13 huhtikuuta, 2022

Iiu Susiraja: Kuivakka ilo

Iiu Susirajan työt eivät olleet minulle tuttuja ja mielenkiinnosta lainasin tän kirjan hänen Kiasman näyttelystään. Susirajan valokuvat ovat kyllä vaikuttavia ja pistivät myös miettimään.



 

"Iiu Susirajan provokatiiviset omakuvat rikkovat monenlaisia sääntöjä. Niissä temppuillaan ruualla, käytetään arkiesineitä oudoilla tavoilla ja kyseenalaistetaan ahtaita kauneusihanteita. Kuvat käsittelevät naiseutta ja ihmissuhteita yhtä aikaa lämpimästi ja rehellisen raa’asti. ”Outo huumori tulee mukaan väistämättä”, taiteilija itse toteaa.

Kuivakka iloon ensimmäinen kirjamuotoinen esittely Iiu Susirajan omalaatuisista valokuva- ja videoteoksista. Se antaa läpileikkauksen taiteilijan koko tuotannosta, niin alkuvaiheen kotona otetuista kuvista kuin viimeaikaisista studiokuvistakin."

Kirja on nopeaa luettu ja kuvat katottu. Mutta se nopeus ei ole huono juttu. Kuvia on paljon ja osa puhutteli minua ja osa ei. Välillä nauratti, välillä vähän ahdisti. Jokatapauksessa Susirajan työt ovat mieleeni. Arvostan hänen tyyliiään tehdä taidetta. Se kolahtaa. Eniten tykkään siitä, että hän on lihava ja ei pyytele anteeksi olemassaoloaan, vaan on vain sitä mitä on. Susirajan meno on kiinnostavaa ja haluan nähdä sitä lisää.

5 kommenttia:

  1. Tämä vaikuttaa tutulta, olen vissiin lukenut jostain nettilehdestä juttua tästä. Oliskohan hänellä ollut näyttely joskus Helsingissä (jota en ole nähnyt). Tämän teoksen voisi itsekin katsella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siinähän se lukikin sinulla heti eli Kiasmassa on hänellä ollut näyttely.

      Poista
    2. Joo ja on hänestä ollu haastatteluja lehdissä. Näyttelyn haluaisin iteki päästä näkemään.

      Poista
  2. Kävin katsomassa Susirajan näyttelyn, kun se oli Kiasmassa. Valokuvat ovat omaperäisiä, joskus rumiakin, mutta aina ajatuksia herättäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se näissä Susirajan töissä onkin niin kiinnostavaa.

      Poista