keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Diktaattorien naiset

Kirjaston pikalainahyllyssä oli tällainen mielenkiintoisen oloinen kirja: Diane Ducretin Diktaattorien naiset.
Kirjaa ahmiessa tuli kyllä monin tavoin surku näitä diktaattorien naisia. Kellään heistä ei oo ollu helppoa miestensä rinnalla. Ei kellään. Sitä ihmettelee, että eivätkö he ole tajunneet, että mitä heidän miehensä ovat miehiään vai eivätkö he ole välittäneet? Osa oli kyllä mukana julmuuksissa, esim. Maon viimeinen vaimo ja Ceausescun vaimo. Hitlerin Eva Braun taas tuntui niin höynäytetyltä nuorelta naiselta. Salazar ja Bokassa oli kirjan diktaattoreista mulle outoja. En muista edes kuulleeni heidän nimiään. 

Kirja oli tosi mielenkiintoinen. Siinä esiteltiin jollain lailla kaikki diktaattorien naiset, myös ne rakastajat. Parhaiten naisista jäi mieleen Maon Jiang Qing, Ceausescun Elena- vaimo ja hänen "akateeminen uransa" sekä Bokassan vaimo Catherine. Yllätyksenä tuli se, että Hitler harrasti insestiä siskontyttärensä kanssaan. Eivät olleet verisukulaisia, mutta silti. Sekin yllätti, että Magda Goebbels oli niin tärkeä Hitlerille. Heillä on ollut ilmeisesti ihan platoninen suhde.

Päällimmäisenä kirjasta jäi kyllä mieleen jano, tiedon jano. Haluan lukea ja tietää lisää diktaattorien naisista. Esimerkiksi Elena Ceausescu vaikutti niin häikäilemättömältä tyypiltä, että mitähän ihmettä. Diktaattoreita on myös muitakin näiden kirjassa mainittujen lisäksi. Ei auta kuin rueta etsimään kirjoja heistä.

2 kommenttia:

  1. Tämä on järkyttävän kiinnostava kirja ja tarjosi minullekin uutta, vaikka paljon ko. henkilöistä olenkin lukenut. Kiinnostavaa, että se on vieläkin lyhytlainassa ja huomasin, että kun se loppuu vaikka Prisman hyllystä,sitä tulee lisää. Hyvä teos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä hyvä! Toivottavasti Ducret kirjoittaa lisää.

      Poista