22 tammikuuta, 2020

Vastatuuleen - saamen kansan pakkosuomalaistamisesta

Vastatuuleen on kirja, jonka toivoisin ilmestyneen jo ajat sitten. Kirja, joka mun ois ollu hyvä lukea jo peruskoulussa/lukiossa. Kirja, joka pitäisi kaikkien suomalaisten lukea ja sisäistää.




Täytyy heti ensimmäiseksi myöntää, että en tiennyt kirjan kertomista asioista mitään. En muista kouluajoilta, että saamelaisista ois puhuttu. Lähinnä muistan, että on laulettu joitain lauluja, joissa on puhuttu saamelaisista ja ollu jotain joiuntapaista melodiaa. (Laulu alkaa, että Outamaita ja auvikoita, kellokas poroni laukota noita.)  Lisäys: Googletin ja kyseessä on joiku Utsjoelta.

Kirja on kyllä karu. Saamelaisten kohtelu on ollu ja on vieläkin ihan paskaa.

Saamelaiset on Euroopan ainut alkuperäiskansa ja heitä on Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän alueella. Saamen kieliä on monia ja kolmea niistä puhutaan Suomessa: pohjoissaamea, inarinsaamea ja kolttasaamea. Monia saamen kieliä on kadonnut, Suomen alueelta, esim. Kemin saame.

Kirjaa lukiessa mietin monta kertaa, että miksi me ihmiset ollaan niin helvetin paskoja. Miksi Suomi ei ratifioi ILO169:ä? Mikä siinä nyt on niin vaikeaa oikeasti? Miksi raha menee ihmisten edelle aina? Miksi päätöksiä koskevia ihmisiä ei kuulla ennen päätöksiä?

Tää kirja oli semmonen tietoisku, että tän miettimisessä ja sulattelussa menee aikaa. Mulla tää iski hermoon. Vituttaa helvetisti ihmisten sortaminen. Tää myös iski hermoon siinäki mielessä, että heräs kiinnostus saamelaisia kohtaan. Haluaisin oppia jonkun saamen kielistä ihan vain huvin ja kannatuksen vuoksi.

Todella iso suositus lukea tää kirja. Tää meni heittämällä yhdeksi parhaista tänä vuonna lukemistani kirjoista.

Lisäys: Anteeksi, kun en tajunnu lisätä tätä ennen kuin postaus tuli julki. Mutta! Jos kiinnostaa niin Neeta Inarin blogissa on Saamelainen lukuhaaste. Aion itse osallistua siihen.

2 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä kaikesta mitä kirjoitat. Saamelaisten osa on ollut vuosisatoja vaikea ja heidät on suoranaisesti ajettu alkuperäisiltä mailta Lappiin asumaan. Viikinkiaikaan he asuivat Pirkanmaan korkeudella. Jos luet Johanna Valkaman viikinkiaikaan sijoittuvaa kirjasarjaa, niin siellä tapaat myös saamelaisia.
    Nykyaikana saamelaisia on jäljellä todella vähän. Kieliä on elvytetty kielikouluilla ja saamenkielisellä varhaiskasvatuksella. Myös kulttuuria on elvytetty aktiivisesti. Inariin on rakennettu hieno Sajos, jossa mm. saamelaiskäräjät kokoontuvat. Inarista löytyy myös upea saamelainen museo Siida.
    Jos olet kiinnostunut saamen kielistä, niin Youtubesta löytyy mm. saamen kielen aakkosia kivoilta videoilta.

    VastaaPoista