17 syyskuuta, 2024

Sara Kokkonen: Kapina ja kaipuu - kultaiset tyttökirjaklassikot

 Pitihän mun saada lukea tämä toinekin Sara Kokkosen kirja, kun luin sen ekan, missä suomalaisista tyttökirjaklassikoista.


Kirjassa esitellään seuraavat kirjailijat:

Louisa May Alcott
Susan Coolidge
Frances Hodgson Burnett
Jean Webster
L. M. Montgomery
Laura Ingalls Wilder
Helen D. Boylston
Carolyn Keene
Martha Sandwall-Bergström
Merri Vik eli Ester Ringnér-Lundgren

Mää oon mielestäni lukenut näiltä kaikilta kirjoja lapsena. Webster on ainut, josta en oo täysin varma.

Alcottilla on Pikku naisia 4-osainen sarja plus Kahdeksan serkusta yhden jatko-osansa kanssa sekä Tytöistä parhain ja Sireenien alla. Aikuisena oon lukenut Naamion takana -kokoelman.

Hodgson Burnettilla on Salainen puutarha ja Pikku prinssi/prinsessa/lordi -kirjat ja Kadonnut prinssi myös. Noita prinssejä ja lordeja en oo ehkä lukenut.

Susan Coolidgella on Katy -kirjasarja, jota luin lapsena. Jean Websterillä St. Ursula koulun tytöt -sarja ja tästä en tosiaan oo ihan varma, että oisin lukenut. Montgomeryllä Annat ja Emiliat ja paljon muuta ja oon lukenut kaiken suomennetun. Ingalls Wilderillä on Pieni talo preerialla -sarja ja sitä en oo tainnut ihan loppuun asti lukea, mutta ensimmäiset osat ainakin.

Boylstonilla on sairaanhoitaja Helena -sarja, Keenellä Neiti etsivät, Sandvall-Bergströmillä Gulla- sarja ja Merri Vikillä Lotta- sarja. 

Oon lukenut nämä kaikki peruskoulun aikana ja sanosinpa jopa, että ala-asteen aikana jo ekan kerran. Ihanaa, että on tällaisia kirjailijoita, joilla yksittäisiä kirjoja ja kirjasarjoja, joita voi ahmia niin lapsena kuin aikuisenakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti