09 joulukuuta, 2020

Kirjabloggaajien joulukalenteri: luukku 9

Osallistun kirjabloggaajien joulukalenteriin ja kirjoitan jouluahdistuksesta. Joulu ei ole kaikille ihanaa ja rakkaudentäyteistä ja perhekeskeistä aikaa. Joulu voi aiheuttaa ahdistusta ja surua. Joulua ei välttämättä halua viettää ollenkaan huonojen kokemusten ja muistojen takia. Joulu voi olla paha triggeri, joka nostaa pintaan rankkoja muistoja.


Itse elin 25-vuotiaaksi asti niin, että olin jouluhössötyksessä mukana. Laitoin ja paistoin ja leivoin ja tein ja koristelin. Yritin hirveästi tehdä joulusta ihanaa ja että minulla olisi jouluna ihanaa. Silmissä kiiltelivät kaikki unelmaiset kuvat, joissa perheillä on kivaa keskenään ja jouluna rakkaus huokuu kodeissa. Sitten elämäni keikahti päälaelleen ja perhejoulut loppuivat. Yritin vielä kovasti pinnistää ja ponnistaa joulujuttuja. Pikkuhiljaa kuitenkin tajusin, että olin viettänyt joulua vain sen takia, että niin kuului tehdä. Pystyin viimein myöntämään itselleni, että joulu ei tuntunut mukavalta vaan pelkästään hyvin ahdistavalta ajalta.

Mikä joulussa ahdistaa? Se, että se on sellainen show, jossa esitetään, että me ollaan rakastava ja yhtä köyttä vetävä perhe (ja suku). Show, jossa esitetään, että kaikki on hyvin, vaikka hampaat ovat puristuneina yhteen, että itku ei tulisi ja paha olo purkaantuisi. Se, että siihen kasataan niin paljon odotuksia ihanasta yhteisestä ajasta ja siitä seuraa vaan kovia pettymyksiä. Tää kaikki lopulta purkaantuu väkivaltana, kännäämisenä, raivoamisena ja porukka (eritoten lapset) joutuu olemaan peloissaan ja varuillaan sen takia. Joulu on ihanaa aikaa? No ei todellakaan kaikille! Ja kuitenkin, suurin osa pitää sitä kulissia yllä kynsin hampain.Lapsena oon viettäny jouluja mummulassa, yhden joulun sairaalassa, muuten lapsuudenperheen kanssa kotona. Elämän keikahdettua päälaelleen oon viettäny yhden joulun baarissa, viettäny joulun puolison suvun kanssa, joulun kavereiden kanssa. Lopulta puolison kanssa päädyttiin viettämään sitä kahdestaan niin ettei vietetä joulua ollenkaan. Ei joulukoristeita, ei joulumusiikkia, ei jouluruokia. Sen myötä ahdistus joulusta hellitti ainakin puoleen alkuperäisestä.

Siinä vaiheessa pystyin rueta miettimään, että mikä joulussa on kivaa ja jopa että mulla on lupa ottaa rusinat pullasta joulun suhteen. Lopputulos on se, että joulukalenterit on juttu, josta tykkään paljon. Siksi osallistuin tänä vuonna tähän kalenteriin. Oon myös monena vuonna ostanu teejoulukalenterin ja alottanu sen aukomisen jo marraskuussa. Se on tosi kivaa! Tykkään myös paljon Oulun kaupungintalon joulukuusesta (kuva alla). Musiikin suhteen tein löydön, että tykkään joulumusiikista, joka ei oo perinteisiä suomalaisia Sylvian joululauluja ja Varpusia jouluaamuna. Ihastuin suuresti Tarja Turusen levyyn From Spirits and Ghosts. Sitä oon kuunnellut todella paljon. Tykkään myös joulutortuista, kun pystyin myöntämään, etten tykkää luumuhillosta ja siirryin omenakanelihilloon. Lopputulokseni joulun kivoista jutuista on nämä: joulukalenterit, Oulun kaupungin joulukuusi, ei-perinteinen joulumusiikki, joulutortut omenakanelihillolla. Tässä onkin jo yllättävän paljon! Tän kaiken myötä oon ruennut myös paremmin ja paremmin sietämään sitä, että toiset tykkää joulusta, vaikka en ymmärräkään sitä. Paras ystäväni on melkoinen jouluhörhö ja selviän siitäkin. (Terkkuja Bestikselle, jos luet tän!)


Mitä haluan sanoa tällä kalenterin luukulla? Sen, että ei oo pakko tykätä joulusta. Se, ettei tykkää joulusta on ihan yhtä ok kuin se, että tykkää joulusta. Toivon, että ne, jotka tykkää joulusta, viettävät sitä täysin rinnoin, mutta eivät painosta toisia mukaan siihen. Samaten me, jotka ei tykätä joulusta, voidaan antaa toisten viettää ja nauttia joulusta.


Tässä alla vielä yks ihana biisi Tarja Turusen joululevyltä, jota rakastan.

Tarja Turunen: God Rest Ye Merry Gentlemen 
 From Spirits and Ghosts- albumilta

Eilinen luukku oli Jotakin syötäväksi kelvotonta- blogissa ja huominen luukku on Bibbidi Bobbidi Book- blogissa.

Toivotan jokaiselle joulua, jolloin sinun on hyvä olla ja jossa on mukana kaikki ne elementit, joista just sinä nautit. 

16 kommenttia:

 1. Minustakin tuo Tarjan levy on tosi ihana! Itse olen jouluhössöttäjä, mutta olenkin siunattu riidattomalla perheellä ja suvulla. Onneksi sinä olet löytänyt niitä omia juttuja, joita haluat jouluna. Niinhän se kuuluukin mennä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo levy on ihana! <3 Ja kivaa kuulla, että sun perheessä joulut menee hienosti.

   Poista
 2. Jouluahdistus on minullekin tuttua, varsinkin nuorempana sitä oli paljon. Parhaita jouluja olivat yksi, jonka vietin ulkomailla, ja toinen, jonka vietin yksin. Yhden joulun minäkin olin sairaalassa. Nykyään joulut ovat parempia, kun saan viettää ne mieheni kanssa, mutta se joulunalushössötys minua kyllä yleensä ahdistaa, kun olen aina marras-joulukuussa tosi väsynyt. Mutta tänä vuonna annoin itselleni luvan olla väsynyt ja tehdä jouluksi vähemmän, ja heti on paljon enemmän joulumieltä. Kunpa jokainen saisi viettää omannäköistään joulua - tai olla kokonaan viettämättä, jos siltä tuntuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hyvä antaa ittelle lupa olla väsynyt ja olla ahdistunut joulun suhteen. Se helpottaa oloa.

   Samaa minäki toivon, että jokainen sais viettää ittelle hyvän ja omanlaisen joulun. Jouluton jouluki on hyvä asia.

   Poista
 3. Minä tunnen olevani kuin Äiti Joulu, mutta nyt on hankalaa, kun emme vieläkään tiedä, voimmeko edes osan perheen kanssa kokoontua yhteen. Tytär on kutsunut heidän satavuotiaan vaaleanpunaisensa talon ensimmäiseen jouluun, mutta ei me ainakaan aattona...Katsotaan nyt...

  Olen Tarja Turunen -fani♥

  Yritetään löytää joulumieli♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että kaikilla joulu menee parhain päin!

   Ja mikäpä on Turusta fanittaessa, kun hän niin taitava. <3

   Poista
 4. Hieno kalenteripostaus!
  Tämä joulu uskoakseni on joulu, joka tuo uusia tuulahduksia ihmisille joulun viettoon. Tykkään joulun ajasta, sillä muuten tästä synkkyydestä ei selviäisi. Pimeää, märkää, loskaista. Marraskuu tuntuu tosi pitkältä, mutta joulukuu tuo ulkovalot, jotka piristävät maisemaa. Inhoan kauppojen joulumusiikkia, joka soitetaan liian kovaa. Yleensä en käy enää joulukuussa kaupoissa, sillä siellä on liikaa ihmisiä. Kaikki joululahjat hankin jo marraskuussa tai aiemmin. Aika usein olemme joulun ajan Inarissa. Tai sitten välipäivät. Nyt ahdistaa jo ajatuskin koronatartunnasta matkalla.
  Toivon hyvää ja rauhallista sekä lasitonta joulua kaikille maailman lapsille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3

   Tää pimeys on kyllä ankeaa. Siksi oon nauttinu, että täälä Oulusa on ees vähä lunta. Se valaisee tätä ankeutta.

   Minäki toivon rauhallista ja väkivallatonta joulua kaikille!

   Poista
 5. Hieno postaus!
  En itsekään vietä joulua, enkä ymmärrä sitä hössötystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3

   Musta tuntuu, että multa puuttuu joku ymmärryksen hippunen tässä kohen.

   Poista
 6. Ei kiinnosta joulu eikä onneksi tarvitse sitä viettää saati siitä stressata. Toisten koristeluja ja jouluvaloja kyllä mielelläni tuolla ulkoillessani ihailen.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nykyään ymmärrän iteki jo olla suurempia stressaamatta. Ja hei, määki ihastelen jouluvaloja. Ne tuo valoa pimeään, kirjaimellisesti.

   Poista
 7. En itsekään ole kauhean innokkaasti mukana hössötyksessä, ennemminkin joulu on minusta parhaimmillaan kun siihen ainakin osaltaan sisältyy tarpeeksi sellaista "nyt en tee mitään"-aikaa, rauhoittumista (ja sitä myötä on ollut myös erinomaisen hyviä jouluja joita olen viettänyt yksin)

  Tuo on totta että hyvä on kun jouluun voi sisällyttää sellaiset elementit jotka itselle sopivat, ei mennä mukaan siihen showhun että tottakai jouluun kuuluu ihan kaikki mahdollinen. Jouluruokiin suhtaudun kyllä myötämielisesti ja joululauluistakin pidän, koristeista en niin välitä ja lahjoihinkin suhtaudun aika välinpitämättömästi (ja tietysti kompromissien tekeminen on kanssa hyvä, että vaikka itseä ei joku asia kiinnosta mutta se sattuu olemaan tärkeä toiselle...mutta jos liikaa ahistaa niin kyllä sekin pitää tulla käsitellyksi ja muut voivat tehdä kompromisseja sen suhteen...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauhottuminen on kyllä tarpeeseen, varsinkin tällaisena vuonna kuin mikä tää 2020 on ollut. Se tekis hyvää kaikille.

   Parasta ois, ku sais semmosen rusinat pullasta- joulun. Ees kerran. Omanlaisen.

   Poista
 8. Rakastan joulua, mutta en kiirettä, ylenpalttista hössötystä ja stressiä, jotka jouluun helposti hiipivät. Rentoutuminen, hyvä ruoka ja yhdessäolo läheisten kanssa on parasta, ja joululaulut Raskasta joulua -versioina 🙂 Täytyy tutustua myös tuohon vinkkaamaasi Tarja Turusen joululevyyn.

  Hyvä, että olet oppinut napsimaan rusinat pullasta joulun suhteen. Rentouttavaa joulun aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stressi se taitaa parhaiten viedä joulutunnelman keneltä vaan.

   Nauti joulusta siellä! Ilo irti siitä mistä tykkää.

   Poista