perjantai 20. syyskuuta 2019

Lepakkoelämää I-IV

Jossain törmäsin Alison Bechdeliin ja tähän Lepakkoelämää- sarjakuvasarjaan. Sarjakuvathan mua innostaa, joten tartuin tähän. Varsinkin kiva seksuaalivähemmistöistä kertovaa sarjakuvaa päästä lukemaan.Tää eka osa oli eri mallinen ulkoasultaan, ku muut osat. 

Yhdestä päähenkilöstä, Mosta, en tykännyt yhtään ja hän ärsytti mua sivulta toiselle. Muuten taas tää oli oikein jees ja kaikki päähenkilöt (Mokin) mielenkiintoisia. Nämä muut, Harriet, Lois, Sparrow, Ginger, Toni ja Clarice ovat kyllä sarjakuvan suola Mohon verrattuna, hah. Toni ja Clarice saavat vauvan (Rafaelin) ja mulle oli yllättävää ja outoa se, että kaikki päähenkilöt olivat mukana synnytyksessä. Jännää oli myös se, että osa päähenkilöistä asuu yhdessä kommuunissa.
Mon äkinät jatkuu kaikissa Lepakkoelämään osissa. Onneksi on nää muut hahmot, niin ettei Mo oo ihan koko ajan äänessä. Albumeissa kuvataan lesbojen tavallista arkea ja taustalla pörrää paljon Usan politiikka eri asioihin liittyen ja siihen päähenkilöt ottavat välillä kantaa. Stripeissä tulee esille myös syksyn 2001 tapahtumat ja niiden vaikutus elämään.

Tarinoissa taustalla pyörii naisten kirjakauppa ja sen menoa on mukavaa seurata. Kirjakauppa on erikoistunut seksuaalivähemmistöön liittyviin ja siihen kuuluvien tekemiin teoksiin ja tekijöihin ja muutama päähenkilö on kaupassa töissä. Sarjakuvissa sivutaan myös kirjakauppiaan Jezannan elämää ja sen tapahtumia.

Ah niin ja Mon seurustelu Harrietin kanssa päättyi ekassa osassa ja kolmannessa hän alkaa seurustella vielä itseäänkin ärsyttävämmän henkilön, Sydneyn, kanssa. Päähenkilöiden joukkoon liittyy myös Stu, joka alkaa seurustella Sparrowin kanssa ja he saavat myös lapsen, Jiao Raizelin. Joo ja lisätään joukkoon vielä Sydneyn rakastaja Thea sekoittamaan soppaa. Lisäksi sarjakuvissa otetaan kantaa myös transsukupuolisuuteen, kun Lois alkaa seurustella Jasminen kanssa, jonka lapsi on transsukupuolinen.
Kokonaisuudessaan tää sarjissarja on mukavaa ja viihdyttävää luettavaa. Se, että jotkut päähenkilöt on helkkarin ärsyttäviä, on toisaalta vaan hyvä. Ei kaikkien henkilöiden tarvi olla aina kivoja. Ajallisesti näissä albumeissa edetään vuosia ja ilmeisesti Bechdel on tehnyt näitä strippejä viikoittain. Stripit etenevät numeroituina, mutta kaikkia ei ole julkaistu näissä albumeissa.

Huomasin, että tätä sarjaa on englanniksi ilmestynyt ilmeisesti ainakin 10 osaa. Olispa kivaa lukea nekin! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti