11 helmikuuta, 2022

Sanna Kajander-Ruuth: Laman lapset

Enpä osannut odottaa tähän kirjaan tarttuessani, että miten tämä räjäyttää mun tajunnan ja aukaisee raskaita ovia mun mielessä. En ole osannut yhdistää tiettyjä asioita itsessäni ja elämässäni lamasta johtuviksi.




Tämä kirja sai mut ymmärtään itteeni paremmin. Varsinkin Meri Valkaman kirjoitus oli tajunnan räjäyttävä ja aiheutti isoja ahaa elämyksiä. Pidin siitä, miten kirjassa lomittui tieto ja haastateltujen omat kokemukset. Tieto oli mielestäni just sopivan "kevyellä" otteella kirjoitettu eli siitä ei tullut raskas olo lukiessa. Tällaisia kirjoja tarvitaan lisää. Itsekin olen hyvin vähän puhunut kenenkään kanssa lamavuosista ja omasta lapsuudestani silloin ja laman kovista seurauksista elämässäni. Nyt osaan paremmin yhdistää, että mitkä asiat elämässäni ovat laman seurausta.

Nämä seuraavat lainaukset räjäyttivät mun tajunnan auki ja tunnistin niistä itseni ihan täysin:

"Jos rahaa joskus on, se on vain ohimenevä vaihe. Kaikki pitää siis käyttää saman tien. Jos en nyt heti tee rahalla asioita joita haluan, kohta se ei enää ole mahdollista. Tällainen ajattelumalli minuun iskostui lapsuudenkodissani." -Meri Valkama-

"Rahavaikeudet, vaikka ne olisivat vain hetkellisiä ja jollekin muulle pieniä, aiheuttavat minussa edelleen samanlaisen hädän kuin lapsena." -Meri Valkama-

"Tarpeeni seistä omilla jaloilla ja säilyttää hallinnan tunne on varmaan jopa häiriintyneen korostunut." 
-Meri Valkama-

Näistä tosiaan löysin itseni ja ymmärsin, että lama ja siitä seurannut köyhyys näkyvät minussa ja elämässäni yllä olevien lainauksien tavoin. Köyhyys oli ja on rankkaa ja se kesti läpi lapsuuteni ja aikuisuuteeni saakka niin, että siitä on tullut osa identiteettiäni ja en rehellisesti sanoen osaa kuvitella elämääni jonain muuna kuin köyhänä ihmisenä. Se köyhyys on jatkunut myös koko aikuisuuteni ajan. Toki ainut syy siihen ei ole lama, vaan myös muut isot traumat elämässäni. Tämä kirja kuitenkin helpotti oloani paljon, kun ymmärrän nyt paremmin itseäni. Ihanaa lukea kirjoja, jotka aukaisevat ovia ja lisäävät itseymmärrystä ja vielä ihan odottamatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti