11 kesäkuuta, 2021

Alkuvuoden lukuelämyksiä

 Ihanaa, kun aina välillä käsiin osuu kirja, joka on elämys. Tässä muutamia.


Viv Groskop: Älä heittäydy junan alle ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista

Tää oli lukuelämys siksi, että ensimmäisen kerran venäläiset klassikot ja vois sanoa, että klassikot ylipäätään, alko vähän kiinnostaa. Groskop myös hienosti antoi itsestään tähän kirjaan. Kannatti lukea! Ainut mitä kaipasin, oli naiskirjailijat. Niitäkin on takuulla Venäjän historiassa. Tässä oli vain Anna Ahmatova.

Suomentanut Heli Naski.

Aminatta Forna: Muisto rakkaudesta

Tää on tarina Sierra Leonesta, vanhasta professorista Eliaksesta ja Kai- nimisestä kirurgista. Heidän elämänsä risteävät ja sieltä löytyykin yllätys, joka oli minusta mielenkiintoinen tarinan solmukohta ja en ihan odottanut sitä. Aivan mahtava kirja! Haluan lukea lisää Fornan tarinoita.

Suomentanut Mirja Hovila.

(Vahvat naiset- lukuhaaste: Rodullistettu kirjailija)

Candice Carty-Williams: Queenie

Alkuasetelma oli vähän jännä tässä kirjassa, mutta tarina kasvoi ja siihen upposi. Viihdyin tämän kirjan parissa suuresti. Tämä on tarina siitä, miten asenteet voivat muuttua, asiat voivat mennä päin persettä ja lopulta ne voivat mennä myös paremmin. En ihan ymmärtänyt kirjaan kohdistuvia ylisanoja, mutta lukemisen arvoinen tämä minulle oli, koska oli niin viihdyttävä. Haluan lukea lisää Carty-Williamsia.

Suomentanut Natasha Vilokkinen.

(Vahvat naiset- lukuhaaste: Naiskirjailija joka on voittanut palkinnon)


Tommy Orange: Ei enää mitään

Ah, tämä. Lukemisesta on jo useampi kuukausi ja edelleen tämä kirja välillä käy mielessä. Tämä on tarina nykyajan intiaaneista ja Oaklandin powwowista. Monta päähenkilöä ja monta mielenkiintoista tarinaa. Upposin tähän kirjaan, koska tämä oli melkoinen henkilöiden ja tarinoiden kudelma. Viimeisillä sivuilla suretti, että kirja loppuu ja halusi palavasti päästä lukemaan lisää ja tietää miten henkilöiden käy. Toivon totisesti, että Orange kirjoittaa tälle kirjalle jatko-osan!

Suomentanut Jussi Korhonen.

(Queerlukuhaaste: #OwnVoices-kirjailijan kirjoittama kirja)

Clarice Lispector: Água viva - ajatuksen takana

Lukuelämys, koska välillä luulin jo ymmärtäväni jotain tätä lukiessa ja sitten tipahdin taas kärryiltä niin että pamahti. Tää tämmönen kokeellinen (?) ja ajatuksenvirtainen teksti on haastavaa luettavaa, mutta toisaalta se on myös kuin mun oma ajatuksen juoksu. Tunnistin itseni sivuilta. Bonuksena myös Lispectorin upeat kielikuvat.

Suomentanut Tarja Härkönen.

Kiley Reid: Such a fun age

Huh, mitä tästä kirjasta osaisi edes sanoa? Tää oli monella tavalla tunteita ja ajatuksia herättävä kirja. Myös hyvin viihdyttävä. Piti otteessaan tiukasti. Välillä vähän epämiellyttävä lukea, kun tunnisti itsensä kirjan sivuilta ja samasta syystä myös virkistävä. Oli mielenkiintoista lukea siitä, miten ihminen haluaisi niin kovasti ajatella itsestään hyvää ja uskottelee sitä itselleen jollain tavalla äärimmäisyyksiin asti. Tää kirja kannattaa lukea.

(Vahvat naiset- lukuhaaste: Nainen joka ei saa kirjan lopussa miestä)

Yiyun Li: Kulkurit

Mun ja Elegian lukupiirin toinen kirja. Tää kirja oli yllätys. Kun tarina imaisi mukaansa, ei kirjaa olisi halunnu laskea käsistä. Sitten taas viimeistä osaa ei olisi halunnu lukea, koska ei halunnu tietää miten ihmisille käy. Ihmisten julmuus ja sokeus yhtä aikaa ei yllätä ja yllättää. Ja Kiinan systeemit on kauheat. Todella hyvä kirja. Herättää paljon ajatuksia. Kannatti lukea.

Suomentanut Seppo Loponen.
Aika erilaisia lukuelämyksiä nää kaikki kirjat. Yhteistä vain se lukuelämyksellisyys, minkä koin.

4 kommenttia:

 1. Tykkäsin myös tosi paljon tuosta Aminatta Fornan kirjasta. Se oli täyttä lukunautintoa! En tiedä onko häneltä suomennettu mitään muuta, mutta englanniksi voisi kyllä lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni ei oo suomennettu muita kirjoja häneltä. Englanniksi voisin kyllä minäki lukea lisää Fornaa. Harmi ku meijän kirjastosta ei muita teoksia häneltä löydy.

   Poista
 2. Minulla oli tuo Groskopin kirja lainassa taannoin, mutten “ehtinyt” lukea sitä. Pitäisi lainata se uudelleen, koska kiinnostaa kovasti. Ja ehdin lukea siitä muutaman sivun!

  Tuo Fornan kirja on minulla omassakin hyllyssä, ollut jo hmmm… melko monta vuotta. Siellä se odotteleen kiltisti vuoroaan. Tommy Orangen Ja Yiyun Lin kirjat olen näistä lukenut, muut (paitsi tuo Lispectorin kirja) ovat nimeltä tuttuja ja osa on omallakin lukulistalla. Kulkurit oli kyllä voimakas elämys, se pyörii aina välillä edelleen päässäni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa tuo Fornan kirja lukea! Haluaisin kyllä tietää sun mietteet tosta kirjasta.

   Kulkurit oli kyllä elämys. Ei tohi ihan heti Liltä lukea toista kirjaa sen takia.

   Poista