä puhutaan
31min & 70s LOPPUUN

Suzette Boon, Onno van der Hart & Kathy Steele:Traumaperäisen dissosiaatiohäiriön vakauttaminen 
39min & 7s

Toni Morrison: Sula
1h10min & 26s

Fríða Á. Sigurðardóttir: Kun yö kuluu
1h17min & 53s


Yhteensä:
13h59min & 951 sivua

14 maaliskuuta, 2025

Paprun täydenkuun lukumaraton 14.-16.3.2025

Otan heti uudestaan lukumaratonin! Tarvin lepoa ja ahistaa ja hankala olo, joten lukua ja lepoa.
 
En jaksanu ottaa kuvaa kirjoista, joten saatte vaan Paprun hienon maratonposterin.

Kasasin tähän kirjat olohuoneen pöydältä ja pari hyllystä ja sitte vielä sarjakuvia erikseen pino.



Paperi- ja e-kirjapino:
Suzette Boon, Onno van der Hart & Kathy Steele:Traumaperäisen dissosiaatiohäiriön vakauttaminen 
Annamari Saure & Anne Helttunen: Kynällä raivattu reitti - Suomalaisia kirjailijanaisia
L.M. Montgomery: Runotyttö: Uuden Kuun Emilian tarina
Mikhail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Toni Morrison: Sula
Milla Keränen: Kaarneen varjo
Ayọ̀bámi Adébáyọ̀: Älä mene pois
Fríða Á. Sigurðardóttir: Kun yö kuluu
Marguerite Duras: Rakastaja
Chi Jizian: Puolikuu
Shahad Al Rawi: The Baghdad clock
Tarita Ikonen: Puhun niin kuin itsemurhakirjeissä puhutaan
Nnedi Okorafor: Binti
Siri Broch Johansen: Minä olen hiihtäjä
Milla Ollikainen: Veripailakat
Eva Frantz: Lasta et minulta vie

Sarjakuvapino:
Sarah Andersen: Cryptid Club
Äni Jaatinen: My Rosy Road: aika alkaa nyt
Ulla Donner: Luonnollinen näytelmä
Joanna Cacao: The secret of the ravens
Eoin Colfer: Global
Mae Korvensivu: Clownfish twister
Terhi Ekebom: Kummituslapsi
Queenie Chan: The dreaming
Ana Penyas: We're all just fine
Helene Aldeguer: After the spring
Ishigo Takano: Dreamin' sun

Tavoitteet:
Lue ja lepää.

11 maaliskuuta, 2025

Paha mieli, paras mieli -lukuhaasteen kooste

Sain tän haasteen nyt tehtyä! Tää olikin kyllä nimestään huolimatta tosi mielenkiintoinen haaste!

Kansanmurha/vaino: Esko Holm: Valpuri Kyni: Uhka
Köyhyys: Hanna Hauru: Jääkansi
Uskonnon uhri: Mari Turunen: Kääntyneet: ex-muslimien painostus Suomessa
Hylkääminen: Katherine Pancol: Krokotiilin keltaiset silmät
Petos: Ann Rosman: Majakkamestarin tytär

Homofobia: Anneli Furmark: Tule kanssani kulman taa
Transfobia: Crystal Frasier & Val Wise: Cheer up! Love and pompoms
Kolonialismi: Ovidia Yu: The betel nut tree mystery
Neuroepätyypillisyyden haasteet: Leena Paasio: Meren koskettamat
Mielenterveyden haasteet: Brenna Thummler: Sheets

Pelko: Angie Thomas: Viha jonka kylvät
Väkivalta: Suzanne Berne: A crime in the neighborhood
Vapaa valinta: Qiu Xiaolong: Kuolemanjärvi (luonnon vakava saastuttaminen)
Itsetuhoisuus: Katherine Pancol: Kilpikonnien hidas valssi
Misogynia: Anna Bogutskaya: Unlikable female character - the women pop culture wants you to hate

Evakko/pakolainen: Mia Myllymäki: Huomistarhuri
Ilmastonmuutos: Kirsikka Myllyrinne: Menetyksestä ja maasta
Kuoleva kieli: Anni Sarre: Spejâlistem = Heijastus (inarinsaame)
Uhanalainen eläinlaji: Minna Viitalähde: Me harvinaiset
Huostaanotto: Kirsti Heporauta: Koulukodin tyttö

Osuu omaan haavaan: Faith Erin Hicks: Hockey girl loves drama boy (kiusaaminen)
Ulkopuolisuus: Elina Hirvonen & Ville Tietäväinen: Näkymätön
Nälänhätä: Michael Cherkas: Red harvest
Vankila: Stina Jackson: Hopeatie
Dystopia: Lilian Kallio: Ugudibuu

10 maaliskuuta, 2025

Flunssainen luku- ja tuijotusmaraton 7.-9.3.2025 LOPPULAUSELMA

 Lepomaraton on nyt taputeltu. Kiitettävän hyvin sain lopulta levättyä. Laitoin ylös kolmelta päivältä kaikki lukemani ja katsomani.




Kirjapino:
Mari Turunen: Kääntyneet
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Jokha Alharthi: Celestial bodies
Toni Morrison: Sula
Milla Keränen: Kaarneen varjo
Ayọ̀bámi Adébáyọ̀: Älä mene pois
Fríða Á. Sigurðardóttir: Kun yö kuluu
Eunnie: If you'll have me
Marguerite Duras: Rakastaja
Georgia Byng: Molly Moon ja hervoton hypnoosiseikkailu
Chi Jizian: Puolikuu
Baoshu: Täydellinen uusi maailma
Tarita Ikonen: Puhun niin kuin itsemurhakirjeissä puhutaan
Shahad Al Rawi: The Baghdad clock

E-kirjat:
Nnedi Okorafor: Binti

Leffat ja sarjat:
Vita ja Virginia
Nainen junassa
Hiljainen todistaja, 28. kausi
DNA, 2. kausi
The house across the street, 1. kausi
Kaikki synnit, 3. kausi
Superihmiset, 1. kausi
Suomi koomikoiden silmin, 1. kausi


Tavoitteet:
Lue ja katso niin paljon kuin jaksat. Ja ilman paineita.


LOPPULAUSELMA:

Luetut:
Jokha Alharthi: Celestial bodies - 1h27min ja 46 sivua
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo - 1h27min ja 69 sivua
Mari Turunen: Kääntyneet - 1h24min ja 148 sivua LOPPUUN
Eunnie: If you'll have me - 1h10min ja 332 sivua LOPPUUN
Georgia Byng: Molly Moon ja hervoton hypnoosiseikkailu - 1h39min ja 113 sivua LOPPUUN
Ayọ̀bámi Adébáyọ̀: Älä mene pois - 2h26min ja 147 sivua

Yhteensä: 9h33min ja 855 sivua

Katsotut:
Hiljainen todistaja, 28. kausi: 10 jaksoa ja 8h38min
Vera Stanhope, 14. kausi: 4 jaksoa ja 3h1min

Yhteensä: 11h39min

Tää maraton meni paremmin ku osasin ajatellakaan!

07 maaliskuuta, 2025

Flunssainen luku- ja tuijotusmaraton 7.-9.3.2025

 Koska mun flunssa on pirun sitkeä kaveri ja kuumekin nousi uudelleen, niin päätin sitten pykätä tällaisen maratonin, jolla varmistan, että lepään. Laitan ylös kaikki lukemiset ja katsomiset. Jospa tää tästä! Lääkäri käski levätä, ni nyt sitte levätään.




Kirjapino:
Mari Turunen: Kääntyneet
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Jokha Alharthi: Celestial bodies
Toni Morrison: Sula
Milla Keränen: Kaarneen varjo
Ayọ̀bámi Adébáyọ̀: Älä mene pois
Fríða Á. Sigurðardóttir: Kun yö kuluu
Eunnie: If you'll have me
Marguerite Duras: Rakastaja
Georgia Byng: Molly Moon ja hervoton hypnoosiseikkailu
Chi Jizian: Puolikuu
Baoshu: Täydellinen uusi maailma
Tarita Ikonen: Puhun niin kuin itsemurhakirjeissä puhutaan
Shahad Al Rawi: The Baghdad clock

E-kirjat:
Nnedi Okorafor: Binti

Leffat ja sarjat:
Vita ja Virginia
Nainen junassa
Hiljainen todistaja, 28. kausi
DNA, 2. kausi
The house across the street, 1. kausi
Kaikki synnit, 3. kausi
Superihmiset, 1. kausi
Suomi koomikoiden silmin, 1. kausi


Tavoitteet:
Lue ja katso niin paljon kuin jaksat. Ja ilman paineita.

01 maaliskuuta, 2025

Helmikuun 2025 kooste

Olipa taas kuukausi! Huoh! Kouluhommia vähä takkuilleen ja sitten tulin kipeeksi ja olinkin puoli kuuta kipeenä ja argh. Jouduin perumaan vaikka mitä kivoja juttuja sen takia. Pirun sitkeä ja pitkä tauti.


3.2. oli upean auringonpaiste Oysin keikan jälkeen.


Luetut: 23

Iris Hanika: Menneisyydenhallintalaitos
Justina Robson: Aitoa peliä
Brianna Jonnie, Nahanni Shingoose & Nshannacappo: If I go missing
Kaye Umansky & Ben Mantle: Dick the delightful duck
Zeina Abirached: Pääskysen leikki
Malcolm Payne: How to use social work theory in practice
Tytti Issakainen, Kaisa Häkkinen, Maisa Tonteri & Pekka Rahkonen: A sanoi Agricola 
Laura Ingalls Wilder: Pieni talo preerialla
Tove Jansson: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia
Leena Virtanen & Sanna Pelliccioni: Paraske! runolaulaja Larin Parasken ilot, surut ja säkenöivät säkeet
Liisa Nevalainen: Prinsessa Ruusunen
Mamoru Hosoda &Yu: Susilapset 2
Mamoru Hosoda &Yu: Susilapset 3
Malinda Lo: A scatter of light
Kirsi Máret Paltto: Missä olet, Elle?
Ritva Kovalainen & Sanni Seppo: Puiden kansa
Jim Ottaviani & Maris Wicks: Astronauts - women on the Final Frontier
Martha Wells: Home: Habitat, Range, Niche, Territory
Anna Ahmatova: Valitut runot
Katherine Pancol: Kilpikonnien hidas valssi
Silja Sillanpää & Pasi Pitkänen: Ouroboros: Sateenkaarikärme
T. L. Huchu: The library of the dead
Michael Cherkas: Red harvest


6.2. Franzeninkujalla tämä yllättävä näkymä nurkan takana.


Katsotut: 14

Elokuvat: 2

Tomb Raider
2018, Ih59min

Don't let go
2019, 1h43min

Sarjat: 12

Stephen Lawrencen tapaus
Iso-Britannia, 2021
1. kausi (3 jaksoa)

Ludwig
Iso-Britannia, 2024
1. kausi (6 jaksoa)

Sherwood
Iso-Britannia, 2022
1. kausi (6 jaksoa)

Sherwood
Iso-Britannia, 2024
2. kausi (6 jaksoa)

Rantakaupungin mysteerit
Iso-Britannia, 2024
3. kausi (6 jaksoa)

Neiti Scarlet ja Herttua
Iso-Britannia/Usa, 2020
1. kausi (6 jaksoa)

Neiti Scarlet ja Herttua
Iso-Britannia/Usa, 2022
2. kausi (6 jaksoa)

Neiti Scarlet ja Herttua
Iso-Britannia/Usa, 2022
3. kausi (6 jaksoa)

Neiti Scarlet ja Herttua
Iso-Britannia/Usa, 2024
4. kausi (6 jaksoa)

Hyvän karman sairaala 
Iso-Britannia/Intia, 2022
4. kausi (6 jaksoa)

Murhaajajahti
Iso-Britannia, 2022
2. kausi (4 jaksoa)

Hallonbacken
Suomi, 2023
1. kausi (3 jaksoa)


 14.2. Kajaanin reissu ja vein mun pehmoni Pomon Kajaanin pääkirjastolle yöksi. Kirjaston työntekijöiden heittäytyminen Lelujen yöhön oli aivan upeaa! Heidän facebook-sivuiltaan voi käydä tsekkaan enämpi jos haluaa.



24.2. Oysin kaunis uusi sairaala, kun piti käydä keuhkokuvissa. Ei sentäs keuhkokuumetta mulla.


Toivotaan, että maaliskuu on parempi. 

Lumet on melkein kokonaan sulaneet täältä Oulusta. Tuntuu kummalta!

Miten teillä meni helmikuu?

28 helmikuuta, 2025

Kansanperinteistä 2 kirjaa

 Kalevalan päivä eli suomalaisen kulttuurin päivä. Tähän kaksi mainiota kirjaa suomalaisista perinteistä.




Leena Virtanen & Sanna Pelliccioni: 
Paraske! runolaulaja Larin Parasken ilot, surut ja säkenöivät säkeet

En tiennyt juuri mitään Larin Paraskesta. Sen ainoan, että hän on ollut runonlaulaja. Tässä kirjassa oli hänen elämäntarinansa ja se tarina oli kyllä melkoinen! Se oli koskettava. Larin Paraske alkoi kiinnostaa ihmisenä ja hahmona enämpikin ja onneksi mulla on hyllyssä kirja, joka kertoo hänestä. Sen aion lukea vielä tänä vuonna.



Ritva Kovalainen & Sanni Seppo: Puiden kansa

Tämä oli aikas upea teos Suomen pyhistä puista ja puihin liittyvistä uskomuksista ja kansanperinteistä. Seassa oli muutama minullekin tuttu puu ja muutama sellainen, jonka haluaisin myös nähdä.

Mikä eniten jäi minulle mieleen tästä kirjasta on se, että kristinuskon pakkolevittäminen on tuhonnut niin paljon hienoa ja kaunista niin täällä Suomessa kuin kaikkialla muuallakin. Jos jotkut on pakanoita niin kristityt. Sivistys ollut niin kaukana tuosta hommasta. Ja mitä harmia siitä on ollut, että käytetty luontoa uskomusten kohteena? Ei mitään! Ja kuin paljon harmia kristinusko aiheuttaa nytkin koko ajan. Se on karmivaa.

Historia on mielenkiintoista ja ehkä se johtuu lähestyvästä keski-iästä, että perinteet ja muut on ruennut kiinnostaan koko ajan enämpi ja enämpi.

26 helmikuuta, 2025

Iris Hanika: Menneisyydenhallintalaitos

 Kun me nyt eletään aikaan, jolloin fasismi nousee koko ajan hurjaa kyytiä ni oli jännä lukea tää Hanikan kirja.




Mää en tykännyt tästä. En ihan saanu kiinni asioista ja musta tässä ihan liikaa jappastiin kaikenlaisten asioiden kanssa. Sinnillä vedin loppuun, että sain tän yhteen lukuhaasteeseen mukaan. Onneksi oli niin lyhyt!

Päähenkilöistä en tykännyt, heidän tarinastaan en tykänny. Ainut jännitysmomentti kirjassa oli, että mihin tää kaikki jahkailu lopulta vie. No, ei paljo minnekkään lopuissaan.

Että tulipahan luettua.

25 helmikuuta, 2025

Kansanperinnebingo: Mitä sain luettua?

Melkein sain luettua joka kohtaan jotakin. 2 kohtaa jäi täysin tyhjäksi eli kaljan paneminen ja maanviljelyyn liittyvä uskomus. Toiset 2 kohtaa eli 1400-luku ja 1700-luku jäi taas sitä vaille, että kirjat jäi lukematta, vaikka sopivat löysinkin. Ne jätin sulkuihin tonne alas.


 

1400-luku: (Tuula Väisänen: Houkka - Helgi Hansintyttären elämä)
Tietäjä: Esko Holm: Valpuri Kyni: Uhka
Sauna: Hanna Hauru: Jääkansi
Pyhä luonnon paikka: Sanna Hukkanen & Inkeri Aula: Metsänpeitto
Pelottava olento: Maria Turtschaninoff: Mantikora

Metsästykseen liittyvä uskomus: Laura Ingalls Wilder: Pieni talo suuressa metsässä
1500-luku: Tytti Issakainen, Kaisa Häkkinen, Maisa Tonteri & Pekka Rahkonen: A sanoi Agricola
Kaljan paneminen: -
Noita: Phoebe Wahl: Little witch Hazel - A year in the forest
Jumalolento: Esko Holm: Valpuri Kyni: Pako

Käsityöt: Anu Vähäaho: Niin kauan kun voit rakastaa
Maanviljelyyn liittyvä uskomus: -
1600-luku: Emilia Hart: Taipumattomat
Paikan haltija: Annika Welling & Miia Taivalkoski: Biegga ja yöttömän yön salaisuus
Muinaisusko: Ritva Kovalainen & Sanni Seppo: Puiden kansa

Vuoden kiertoon liittyvä: Kirsti Heporauta: Koulukodin tyttö
Loitsu: SJ Sindu & Nabi H. Ali: Shakti
Kansanparantajan taidot: Taru ja Tarmo Väyrynen: Tähtien kosketus
1700-luku: (Milla Keränen: Kaarneen varjo)
Eläimeen liittyvä uskomus: Karoliina Tervonen: Kirjokansi

Perinnesoitin: Kirsi Máret Paltto: Missä olet, Elle?
Runonlaulanta: Leena Virtanen: Paraske!: runolaulaja Larin Parasken ilot, surut ja säkenöivät säkeet
Perinneruoka: Stina Jackson: Hopeatie
Metsänpeitto: Leena Krohn & Inari Krohn: Metsän peitto
1800-luku: Nancy Springer & Serena Blasco: Enola Holmes: Book Two, The graphic novels

23 helmikuuta, 2025

Tove Jansson: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia

 Koska tänään on päivä, jolloin Tove Jansson puoliso Tuulikki Pietilä kuoli 16 vuotta sitten, niin päätin julkaista tämän Tove Janssonin novellikokoelman muumeista tänäpänä.




Vähän epäröiden tartuin tähän. Siitä on nimittäin varmaan 20 vuotta, ku oon muumeja viimeksi lukenu. Pelotti, että tykkäänkö enää. Niin monen kirjan kans käy, ettei enää aikuisena uudelleenlukiessaan pidäkään kirjasta. No, onneksi tän kans ei käyny niin!

Tässä oli monta novellia ja jotenkin kummasti pidin niistä kaikista! Näistä kaikista ihanin oli se novelli, jossa eläkkeellä oleva hemuli alkaa rakentamaan huvimajaa ja sattuu kaikenlaista. Tästä novellista on kannen kuvituskin! Samaten Vilijonkan kokema hurja myrksy oli aivan mahtava tarina! Varsinkin ne myrskyn seuraukset.

Ehkä mää nyt tohin lukea nuo muumikirjat, ku näihin novelleihin ekana sain tartuttua. Vaikka täytyy kyllä sanoa, että ite muumeista en kauheana tykänny. Ainoastaan Muumimammasta.

18 helmikuuta, 2025

Anu Vähäaho: Niin kauan kuin voit rakastaa

 Täytyy kyllä heti sanoa, että rakastan Anu Vähäahon kirjoja! Tämäkin oli niin ahmittava ja kuinka ihanaa on lukea omaa äidinkieltä eli Oulun murretta!




Tämän kirjan tapahtumat sijoittuivat 1870-luvulle. Päähenkilöitä oli kolme: Robert, Salome ja Ida. Draaman kaari oli tietysti se, että kumman naisista Robert valitsee. Mutta! Siihen liittykin sitten niin mielenkiintoisia aspekteja, että oksat poies. 

Robert etsii äitiään tai siis paikkaa, jossa äiti oli silloin kun Robert sai alkunsa. Se löytyy Salomen naapurista, kartanosta, jonka Robert ostaa itselleen. Hän tietysti tutustuu naapureihinsa, kahteen kapteenin leskirouvaan, eli Salomeen ja hänen äitiinsä Mirjamiin ja lisäksi Salomen villiin 10-vuotiaaseen tyttäreen Kerliin. Oulussa ollessaan Robert yrittää selvittää, että kuka hänen isänsä on, samlla kun Salome sotkee hänen ajatuksiaan.

Turussa ollessaan Robert tutustuu Idaan liiketoimiensa kautta. Ida onkin melkoinen tapaus. Hän tutkii psyykillisiä ilmiöitä, että esim. kummituksia. Robert pohtii, että saisiko Idan avulla selvitettyä isänsä. Ida on 20-vuotias, huikean itsevarma ja päämäärätietoinen persoona ja Robert tuntee häneenkin kovaa vetoa ja ajatukset pyörivät Idan ympärillä.

Nämä kaikki langat lomittuvat ja luovat semmoisen kudelman, että oksat poies oikeasti! Kirjan loppuun asti sai odottaa ratkaisua rakkaushommiin. Lisäksi oli jännää seurata Robertin tutkimuksia isänsä suhteen. 

En malta odottaa, että tähän sarjaan tulee kolmas osa! Vähäaho on nyt tehnyt siitä sopimuksen onneksi!

17 helmikuuta, 2025

Kaye Umansky & Ben Mantle: Dick the delightful duck

 Tää oli semmonen aika hauska lorukirja. Tai lasten runokirja.




Pidin tästä todella paljon siihen asti, että homma vähän plörähti. Siinä kohti mulla tuli seinä vastaan, ku tää Dick päätti olla koskaan enää suuttumatta, ettei kavereille tuu paha mieli. Oikiasti!? Ei tuossa oo järjen hiventäkään. Jos vaikka opettais Dickille miten käsitellä tunteita ni se ois se oikea hyvä paras vaihtoehto. Nih! Eikä mikään tunteiden tukahduttaminen, joka vie terveyden... Dickin kaverit taas toimi tosi ihanasti, ku Dick oli pahalla tuulella. Se oli parasta tässä kirjassa.

Kuvitus oli tässä kirjassa ihanaa ja siitä pidin kyllä tosi paljon!