17 elokuuta, 2018

Nainen ja häpeä

Häpeä aiheena kiinnotaa minua paljon, koska sisälläni elelee voimakas häpeä. Niinpä taas luin uuden kirjan häpeästä. Elina Reenkola on kirjoittanu monia kirjoja ja Nainen ja häpeä on yksi niistä.

"Häpeään herääminen tarkoittaa omien rajojen ja riittämättömyyden kohtaamista."




Kirjassa käydään läpi, että mitä häpeä on, mitä on häpeä naisella ja toki myös, että mitä se on miehellä. Lisäksi loppupuolella käydään läpi keinoja käsitellä häpeää sekä myös se, miten insesti ja seksuaalinen väkivalta aiheuttavat häpeää. Mielenkiintoinen kirja!

Tekstistä paistaa voimaakkaasti läpi se, että Reenkola on psykoanalyytikko. Kirjassa häpeää käsitellään nimenomaan psykoanalyysin rakenteen läpi ja esimerkkitapauksetkin ovat Reenkolan luona psykoanalyysissä käyneiden kertomuksia. Se antoi mielestäni kirjalle ja asialle oman mausteensa.

Tärkein anti kirjassa on mielestäni se, että näkee kuinka monin tavoin häpeä voi esiintyä ihmisessä. Se voi näkyä myös sellaisella tavalla, ettei sitä alkuun osaa edes yhdistää häpeään! Häpeää ei silti tarvitse hävetä, vaikka se väkisinkin hävettääkin. Häpeä on vaikea tunne, mutta se on myös luonnollinen tunne, joka auttaa elämässä. Vaikea häpeäkin laimenee ennen pitkään, kun asioita käsittelee. Eli toivoa on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti