04 toukokuuta, 2024

Naisasiallisia kirjoja

Mua on ruennu kiinnostaan tämä vähän vanhempi kirjallisuus sekä jotenkin siihen liittyvä kirjallisuus. Nämä kaks olikin mielenkiintoista luettavaa!




Rauni Paalanen: Kahvilanaisia

Paalasen esseekokoelma. "Kahvilanaisia kertoo eläytyen ja pohdiskellen naiskirjailijoista ja heidän teoksistaan. Se kertoo kirjallisista naisista, jotka ovat turhan usein jääneet miesten varjoon, naisista jotka ovat lähteneet kodista kahvilaan, perinteisestä naisen roolista miesten hallitsemille julkisille foorumeille.Kahvilanaisia kertoo Milena Jesenskásta, Ea von Alleschista ja Margareta Steffinistä, jotka ovat tuttja Franz Kafkan, Hermann Brochin ja Bertolt Brechtin kautta. Tiedämme näistä ihailluista ja poikkeuksellisista naisista tuskin mitään, vaikka heillä kaikilla on oma kirjallinen tuotanto. Kahvilanaisia kertoo myös naisista, jotka ovat isiensä sodan, toisen maailmansodan, varjosta nousseet puhumaan omalla äänellään: Marlenen Haushoferita ja Christa Wolfista. Rauni Paalanen kirjoittaa naisistaan intensiivisesti ja läheltä. Hän ei pyri luokittelemaan tai kritisoimaan, vaan haastaa lukijan miettimään näiden lahjakkaiden ja leimuavien naisten elämää ja kirjoituksia."

Pidin tästä paljon ja sain monia lukuvinkkejä myös! Paalasta haluan lukea myös lisää.




Anne Helttunen & Tuula Uusi-Hallila: Naisia nimittäin - kirjallisuutemme naishahmoja

Tämä oli kiinnostavaa luettavaa! Helttunen ja Uusi-Hallila käyvät läpi 50 yleisintää suomalaisessa kirjallisuudessa käytettyä naisten nimeä ja kertovat eri hahmoista. Oli aika ahmittava teos! Ja tietopalat olivat max 4 sivun mittaisia. Oli hauskaa myös löytää oma nimi kirjasta ja lukea siitä. Mun nimi on siitä hassu, että se on tavallaan yleinen, mutta ei kuitenkaan. Olin yläasteella ennen ku mun kans samassa koulussa oli ekan kerran kaima. Aatelkaa! Ja mää kävin sentäs ala-asteen kolmessa eri koulussa.

Ootteko lukenu näitä? Kiinnostaako?
Onko ehottaa jotain tämän tyyppistä luettavaa?

6 kommenttia:

  1. Tuo Paalasen kirja alkoi heti kiinnostaa. Miten lie mennytkään ihan ohi.

    Minä en ole koskaan livenä kohdannut kaimaani. :D Facebookissa on yksi Anki samassa ryhmässä. Hän taitaakin olla ainut kaima, johon olen törmännyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Sulla on kyllä sen verran harvinainen nimi, etten itekään hoksaa muita ku sinut.

      Poista
  2. Minun etunimeni ei ole erityisen suosittu/yleinen, samannimisiä on Suomessa vain 4133. Etunimeni sijasta aloin joskus aikaa sitten käyttää toista nimeäni, joka on varsin yleinen.

    Mainitsemiasi kirjoja en ole lukenut, mutta voisin kuvitella ainakin selailevani niitä kirjastossa.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kirjavinkeistä ja lukuiloa viikonloppuun :)

    VastaaPoista