14 marraskuuta, 2022

Alok Vaid-Menon: Beyond the gender binary

Ku olin vielä somessa, seurasin Alok Vaid-Menonia siellä. Hän on ihan mielettömän upea tyyppi! 
Tää kirja on lyhyt ja selkeä opas sukupuolen moninaisuuteen. Vaid-Menon kirjoittaa selkeästi ja käyttää myös omia kokemuksiaan vastauksissaan. Hän vastaa niihin yleisimpiin kysymyksiin ja argumentteihin, mitä hän kohtaa eläessään elämäänsä omana itsenään eli transfeminiininä ihmisenä.

Uskokaa tai älkää, mutta sukupuolia on enemmän kuin vain ne tietyt kaksi. Ihan tieteellisestikin. Myös ihmisissä. Esimerkkinä intersukupuolisuus ja siitä esimerkkinä Ylen juttu Ilkka Koskikarasta, joka lapsena leikattiin tytöksi. Tänään kuuntelin myös Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen- jaksoa, jossa puhuttiin myös intersukupuolisista ja siitä, että lapsia ei pidä silpoa vain sen takia, että vanhempia ahdistaa, ku he ei tiedä lapsen sukupuolta just nyt. Intersukupuolisten lasten sukuelinten leikkominen on täsmälleen sitä samaa väkivaltaa mitä on ympärileikkauskin. Ja ympärileikkauksia vastaan kampanjoidaan. Miksi ei siis intersukupuolisten vauvojen sukuelinten silpomistakin vastaan? Eikä vastaus oo se, että jos ei silvota lasta ni häntä sitten koulussa kiusataan. 

Tää kirja herätti ajatuksia. Kenen pussiin me pelataan, kun väitetään totuutena, että sukupuolia on vain kaksi? Kuka hyötyy siitä? Varma vastaus on, että ei ainakaan transihmiset ja muut sukupuolien marginaalissa elävät ihmiset eli erilaiset ihmiset, jotka eivät mahdu siihen ahtaaseen muottiin, mihin meitä aina ja kaikkialla ahdetaan. 

2 kommenttia:

  1. Minä ajattelin tässä aloitella Jenni Holman, Veera Järvenpään ja Kaisu Tervosen kirjaa Näkymätön sukupuoli - ei-binäärisiä ihmisiä. Tuntuu, että helpompi on ymmärtää asiaa omalla äidinkielellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mää oon lukenu sen! -> https://kataroomankirjaimia.blogspot.com/2018/05/nakymaton-sukupuoli.html

      Poista