06 syyskuuta, 2023

Säihkyvät utopiat: Essee-mixtape

Mielenkiinnosta tartuin tähän esseekokoelmaan, että minkälaisia voisivat olla tulevaisuuden esseet, minkä muotoisia, näköisiä, miten kirjoitettu jne. Tää oli kyllä positiivinen yllätys!Roihan esseestä jopa kirjoitin tämän kohdan ylös, koska se lisäsi niin paljon ymmärrystä itseäni kohtaan. Että miksi lapsena koin niin vahvasti, ettei liikunta oo mua varten.

Roiha:
"Filosofi Iris Marion Youngin usein siteerattu fraasi "throwing like a girl", heittää kuin tyttö, viittaa tapaan, jolla tyttöjä opetetaan ensin olemaan käyttämättä ruumiitaan, minkä jälkeen heitä rangaistaan epäonnistuneista suorituksista. Palloa heittäessä tyttöjä ei rohkaista käyttämään siihen koko kehon voimaa ja sitä ympäröivää tilaa, minkä vuoksi heidän heittonsa ei ymmärrettävästi voi onnistua. Käsi ei rohkene hakea vauhtia, kehon lihakset eivät tuen liikkeen kaarta: vain heiveröinen kyynärvarsi nousee vipuvartena, ja flop, tuloksena eräs säälittävä kananlento. Pallo putoaa niin lähelle, ettei sen perään tarvitse edes juosta. Suoritukselle nauretaan: siinäs näette, ei teistä ole tähän. Young kirjoittaa monia naisia ympäröivästä kuvitellusta tilasta, jossa tietyn rajan yli liikkuminen ei tunnu mahdolliselta: "liikkeillemme saatavilla oleva tila on rajoitettu tila"."


Sitten tän kokoelman sisältö:

Maaria Ylikangas: Tarttuvia vapauksia
Aurora Ala-Hakula: Lukijoiden tila
Lada Suomenrinne: Rávdu
Taneli Viljanen: Nestemäinen sukupuoli, eli kuinka tulla siksi mitä ei vielä ole
Sofia Blanco Sequieros: Paras mahdollinen versio vapaudesta
M.K.Baijukya: Limits of representation
Henrik Pathirane: Runoilijan loikka, onnekas sattuma
Aurora Ala-Hakula: Huojuvien utopioiden planeetta
Bee Österman: Maagiset arkityypit
Maaria Ylikangas: Rakastavasta pimeydestä
Taija Roiha: Miten mennä yli
Kid Kokko: Hellittää ote
Kirjoittajien esittely
Arja Karhumaa: Kolofoni


Aurora Ala-Hakula, Maaria Ylikangas ja Arja Karhumaa toimittivat tän kokoelman. Lisäksi merkittävää tässä esseeantologiassa oli sen ulkoasu: välisivut olivat värikkäitä ja antoivat ilmettä ja luonnetta itsessään kirjalle. Tykkäsin siitä kovasti! Tuntu senkin puolesta hyvältä lukea tätä. Ei sitä pelkkää perinteistä valkoiset sivut ja musta teksti. Joka esseessä oli jotain uutta, erilaista, jotain. Sekin teki tästä mielenkiintoista lukea. Joku essee saattoi alkaa tutusti ja turvallisesti ja sitten kun käänsi sivua, sieltä tulikin jotain erilaista vastaan. Se kutkutti mieltä! Innosti jatkamaan lukemista.

2 kommenttia:

 1. Tämähän kuulostaa hyvältä!
  Olen tuohon "throwing like a girl" -ajatukseen törmännyt joskus muinoin jossain feministisessä kulttuuriblogissa. Se resonoi vahvasti jo silloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kyllä resonoi! Todellaki nyt ymmärsi, että miksi omallakin kohdalla näin on.

   Poista