17 huhtikuuta, 2023

Harri Virolainen & Ilkka Virolainen: Vapaudu tukahdutetuista tunteista

Tää kirja autto hoksaamaan asioita tunteiden suhteen ja lisäs ymmärrystä ittiä kohtaan. Eli kilometripostausta pukkaa! 




Se takakansiteksti, joka sai tarttumaan tähän kirjaan:
"Suurin osa ihmisistä tukahduttaa omia tunteitaan, koska ei uskalla tai osaa ilmaista niitä.

Tunteiden ja niiden ilmaisemisen tulisi olla ihmisille luontaista. Tunteiden patoaminen vaikuttaa kielteisesti moniin elämän osa-alueisiin, niin terveyteen, ihmissuhteisiin kuin työhönkin. Vapaudu tukahdutetuista tunteista kertoo tutkimustulosten ja käytännöllisten esimerkkien avulla tunteiden ja niiden tukahduttamisen vaikutuksesta ihmisten elämään.
Lisäksi kirja antaa keinoja tukahdutettujen tunteiden käsittelyyn. Kun tunnistat ja tunnustat tunteesi ja työstät niitä, pystyt kokemaan elämässäsi enemmän rauhaa, vapautta sekä elämäniloa.

Tohtorikaksoset Harri ja Ilkka Virolainen ovat perehtyneet kehon ja mielen yhteyteen ja siihen, miten tunteet vaikuttavat suorituskykyyn. He ovat vetäneet tunnetyöpajoja ja luennoineet monissa eri maissa. He valmentavat urheilijoita, johtajia ja eri alojen asiantuntijoita tunteiden käsittelyssä."


Mun poiminnat kirjasta:

"Useiden tutkimusten mukaan tunne menee tyypillisesti ohi viimeistään 90 sekunnin aikana. Tämä siis, mikäli tunteen kokemiseen ei liitetä tarinaa. Sen sijaan erilaiset uhritarinat siitä, kuinka vähän henkilöä rakastetaan ja kuinka jokin asia ei olisi saanut tapahtua, pitävät tunnetta päällä joskus jopa vuosikymmenien ajan."
Tän lukeminen sai ahdistumaan, mutta aikani asiaa mutusteltuani, tajusin, että tää pitää täysin mun kohdalla paikkansa. Auts.

"Tunteiden tukahduttamiseen liittyvät käyttäytymiskaavat:
- välttely
- dramatisointi (tunteiden näyttämisen ylikorostaminen)
- riippuvuus tunteista (esim. viha, mielihyvä)
- älyllistäminen (pään taso)
- turruttaminen
- projisointi
- siirtäminen (purkaa kokemansa tunteen väärään henkilöön)
- autopilotti (samojen tapojen ja käyttäytymiskaavojen toistaminen autopilotin lailla)"
Oi kyllä! Varsinkin välttely, älyllistäminen ja autopilotti mun juttuja.

"Tunteet ovat jotakin, joita sinulla on; eivät jotakin joka olet. -Shannon Alder-"
Tää ois niin hyvä erottaa!

"Menneisyytesi on yhtä kuin tulevaisuutesi, jos keskitys siihen. 
-Eric Edmeales-"
Menneisyydelläsi ei ole tulevaisuutta, mutta sinulla on.

"Tunneperäinen syöminen ei paranna tunneperäisiä ongelmia. 
-Karen Salmanshon-"
Eikö? No voi harmi! T: autopilotilla tunnesyövä

"Emme lakkaa leikkimästä, koska aikuistumme. Vanhenemme, koska lakkaamme leikkimästä. 
-George Bernard Shaw-"
Tää on mielenkiintoinen ajatus. Voi olla näin!

"Pitkän ajan kärsimys tukahdutetuista tunteista on paljon suurempi kuin lyhyen ajan kipu niiden kohtaamisesta. 
-Sam Owen-"
Luulen, että tää on ihan totta. Sitä on vaan oppinu pelkäämään sitä kipua niin paljon.

"Tapoja kokea tunteita:
- tunteiden kieltäminen
- tunteisiin identifioituminen
- tietoisuus tunteiden taustalla olevista tekijöistä
- hyväksyminen
- tunteen kokeminen raakana
- todistajana oleminen"
Huh! Tuohon raakana kokemiseen haluan päästä!

"Aluksi voi tuntua, että vaatii rohkeutta kokea tukahdutettuja tunteita. Ne voivat nostaa pintaan ikäviksi luokiteltuja tunteita. Oleellista on kokea tunne ilman tarinoita ja mielikuvia. Laskemalla irti mielikuvasta ja suuntaamalla fokuksen kehossa olevaan tuntemukseen, edistää tunteen kokemista ja sen vapautumista. Kun ei ole tarinoita, on vain tuntemus kehossa. Tätä kautta tunteen kokeminen ei pelota niin paljon. Tunteen kokemisen myötä muisto on neutraali. Se ei nosta pintaan enää tunteita."
Tää. Tätä alan nyt opettelemaan.

"On hyvä tiedostaa, syyttääkö omasta pahasta olostaan jotakin menneisyyden tapahtumaa, jotain mitä joku toinen ihminen teki tai jätti tekemättä. Oleellista on huomata, että tuo on muisto - mielikuva mielessä. Nyt on nyt. Tuo tilanne ei ole päällä juuri nyt. Kuitenkin henkilö saattaa kokea tapahtuman mielessään muistona ikään kuin se tapahtuisi juuri nyt, ja reaktiot, keholliset tuntemukset ja tunnetila ovat sen mukaisia. Mielessä oleva muistikuva on vain kuva. Täten muistikuvan voi siirtää mielessään syrjään ja keskittyä muistikuvaan liittyvään tunteeseen. Oleellista on kokea muistikuvaan liittyvä tunne ilman tarinaa siitä, mitä itselle tapahtui. Ilman tarinaa tunne palaa tehokkaammin pois.

Sen sijaan että syyttää muita ihmisiä omista reaktioistaan, negatiivisten tunteiden kokemisesta ja onnellisuuden tunteen vähäisyydestä, tulee ottaa vastuu omista tunteistaan. Suotavaa onkin kokea tunteita ilman tarinoita, ja katsoa mikä vaikutus tällä on omaan olotilaan."
Onneksi tätäkin voi oppia. Ei esim. jää takaumien valtaan täysin.

"Tunnetyöskentelyssä oleellista on tiedostaa, miten tunteet ilmenevät kehossa. Tämä helpottaa niiden kokemista. Kun kehoon kiinnittää huomiota, tietoisuus kehosta kehittyy. Samalla tulee tietoiseksi, miten ajatukset ja tunteet vaikuttavat kehollisiin tuntemuksiin, kuten jännityksiin. Keskeistä on myös läsnäolo; oleminen tässä ja nyt edistää kehollisten tuntemusten tiedostamista."
Tää yhteys mulla on katkennu traumojen myötä ja siksi opettelen tuntemaan tunteet kehossa.

"Keinoja tunteiden käsittelyyn:
- tunteista puhuminen
- äänen käyttö
- luonnossa liikkuminen
- liikunta yleisesti
- meditointi
- riittävä nukkuminen
- ilmaiseva kirjoittaminen
- hengitys
- Wim Hof- menetelmä
- tanssi- ja liiketerapia
- piirtäminen ja maalaaminen
- musiikki
- TRE
- Rosen- terapia
- manipulaatiohoidot
- EFT
- Living Inquiries
- minne huomiosi menee, sitä lisäät ja vahvistat
- kiitollisuus"
Mahtava lista! 


Tää kirja herätti paljon ajatuksia ja niitä tunteitakin. Hyvä kirja siis! Tästä sain ittelleni hyviä vinkkejä ja miettimistä, että miten etenen omalla tielläni. Onneksi tällaisia kirjoja on!

4 kommenttia:

  1. Olen lukenut näiden kaksosveljesten Anteeksianto-kirjan. Hyvin tärkeä aihepiiri. Anteeksi voi antaa, mutta eihän kaikkea silti tarvitse hyväksyä. Ihmettelen esim. pappeja, miten he voivat aina vaan jakaa anteeksiantoa pahimmillekin murhamiehille ja väkivallan tekijöille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksianto on mulle vaikea asia. Kiitos lapsuuden.

      Poista
  2. Huh, tämä olisi minullekin tarpeellista luettavaa! On sitä niin tunteiden tukahduttamisen mestari. Kun tuossa listassa oli myös musiikki, olen kyllä huomannut, että sillä saa padottuja tunteita nousemaan pintaan. Tuokin on hyvä pointti, että minne huomiosi menee, sitä lisäät ja vahvistat. Kiitollisuutta yritän aina opetella, vaikka tiukkaa se tekee heti jos on kovin huonoja päiviä.

    VastaaPoista