24 joulukuuta, 2018

Irti ahminnasta

Minua kiinnostaa syömiseen liittyvät asiat, koska oma suhde ruokaan ja syömiseen on jollain lailla häiriintynyttä. Ei mitään helppoa ja rentoa. Katsoin tänään aamulla (postaukset tulee näköjään n.6vkoa jäljessä) Jenny+- ohjelman jakson Yhteiskunnalla on syömishäiriö ja minun mielestäni se on totta! Yhteiskunta ja ihmiset ovat niin keskittyneitä siihen, että pitää olla laiha, jotta oot muka terve ja jotta ihmisellä on ihmisarvo, että sen myötä kaikki on häiriintynyttä. Jakson katsominen itketti ja nauratti.




Irti ahminnasta- kirjassa käydään läpi syömisen ja siihen suhtautumisen kaari. Miksi ahmit? Mihin tunteisiin? Harjoitellaan tunteiden tunnistamista ja etsitään muita keinoja kuin syöminen niiden hallintaan. Käydään läpi sitä, että jos "retkahtaa" taas ahmimaan ja mitäs sitten tehdään. Ja tärkeimpänä se, että miten saadaan elämä muuttumaan pysyvästi ja oma ote rennoksi ja että se pysyy sellaisena. 

Kirja oli kyllä hyvä ja kätevä paketti! Kirjoitin itselleni ylös juttuja, jotka kolahti. Kuten: "Omien tunteiden kieltäminen on yhtä tehokasta kuin astua sateeseen ilman sateenvarjoa ja samalla kieltää itseään tuntemasta hiusten kastumista. Sen sijaan, että kiellät sateen tai kastumisen, voit hyväksyä sateen ja varustautua sen mukaan." Tai: "Liikunta sopii kaikille, mutta kaikki liikunta ei sovi jokaiselle." Tai: Painonhallinnan on oltava niin joustavaa, että sitä pystyy jatkamaan lopun elämäänsä."

Kirja herätti paljon ajatuksia ja pisti miettimään. Voin suositella tätä jokaiselle! Ei tarvitse olla edes mitään ongelmaa omassa syömisessään, tästä voi hyötyä silti paljon.

4 kommenttia:

  1. Tunnistan tuon yhteiskunnalla on syömishäiriö ongelman itsestäni, sillä yhteiskunta osoittaa jokaista pysymään ruodussaan ja hoikkana. Olen aina ollut hoikka, lapsena ja nuorena jopa melkein anorektisen laiha. Sallin nykyisin itselleni myös herkuttelun, mutta harvoin.
    Hyvä postaus ja ajankohtainen näin joulun aikaan.

    Hyvää joulua ja lukuiloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Se on kummaa, että kaikkien pitäis olla yhessä ja samassa muotissa. Sehän on ihan luonnotonta!
      Suosittelen sallimaan ittelle myös herkuttelun. Se on tervettä. <3
      Joulua sinullekin! <3

      Poista
  2. Minulla on myös ollut vaikea suhde ruokaan ja on osittain edelleen. Itse sairastin nuorempana vuosikausia anoreksiaa (ja sitäkin ennen minulla oli toisenlaisia syömishäiriöitä), joka sekin tietyllä tapaa (minun kohdallani) liittyi tunteiden käsittelyyn ja oman olemassaolon oikeuttamiseen jne. Minulla on edelleen pakkomielteitä liittyen ruokaan ja painooni, mutta ovat hallinnassa. Kunkin pitäisi saada olla sellainen kuin on, kenenkään painot tai muu ulkonäkö ja -muoto ei ole mikään yleinen asia. Ärsyttää siitä huomauttelu ja typerien johtopäätösten tekeminen.

    Oivaltavia lauseita olet kirjoittanut muistiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ku kaikki tulis hyväksytyiksi sellaisina kuin ovat, myös siinä kehossa mikä on! Se ois todella tärkeää ja myös vähentäis terveydenhuollon kuluja. Yhteiskunnalla on tosiaan tää syömishäiriö ja se sairastuttaa yhteiskunnan jäsenet. Määki inhoan ulkonäön kommentointia, se ei oo millään lailla oleellista millonkaan.

      Poista