04 syyskuuta, 2023

Åsne Seierstad: Yksi meistä - kertomus Norjasta

Tää oli ihan hitsin vaikuttava kirja! Ahmaisin parissa päivässä, ku ei tätä voinu laskea käsistään, vaikka suunnilleen tiesin, että mitä tulee tapahtumaan, mutta yksityiskohtia ei tiennyt.

Seierstad on tehnyt hyvää työtä haastatellessaan Norjan terrori-iskujen uhreja ja ottaessaan selvää Breivikin taustoista. Itse Breivikiä hän ei ole haastatellut kirjaa varten. Kaiken tuon keräämänsä aineiston hän on muuttanut ahmittavaksi kirjaksi, joka piti otteessaan. Tunteet vaihteli kyllä laidasta laitaan tätä lukiessa. Breivikin lapsuus on ollut kauhea, tunsin myötätuntoa häntä kohtaan sen takia. Kuitenkin oli mahdotonta ymmärtää sitä, että hän päätti rueta tappamaan ihmisiä jonkun ideologian takia ja miten hän suhtautui tekoihinsa. Lapsuus ei selitä tekoa mitenkään kokonaan, koska suurin osa kamalan lapsuuden kokeneista ei koskaan ala mihinkään kamaluuksiin. Mutta vaikutusta lapsuudella on ollut Breivikiin. Sitten taas uhrien tarinat oli koskettavia ja elämää täynnä ja tunsin menetystä uhrien läheisten kanssa. Voin vaan kuvitella, että millaista olis kokea jotain tuollaista.

Tätä kirjaa voin suositella lämpimästi! Tarina on kerrottu hyvällä tyylillä.

4 kommenttia:

 1. Kiitos kirjavinkistä, tämän kirjan ilmestymistä en ole huomannutkaan. Varmasti on kiinnostava kirja.

  VastaaPoista
 2. Tämä on todella mieltä kuohuttava kirja! Breivikin lapsuus on avainasemassa mutta kuten sanot, se ei riitä selitykseksi. Kirja on kuitenkin hyvä muistutus siitä kuinka pieleen elämä voi mennä jos se on jo lapsuudessa lähtenyt väärille urille. Tässä tapauksessa lopputulos on katastrofaalinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sitä miettii, että mitä kaikkea pitäis tapahtua, että näin ei kävis. Että miten yhteiskuntaa huomais ja huomiois tällaiset kaltoinkohdellut lapset?

   Poista