21 kesäkuuta, 2022

#pridelukuhaaste: Riina Mattila: Järistyksiä

 Sainpas vihdoin luettua tän Riina Mattilan kirjan Järistyksiä. Se on ollut pitkään mun lukulistalla! Tällä on hyvä myös osallistua Pride-lukuhaasteeseen.




Järistyksiä on lyhyehkö kirja 151 sivullaan. Silti sen sisään mahtuu niin paljon: uusi koulu, uusia ystäviä, rakastuminen, kamppailu sen kanssa, ettei vanhemmat hyväksy lastaan sellaisena kuin hän on.




Eelia aloittaa lukion yhdenlaisessa sisäoppilaitoksessa kaukana kotoaan ja kaukana vanhemmistaan, jotka eivät hyväksy Eeliaa sellaisena kuin hän on eli transsukupuolisena ja ei-heterona. Uudessa koulussa hän ystävystyy Karhun kanssa. Toisena kouluvuotena hän kohtaa Islan ja rakastuu häneen. Heistä tulee pari. 

Järistyksiä kertoo järisyttävästä rakastumisesta, siitä että toinen hyväksyy sinut sellaisena kuin on ja siitä ristiriidasta, että vanhemmat eivät hyväksy. Kirja kuvaa hyvin näitä asioita ja niitä tunteita, mitä se kaikki herättää. Näiden kansien väliin mahtuu paljon, mutta se ei ole silti liikaa. Kaikki on lopulta vain välähdys, tai kuin vain järistys, läpileikkaus pieneen siivuun Eelian elämästä. Pieni siivu ja niin isot asiat! Tän luettua toivois saavan jatko-osan tälle kirjalle, että miten kaikki sitten menee tän kirjan tapahtumien jälkeen.

2 kommenttia:

  1. Hyväksyminen on hirvittävän tärkeä juttu, samoin kannustaminen, tukeminen ja auttaminen. Vanhemmille voi olla järkytys, kun lapsi onkin transsukupuolinen. Samoin isovanhemmille ja muulle lähipiirille. Kun veljeni lapsenlapsi ilmoitti nimenvaihdosta toiseen sukupuoleen, veljeni sanoi, että se on vain vitsi. Veljenpoikani kertoi sitten minulle asian oikean laidan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan onkin järkytys, mutta sitä ei pitäs kaataa sen lapsen niskaan, vaan käsitellä muualla omat tunteensa, eikä lastata sitä lasta, jolla on jo lastia paljon.

      Poista