28 helmikuuta, 2022

Kaksi kirjaa unettomuudesta

Kaksi erilaista kirjaa unettomuudesta. Toinen on keskittynyt unettomuuden hoitoon ja toinen enemmänkin tietoon unesta ja unettomuudesta.


Tuula Tanskanen, Eero-Matti Gummerus, Ville Ritola, Katinka Tuisku & Jan-Henry Stenberg: 
Irti unettomuudesta

Sain tästä kirjasta hyödyllisiä vinkkejä unettomuuteni taklaamiseen. Tää kirja oli hyvin selkeä ja johdonmukainen.




Esimerkiksi tää alapuolella oleva kuva on täynnä hyödyllisiä ohjeita, jotka voivat auttaa nukkumaan paremmin. Myönnän, ettei kaikki ole mulla käytössä ainakaan niin paljon, että siitä olisi hyötyä. 



Tän alapuolella olevan kuvan ohjeen otin käytäntöön. Muutin siis iltarutiiniani niin, että en lue enää sängyssä pari tuntia unen tuloon asti, vaan luen sohvalla niin kauan, että alkaa väsyttämään ja menen vasta sitten sänkyyn. Meni kyllä hetki tottua tähän.






Minna Huotilainen, Leeni Peltonen, Helmi Uusitalo & Silja Vahtokari: 
Uni ja unettomuus

Tässä kirjassa oli tosiaan paljon tietoa unesta ja siitä mikä kaikki siihen vaikuttaa. Tästä kirjasta en saanut niinkään vinkkejä unettomuuden hoitoon, vaan ennemminkin ymmärrystä itseäni kohtaan. Esim. alla oleva kuvaus kuvastaa hyvin minua.

"Monet psyykkiset ominaisuudet ovat tyypillisiä taustatekijöitä, jotka altistavat unettomuudelle. Unettomien tiedetään muita useammin olevan huolehtivaisia ja tunnollisia. He ovat useammin taipuvaisia myös perfektionismiin eli pyrkivät suoriutumaan tehtävistä täydellisesti. Ylitunnollisuus puolestaan altistaa stressille ja ylivireydelle, jotka vaikeuttavat nukkumista."




Sisällysluettelosta alla saa hyvän kuvan kirjan sisällöstä, joka on mielestäni hyvin kattava.




Tässä alla on kellonajat sen mukaan, että ootko aamuvirkku vai iltavirkku. Itse olen aina ajatellut olevani enemmän aamuvirkku kuin iltavirkku. Näitten kelloaikojen perusteella en ole kumpikaan, mikä yllätti minut. 




Oon muuten aiemmin lukenut uneen liittyen Matthew Walkerin kirjan Miksi nukumme. Uni kiinnostaa minua, koska olen ollut lapsena jo uneton. Lainasin vielä yhden kirjan unettomuuteen liittyen. Katsotaan millainen se sitten on!

Mites te? Oletko uneton, vai nukutko hyvin? Itselläni unettomuus on yleensä kausittaista ja eikä kestä kuukausia niinkuin nyt ekaa kertaa. 

Lisäys: Unohdin laittaa maininnan, että HUS:sta voi saada nettiterapiaa unettomuuteen. Siihen riittää lääkärinlähete ja asuinpaikalla ei oo väliä. Eli minä täältä Oulusta voin lääkärinlähetteellä saada Husista ton unettomuusterapian, jos haluan.

10 kommenttia:

  1. Itselläni on Ketipinor auttamassa unta, sillä nukun hyvin. Itselläni on vähän päinvastainen tilanne, helposti nukun liikaa jos en rajoita unta herätyksellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullaki ollu tuo Ketipinor käytössä aiemmin. Nyt on Mirtazapin ja se sopii mulle tällä hetkellä hyvin.

      Poista
  2. Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, joten nukun jopa liikaa. Voin nukkua illalla pari tuntia ja jatkaa sen jälkeen 8-9 tunnin yöunilla. Silloin pitää lisätä vähän kilpirauhashormoonia, että pysyn hereillä edes päivällä.
    Tämä sota-aika vaikuttaa varmasti kaikkien ihmisten nukkumiseen. Yritän välttää myöhään illalla sotauutisia, sillä ne alkavat ahdistaan ja nukahtaminen vaikeutuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei oo tuo vajis tommosta aiheuttanu. Jännää, miten erilaista voi olla sama taudin kans.

      Pandemia ja nyt tää sota on kyllä aiheuttanu melkoset stressit ja ne kyllä näkyy unissa.

      Poista
  3. Minä olen ollut aina huono nukkumaan ja kärsinyt paljonkin unettomuudesta, ajoittain. Käytössä melatoniini ja Triptyl, joka auttaa myös kipukynnystä nostavasti. Minulla nivelrikkoa vähän joka puolella. Joskus olen kuunnellut myös rentouttavia äänitteitä, Sleeping Relaxation ja ovat auttaneet.

    Rankat ajat käsillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mää oon kans ollu lapsesta asti uneton. Mullaki on nyt melatoniini käytössä mirtazapiinin kanssa.

      Poista
  4. Kiinnostavia kirjoja molemmat, mutta varsinkin tuo Irti unettomuudesta, koska se on näköjään käytännöllisempi. Minulla unettomuus vaihtelee. Nyt oli juuri jopa useampi hyvin nukuttu viikko, mutta nyt kahtena yönä olen taas valvoskellut. Tylsää, kun pääsin niin nukkumisen makuun. Nukkuminen on parasta!

    Minullakin on ollut tuo Mirtazapin ja sitä ennen milloin mitäkin. Nykyään on Truxal, joka ei ole paras mahdollinen lääke nukkumisen kannalta (paitsi jos söisi niin isoa annosta, että saisi kaikki sivuvaikutukset...), mutta sen vaihtaminen toiseen lääkkeeseen ei käy lennosta, vaan tietäisi ensin unetonta ja kamalaa viikkoa, joten en ole jaksanut lähteä siihen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää unettomuus on kyllä semmonen ihme värkki, josta ei aina ota selkoa mitenkään. Huomannu, että nyt esim. sodan syttyminen on saanu unet paskempaan suuntaan.

      Poista
  5. Minulla ei ole pitkään aikaan ollut uniongelmia, mutta nyt on taas aamuyöheräämiset aktivoituneet ja pakkoajatuksia puskee päähän. Tiedän, mihin nämä liittyvät ja asia on hoidossa vihdoin. Aamuöisin kun herään pakotan itseni ajattelemaan sitä kirjaa, jota parhaillaan luen. Pohdin ja märehdin kirjan asioita ja tämä toimii jollain tasolla ja saan hieman nitistettyä niitä pakkoajatuksia ja yleensä nukahdan uudelleen jossain vaiheessa.

    Olen noiden kellonaikojen mukaan “enemmän aamu- kuin iltaihminen” ja toisinaan “ei enempää aamu- kuin iltaihminen”.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on tää sotapaska hetkeksi sekottanu unet.

      Yleensä, jos yöllä herään ja en saa pian unta uudelleen, nousen vaan ylös ja meen olohuoneeseen lukemaan. Sillä saa yöllä helposti nousevat paskat ajatukset katki parhaiten.

      Poista