30 marraskuuta, 2022

Christina Wahldén: Älä puhu kuolleista

Uusi dekkaristi mulle tää Wahldén.



 

On ruotsalaisopiskelija Greta, hänen kämppiksensä Jess, joka on aboriginaali ja vastavalmistunut poliisi. On Bluey, kypsähtänyt poliisi, joka kantaa menneiden taakkoja. 

Rannalta löytyy ruumis. Sen selvittely aloittaa Jessin uuden työn ja uran poliisina. 

Kirjassa seurataan Jessin ja Blueyn työtä ja heidän elämäänsä työn ulkopuolella. Kirjassa seurataan myös Gretan elämää ja miksi hän on saapunut Australiaan. Kirjassa avautuu myös nimetön hahmo ja hänen tarinaansa. Mahtava lisä on tieto aboriginaalien tavoista, joihin kirjan nimelläkin viitataan. Kun joku kuolee, hänen nimeään ei saa enää mainita ja tämä on tapa, jolla kuolleita kunnioitetaan. Kirjassa tulee myös hyvin selväksi aboriginaalien kohtaama julma rasismi. Se tulee eritoten ilmi, kun Jess ja Bluey joutuvat lisäksi selvittämään Banksia Housen itsemurhaa. Banksia House on nuorisovankila. Australiassa rikosvastuu alkaa 10-vuotiaana, joten jo silloin voi joutua vankilaan. Tästä vankilasta alkaa selviytyä rikosvyyhti, karuus, miten jotkut kohtelevat lapsia ja aboriginaaleja kauheilla tavoilla.

Kirja oli mitä mainiointa luettavaa jo siksi, että tapahtumat sijoittuvat Australiaan ja myös koska sai tietoa aboriginaaleista. Vaikka tarina oli synkkäkin välillä, se ei minulla mennyt ihon alle ja pystyin vain upota lukemaan. Iso suositus tälle siis!

6 kommenttia:

  1. Kiva kun sinäkin luit Wahldénia! Olen tykännyt näistä. Keväällä tuleekin jo kolmas osa. Näissä on näköjään joka kerta jotain aboriginaalien ongelmista, siinä kolmannessakin on tulossa jotain sellaista. Hyvä tietää niistäkin asioista ja muutenkin elämästä Australiassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla hyllyssä oottaa jo seuraava osa tähän sarjaan! I

      Poista
  2. Tämä on hurjan hyvä dekkarisarja. Kirjailija kuvaa hyvin Australian oloja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja mua kiinnostaa aboriginaalit. Hyvä, että alkuperäiskansojakin on kirjoissa ja sarjoissa.

      Poista
  3. Kiitos arivioinnista! Minulla tämä ensimmäinen osa vielä lukematta!

    VastaaPoista