19 maaliskuuta, 2024

Minna Canth -lukuhaaste 19.3.2024

Kuuntelin tämän äänikirjana Areenasta ja kuuntelin autolla ajellessani. Esko Salervo luki tämän äänikirjan ja jotenkin hänen äänensä sopi hyvin tähän tarinaan.




Tämä oli kurja pieni tarina köyhyydestä ja osattomuudesta. Holopaisen perhe on niin köyhä, että joutuu kerjäämään saadakseen edes jotain syötäväksi. Töitä on vaikea saada (jo silloin!) ja vauvakin sairastuu ja kuolee. Tämä kaikki johtaa siihen, että perheen äiti Mari "sekoaa" kun kaikki on liikaa ja isä Holopaisen harteille jää kolmesta jäljelle jääneesta lapsesta huolehtiminen. Isä saa kuitenkin lopussa alipalkattua (silloin jo tämmöstä!) työtä ja kodin pyöritys jää sitten 8-vuotiaan esikoistyttären harteille. 

Jotenkin kirjan tunnelma ja kaikki oli niin tuttua ja tunnistettavaa. Eipä oo hirveänä asiat muuttuneet siitä, kun tämä kirja julkaistiin 1886. Sama kärsimys, samat ylempien yhteiskuntaluokkien huonompiosaisia kohtaan tuntema ymmärtämättömyys ja ylenkatse ja syytökset siitä, että omaa syytä ku oot köyhä. Miten mikään ei muutu??? Samalla kun kuuntelin tätä kirjaa, luin juttuja paskan oikeistohallituksemme aikomista leikkauksista ja siitä kuinka he pilkkaavat heitä vastustavia ihmisiä ja heidän leikkauksiensa vaikutuksien kanssa eläviä ihmisiä. Vittu mitä paskaa. On välillä yhtä toivoton olo, kuin tän kirjan Marilla.

4 kommenttia:

  1. Luettiin sama. Perhe oli todella köyhistä köyhin. Entäs sitten se loukko minne Mari vietiin. Kuvasi miten vammaisia, köyhiä ja mielenterveyspotilaita hoidettiin tuona aikana. Lukkojen taakse piiloon.

    Olen kyllä ihan samaa mieltä tuosta oikeistohallituksesta. Sehän tekee ihan sairaita päätöksiä ja muka säästösyistä. Velkaa kuitenkin ovat ottaneet kaikista eniten verrattuna aiempiin hallituksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olot on olleet turhankin samankaltaiset sillon ja nyt. Samankaltaisista syistä.

      Poista
  2. Luin Kovan onnen lapsia, jossa myös keskiössä köyhyys. Oli aivan liian tuttuja tuntoja, mitä itselläkin ollut lakia laatineita kohtaan. Ensi kuussa päätynen toimeentulotuelle, koska hallitus leikkaa työttömyystuesta. Toivon, että superlakko jatkuisi vaikka kuukauden, vaikka Orpo ei kuulemma aio taipua painostuksen alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mää toivon kanssa, että lakko jatkuu, eikä ihmiset taivu hallituksen painostuksen alla!

      Poista