20 joulukuuta, 2023

1. kuuntelemani äänikirja: Maria Jotunin Huojuva talo

 Myönnetään: ensimmäinen sitten lapsuuden (kun kuulet tämän äänen 🎶 on aika kääntää sivua) ja joskus parikymppisenäkin kuuntelin yhden äänikirjan cd:ltä Helsinkiin ja takaisin ajaessa. Tämän kuuntelin puhelimelta kuulokkeiden kautta ja menipä nätisti koko syksy tätä kuunnellessa. 


Maria Jotunin Huojuva talo oli mulle täys viiden tähden kirja. Miten upeasti hän on osannut kuvata sitä tietynlaista vaihtoehdottomuutta, jota lapsena voi jo saada niskaansa ja värittämään omaa näkemystä maailmasta. Lealla on näin ja sen taatta hän menee naimisiin Eeron kanssa sen kummempia miettimättä. Heittää haaveensa opiskeluista menemään ja pinkaisee naimisiin. Siitä se sitten alkaakin, se avioliittohelvetti. Eero on väkivaltainen fyysisesti ja henkisesti. Lea koittaa ymmärtää ja koittaa kestää. He saavat neljä lasta, joista yksi syntyy kuolleena, koska Eeron väkivalta. Eero myös pettää Leaa kaiken aikaa, on pihi eli käyttää myös taloudellista väkivaltaa häneen, valehtelee minkä kerkiää ja kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Ja Lea perkele vaan kestää ja koittaa suojella heidän lapsiaan, Pojua, Piiaa ja Tyttiä, parhaansa mukaan. Pojukin saa tuta Eeron väkivallan luissaan ja nahoissaan. Loppupuolella kirjaa tulee yllättävä käänne, joka sai minut kuuntelemaan ahmien pitkän pätkän tätä kirjaa junassa, että saan selville miten Lealle ja lapsille käy. Loppu on onneksi onnellinen! 

Tää oli todella vaikuttava kirja! Wau! Jotuni on kyllä todella taitava kirjoittamaan ja sanan käänteillään tuomaan asioita esiin. 

Äänikirjan lukija: Erja Manto

4 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä pahimpia perheväkivaltakirjoja mitä olen lukenut. Yhtä paha on Annikki Kariniemen Erään avioliiton anatomia. Molemmat kirjoittivat omia kokemuksia avioliitosta auki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurjaa miten tommosesta aiheesta voi saada aikaan näinkin upean kirjan.

      Poista
  2. Oli raskasta lukea, koska Eeron manipulaatio jatkui niin loputtomana ja toisteisena sivulta toiselle. Ehkä lyhyempikin teos olisi riittänyt. Sinänsä kyllä todella väkevä kuvaus helvetillisestä avioliitosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ehkä autto, ku kuuntelin niin pätkissä tän 4kk aikana. Toisaalta taas tuo kaikki oli niin kauhean arkista.

      Poista