28 huhtikuuta, 2022

Heli Järnefelt: Hyvän unen avaimet - opas unettomuuden itsehoitoon

Tää on kolmas kirja unettomuudesta, jonka oon lukenut. 

Tästä en enää saanut mitään sen kummempia vinkkejä tai apuja oman unettomuuteni taklaamiseen. Käytännössä oli vanhan kertausta. Ihan hyvä oli silti kerrata. Yksi käyttökelpoinen vinkki tässä kirjassa oli kuitenkin se, että miten saa ajatustulvan loppumaan. Valitsee jonkun neutraalin sanan (esim. se tai rentoudu) ja sanoo sen mielessään tasaisin tihein väliajoin (parin sekunnin välein), jolloin muut ajatukset eivät pääse nousemaan ja vaeltamaan mielessä ja sitä kautta rupeaa rauhoittumaan. Tämä on niin sanottu ajatuseste.

Tää kirja oli tämmönen perustietopaketti unettomuudesta ja sen hoidosta. 

6 kommenttia:

 1. Minäkin juuri mietin, että pitäisi lukea joku unettomuuskirja. Tällä viikolla olen kahtena aamuna herännyt jo puoli neljältä. Sellaisen jälkeen sitä on koko päivän ihan loppu. Saa nähdä miten paljon tänään taas väsyttää. Tänään kyllä nukahdin myöhemmin vielä hetkeksi, mutta eipä se pitkä hetki ollut. Tuota vinkkiä ajatustulvan katkaisemiseen voisi kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan hurjaa, miten paljon uni vaikuttaa elämään.

   Poista
 2. Unettomuus on perseestä, onneksi se ei ole vaivannut viime aikoina. Nykyään jos minulla esiintyy unettomuutta, niin eivät yleensä kestä kuin muutamia viikkoja. Jos alkaa ajatukset liikaa pyöriä yöllä päässä, alan yleensä ajatella sitä kirjaa jota kulloinkin luen. Pakotan itseni märehtimään ja pohtimaan kirjan maailmaa ja minulla tämä harhautus yleensä toimii. Mutta en tiedä olisiko toiminut silloin, kun unettomuus oli todella vaikeaa, jatkuvaa ja pitkäkestoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tää ei oo vieläkään hellittäny. Kohta vuoden ollu. Mun pitäis aina saada itseni rauhotettua ja ennen kaikkea pidettyä rauhassa niin ettei unet sitte sekoile. Mutta eipä se aina oo niin yksinkertaista.

   Poista
 3. Otan osaa, unettomuus on aivan järkyttävää. Nukun nykyään paremmin, apuna melatoniini plus mieto psyykenlääke. Joskus aivot ovat kertakaikkiaan ylivireystilassa, vaikkei mitään huolia olisikaan. Minäkin voisin kokeilla mainitsemaasi ajatusestettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää unettomuus ei tosiaan oo mitää kivaa. Mulla on se ongelma, että lääke vuoron perään aiheuttaa jatkuvaa päänsärkyä, ni ei niitäkään voi käyttää kovin kauaa ja sekin ärsyttää.

   Poista