27 huhtikuuta, 2020

#libraryloverstag

Oksan hyllyltä- blogista nappasin tällaisen kivan haasteen kirjastoihin liittyen.


Oulun pääkirjasto marraskuussa 2019


1. Kuinka usein käyt kirjastossa?
Kerran viikossa suunnilleen. Joskus useammin, joskus harvemmin.
Käyn lähinnä kilometrin päässä olevassa lähikirjastossani. Siellä on mukavaa henkilökuntaa ja saa samalla kivan pienen kävelyn, ku siellä käy.
Pääkirjastossa käyn harvemmin, ehkä 3-5 kertaa vuodessa.


2. Lainaatko enemmän kirjoja kuin ikinä ehtisit lukea vai valikoitko teoksia huolellisesti, jotta ehdit lukea ne ennen eräpäivää?
Oon pari kertaa rikkonu 100 kirjan lainarajan. Luen kyllä 99%:sti kaikki kirjat, jotka lainaan. Tosin, ku mopo on karannu käsistä lainojen määrässä, niin jotkut kirjat ovat lainassa helposti vuodenki, ennen ku saan luettua ne. Pikalainat ja varatut kirjat luen eräpäivään mennessä aina.


Lähikirjasto poikkeustilan aikana huhtikuussa 2020

3. Minkä ikäisenä sait ensimmäisen kirjastokorttisi? 
Varma mielikuva kirjastokortista on kuudennelta luokalta, eli olin 12-vuotias. Epävarma mielikuva on kolmannelta luokalta, eli olin 9-vuotias. Väittäsin, että vanhempien kirjastokortilla oon enimmäkseen lukemiseni lainannut sinne 12-vuotiaaksi asti, koska asuttiin kirjastosta kauempana ja sinne piti autolla mennä.


4. Etsitkö kirjastosta vain etukäteen valikoimiasi kirjoja vai tartutko mihin tahansa, mikä vaikuttaa kiinnostavalta?
Ne valikoidut kirjat varaan ja no, siinäki lähti välillä vähä mopo käsistä ja rikoin parikertaa 50 varauksen rajan. Parasta kirjastossa käymisessä on se, ku ei ikinä tiedä mihin ihanuuteen voi törmätä hyllyjen välissä haahuillessa ja kirjoja tutkiessa. Yleensä aina tsekkaan sillä hetkellä lukemieni kirjailijoiden ja/tai kirjasarjojen kohdat, että oisko seuraava osa paikalla tai joku lukematon kirja hyllyssä ja otan sen, jos se nappaa sillä hetkellä. Muuten vain nautiskelen tutkimisesta ja löytöjen tekemisestä.


5. Lainaatko kirjastosta kirjojen lisäksi elokuvia, musiikkia, äänikirjoja tai jotain muuta?
En. Pelkkiä kirjoja. Viime aikoina oon miettiny e-kirjojen lainaamista tai kirjaston netissä olevien musiikkipalvelujen kokeilemista.


Lempilukupaikkani ja kaikki lukukaverini kerrankin samassa kuvassa

6. Miltä osastolta lainaat yleisimmin kirjoja?
Dekkari. Paitsi nykyään lainaan (ainaki kuvittelen niin) tasaisesti joka osastolta. Sarjakuvat olleet tänä vuonna kovassa huudossa. Samaten tietokirjat. Romantiikkaa en oo lukenu. Fantasiaa jonkin verran. Hmm. Mistähän sais tilastoa näistä?

Kun meen kirjastoon, mulla on aina sama järjestys siellä kiertämiseen. Nautin siitä.
Lähikirjasto: eka palautan palautettavat ja koska kirjaston malli niin teen "ympyrän" eli sitte tsekkaan pikalainat, ja pöydille asetetut kirjat, kaunokirjallisuuden, dekkarit, fantasian, sarjakuvat, palautuskärryn ja lopuksi laskeudun monttuun ja tsekkaan lasten- ja nuortenkirjat.
Pääkirjasto: eka palautan palautettavat, sitte tsekkaan palautetut, siirryn kattomaan pitkän vinkkipöydän tarjonnan, siitä ehkä englannin kieliset kirjat ja jos en niitä niin fantasian ja sieltä suoraan dekkareihin ja lopuksi vielä lasten- ja nuorten osaston tarjonnan.


Tämmönen on olo huhtikuussa 2020, ku ei pääse kirjastoon poikkeustilan takia.


7. Mikä on parasta kirjaston käyttämisessä?
Kirjaston tunnelma on aina ihana. Sellainen rauhallinen, vaikka ihmisten juttelua kuuluisikin. Jos taivas on olemassa, niin siellä on kirjaston tunnelma. Semmoseen taivaaseen iteki haluaisin kuoltuani, kirjastotaivaaseen.

Kaikkein parasta kirjastossa on se, että ilman sitä en pystyisi lukemaan kirjoja. Ei ole varaa ostaa ku satunnaisesti kirjoja, koska ovat mun kukkarolle liian kalliita varsinkin uutena ja se ostettujen määrä ei tyydyttäisi mun lukemisen tarvetta ja intohimoa juuri ollenkaan ja oisin kroonisessa puutteessa aina. Voisin paljon huonommin ilman kirjoja. Kirjasto on ainakin mulle pelastaja, jopa hengenpelastajakin.

Rakastan kirjastoja! Rakastan kirjoja! Rakastan lukemista!
Elämä ois ihan paskaa ilman niitä.

2 kommenttia: