14 maaliskuuta, 2024

L. Onerva: Mirdja

 Huhhei, mikä kirja tämä olikaan! Aloitin tämän ensin paperikirjana ja ei vaan lähtenyt. Sitten hoksasin, että Areenassa on tämä äänikirjana ja päätin ihan randomisti kokeilla, että miten tää äänikirjana lähtis. No täähän sitten lähtikin sujumaan mainiosti kuunnellen!




Tässä muutamia palasia kirjasta, jotka halusin kirjoittaa ylös:

"Kumpikin olivat he toki maan kuuluja eroottisesta joustavuudestaan."

"Koko tuskaisen aistielämän herkkä mystiikka"

"Pari tuhatta vuotta takaperin olisi minun silloin syntyä pitänyt. Meidän aikanamme ei ole enää lupa ihmisen elää, — ihmisen, joka ei ole muuta kuin ihminen. Kaikkein vainotuimmaksi ja pilkatuimmaksi hän joutuu. Meidän aikanamme pitää olla spesialisti. Se merkitsee: mahdollisimman käytännöllinen työjako-kone. Se merkitsee: mahdollisimman yksipuolinen. Ei ymmärrettävä, ei kehitettävä mitään muuta elämässä kuin yhtä, alusta pitäin määrättyä asiaa, mutta sitä sen sijaan niin erinomaisesti, että menestyksellä voi kilpailla useamman tuhannen samanlaisen viisaan kanssa. Mutta tietysti vain ensimäisen palkinnon saanut on käyttökuntoinen!

Voi meitä muutamia harvoja ihmisiä, joilla ei ole mitään muuta suosittelua noilla suurilla vuossataismarkkinoilla esiintuotavana, kuin että olemme käyttäneet aikamme saavuttaaksemme mahdollisimman tasa- ja monipuolisen elämän-ymmärtämyksen!

Mitä ihmettä me teillä teemme, te tyhjäntoimittajat! huutavat spesialistit ja ajavat rämisevillä työrattaillaan meidän ylitsemme. Sillä sitä loistavampi on heidän uransa, mitä täydellisemmin he ovat ihmisensä hukanneet."

Ajatuksiani:

Tykkäsin kirjasta aivan valtavasti. Mirdja todellakin on persoona ja olisi mahtavaa päästä tutustumaan häneen elävänä ihmisenä. Hänen ajatuksensa ovat olleet radikaaleja kirjan julkaisun aikaan eli 1908. Enkä ihmettele yhtään! Melkein ovat radikaaleja nytkin. 

Kirjassa oli ihania ristiriitoja. Voi helvetti sitä misogynian määrää, mikä kirjan sivuilta asteli esiin. Myös Mirdja oli luonnollisesti sisäistänyt sen. Olenhan minäkin vajaat 80 vuotta myöhemmin. Se rasitti välillä tuo misogynia lukunautintoa. Toisaalta taas oli sitten näitä radikaaleja ja valovoimaisia ajatuksia. Esim. tuossa yllä tuo kolmas lainaus, jonka kirjoitin itselleni ylös. Se kolahti, koska nykyaikakin on ihan just tuollaista. Pitäisi olla vain tuottava olento, eikä mitään muuta. 

Voin suositella tätä kirjaa! Ja ilolla huomasin, että jos joku kirja ei lähde paperilta luettuna niin voi mennä äänikirjana mainiosti.

8 kommenttia:

  1. Luin tämän joitain vuosia sitten. Minusta Mirdja oli sekava ja vastenmielinen persoona, vaikka kirjassa sinänsä oli hyviä piikkejä aikansa tiukkoihin moraalisääntöihin. Ja tosiaan myös meidänkin aikaamme. Onervan lyyrinen kieli miellytti minua kovasti.

    VastaaPoista
  2. Kirja on nimenä tuttu, mutta en ole lukenut. Voisin kyllä harkita lukevani ihan vain ajankuvauksen takia. Lähihistoria (johon lasken 1900-luvun kuuluvaksi) kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Tai sitte lataat ittelles äänikirjana ja kuuntelet vuorilla?

      Poista
    2. Kuuntelen podcasteja vaan, äänikirjoihin ei minulla riitä keskittyminen. :D

      Poista
    3. Mää kuuntelen aika pienissä pätkissä äänikirjat. Bussimatka sinne, kävelymatka tonne. Mua ei oo se häirinny, ihme kyllä.

      Poista
    4. Juu, toisille sopii äänikirjat. Itse kyllä preferoin muutenkin lukemista kirjojen suhteen eli haluan lukea rauhassa ja märehtiä tekstiä. Pysähdyn usein lukiessa miettimään eikä se oikein toimisi äänikirjan kanssa. Podcastit on eri asia, kuuntelen aika paljon uutisaiheisia keskustelupodcasteja.

      Poista
    5. Mää laitan äänikirjan pauselle, ku pitää mutustella ja makustella asioita. Mutta niin teen kyllä podcastienkin kanssa. :D

      Poista