03 elokuuta, 2022

Xiaolu Guo: I am China

Ah, mikä kirja tää oli! Ei oikein oo ees sanoja kuvaamaan.



 

Elegian kanssa luettiin tää meijän lukupiirissä. Tästä kirjasta ois niin paljon sanottavaa, ettei oikeastaan mitään saa sanottua niinkuin haluaisi. Kaikki sanat tuntuu turhilta tai sellaisilta, etteivät ne kuvaa tarpeeksi tätä kirjaa ja sen tapahtumia.

Juoni on yksinkertaistettuna tää: Iona saa käännettäväkseen kiinankielisia kirjeitä ja päiväkirjamerkintöjä. Ne ovat kiinalaisen muusikon Jianin ja hänen tyttöystävänsä Mun toisilleen kirjoittamia. Iona uppoutuu käännöstyöhönsä ja elää Jianin ja Mun elämän tapahtumia. Selviää, että Jian on karkotettu Kiinasta ja päätynyt jonnekin Eurooppaan. Mu taas on kaiken jälkeen saattanut isänsä melkein hautaan ja lähtenyt bändinsä kanssa kiertueelle Yhdysvaltoihin ja lopulta päätynyt uuteen työhön Lontooseen. Iona kääntää kirjoituksia ja tutkii asioita suorastaan pakkomielteisesti ja samalla harrastaa irtosuhteita. Kritisoin Ionan seksielämän tuomista kirjaan, koska se ei sopinut kirjan tunnelmaan ollenkaan ja tuntui täysin irtonaiselta ja ei tuonut kirjaan mitään. Ihan kuin ois pakolla ämpätty kirjaan se seksi. 

Jianin ja Mun tarina taas oli mahtavaa luettavaa. Sitä ahmi ja tunnelmoi lukiessaan, että mitä on tapahtunut heille ja miksi. Kirjassa oli myös kuvia näistä kirjeistä ja päiväkirjamerkinnöistä ja joitain kuviakin. Ne sopivat kirjaan hyvin ja elävöittivät tarinaa, vaikken osaa kiinaa ollenkaan. Ionan tarina taas katkoi ärsyttävästi edellämainittua tarinaa ja yritin aina äkkiä lukea Ionan osuudet pois alta, että pääsisin itse asiaa lukemaan. 

Tarina päättyy hieman yllättävästi. En paljasta siitä sen enempää. Tarina myös jäi sellaiseen paikkaan, että heti mun mieli kangasteli kirjalle jatko-osaa. Jatko-osan tälle kirjalle lukisin kyllä erittäin mielelläni. Mun tarinan jatko kyllä kiinnostaisi!

8 kommenttia:

  1. Oli kyllä kauniin lyyrinen kirja, mutta Ionasta olisi tosiaan saanut mielenkiintoisemmankin henkilön. Hän oli kuitenkin tavallaan Jianin ja Mun tarinan liima. Harmi, että hänen osuutensa oli pilattu pakkoseksillä :D Mutta oli kyllä kokonaisuutena upea teos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ionan osuudet kyllä muuttaisin. Muuten ihan loistava kirja.

      Poista
  2. Piti ihan googlailla kirjailijaa ja eipä sitten ole suomeksi mitään, ei edes se palkinnon saanut Nine Continents. Mälsää. Ruotsiksi löytyisi mutta olisi ehkä järkevämpää lukea kuitenkin englanniksi. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On suomeksi yks kirja! Meijän kirjastossa löytyy Pieni punainen sanakirja rakastavaisille.

      Poista
    2. Ahaa, no sitten! Jospa sen joskus ottaisi luvun alle. :)

      Poista
    3. Ja englanniksi löyty kirjastosta tää I am China ja tuo yllä mainittu kirja myös.

      Poista
  3. Olen lukenut tämän muutama vuosi sitten. Ja olipa kiehtova tarina näistä kahdesta nuoresta. En tokikaan muista enää kovin tarkkaan, Ionan seksikohtauksetkin ovat painuneet unholaan, onneksi. Xiaolu Guon omaelämäkerrallinen kirja on hyvä myös, en nyt muista sen nimeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haluan kyllä ehottomasti lukea lisää Guon kirjoja.

      Poista