28 maaliskuuta, 2024

Naiset ja autismi

 Mielenkiinnosta tartuin näihin kahteen kirjaan. Kiinnostaa aihe, kun itsessänikin on autismin kirjon piirteitä. Toinen on sarjakuva, toinen sort of tietokirja.


Clara Törnvall: Naisia autismin kirjolla
suomentanut Christine Thorel

Tämä oli napakka tietokirjan ja autofiktion sekoitus. Törnvall kertoo omista kokemuksistaan autistina ja miten sai diagnoosin ja sen lisäksi myös tietoa autismista naisiin liittyen. Esimerkiksi oireiston erilaisuudesta, kuten että tytöillä ja naisilla ei ole kiinnostuksenkohteina ne klassiset jutut mitä pojilla ja miehillä on. Tai että naiset osaavat maskata niin hyvin, ettei heitä sen takia tunnisteta autisteiksi ja myöskään sen takia uskota heidän oireitaan niin helposti. Hyvä kokonaisuus!


Mademoiselle Caroline & Julie Dachez: Invisible differences

Tämä sarjakuva on Margueriten tarina. Aika vastaava kuin Törnvallinkin. Tässä tulee sarjakuvan keinoin hyvin esiin vaikeudet, joita autistina kohtaa. Esim. Marguerite on äänille herkkä ja hänen on töissä vaikea tehdä töitä, koska taustalla on koko ajan työkavereiden juttelua yms. Hyvä esimerkki oli myös se, että Marguerite ei ymmärtänyt naapurin flirttailevan ja haluavan seksiä (en kyllä minäkään ymmärtäisi, ettei sen puoleen) ja sitten tilanne päättyi hankalasti. Tämä oli hyvä teos! Varsinkin loppu oli hyvä, kun Marguerite pääsi sinuiksi tilanteensa kanssa ja löysi keinoja helpottaa elämäänsä. Kannattaa lukea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti