08 elokuuta, 2018

Kauneuden myytti

Tätä kirjaa, Naomi Wolfin Kauneudenmyyttiä, luin monta kuukautta. Taisi mennä 4 kuukautta, että sain tämän loppuun. 




Kirjan aihe, kuinka mielikuvilla hallitaan naista, on aika raskas. Se sisältää kauneusvaatimukset, painovaatimukset, pukeutumisvaatimukset, seksuaalisuuteen liittyvät vaatimukset jne. Tämän takia minulla meni niin kauan tämän kirjan lukemisessa. Tunnistin omasta elämästäni kaikki nuo vaatimukset, mitä kirjassa esitettiin ja niitä piti vähän pureskella. Naisia todellakin yritetään hallita ja se johtuu ainoastaan miesten pelosta naisia kohtaan, minun nähdäkseni. Miehet eivät tässä kohden halua jakaa niitä etuoikeuksia, joita ovat ansiotta saaneet (vai pitäisikö sanoa, ottaneet), naisten kanssa. Tämä ilmiö näkyy myös seksuaalivähemmistöjen oikeuksissa, transihmisten oikeuksissa jne. Ne ihmiset, joilla on jokin etuoikeus ollut aina, kuvittelevat, että jos kaikki saisivat samat oikeudet, se olis heiltä jotenkin pois. Ei ole. 

Jotenkin tuntuu, että ei osaa sanoa mitään järkevää tästä kirjasta. Se on niin täyttä asiaa, sisältö niin arkea naisille, että siihen ei oikein ole mitään lisättävää. Ainoastaan se, että se ei ole oikein ja asioiden pitää muuttua. Kirja on ilmestynyt n.30v sitten ja juuri mikään ei ole muuttunut tässä ajassa. Tekemistä vielä riittää ja paljon. 

2 kommenttia:

  1. Ja ajatteleppa mikä tilanne on esim. arabimaissa. Esim. Saudi-Arabian naiset saivat tänä vuonna oikeuden ajaa autolla. Heillä on pitkä tie muihin oikeuksiin. Suomessa naisilla on ollut äänioikeus melkein ensimmäisenä maailmassa. Onhan se jokapäiväistä törmätä noihin mielikuviin, mutta medialla on aika iso merkitys niiden luomisessa ja median taustalta löytyy sekä miehiä että naisia, bloggareita jne. Minusta on kamalinta, että esim. Valtion päämiehetkin ovat lähteneet medialeikkiin mukaan ja suoltavat kaikenlaista älämölöä someen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Tuntuu, että puuttuu vastuu kokonaan tästä hommasta toisilla.

      Poista