25 huhtikuuta, 2023

Janne Ahjopalo & Olga Palo: Rakastan ihmistä - keskusteluja biseksuaalisuudesta

Tulipas nähty olo tän kirjan lukemisen myötä! Aika vähän on kirjoja bi-seksuaalisuudesta, tai ainakaan en ole törmänny kovin moneen. Aion lukea vielä Jenny Kangasvuon kirjan Bi- ja pan-seksuaalisuus.



Tässä kirjassa Ahjopalo ja Palo keskustelevat eri aiheista bi-seksuaalisuuteen liittyen. Keskustelujen lomassa on bi-seksuaalien ihmisten kokemuksia ja ajatuksia aiheesta. Näitä kokemuksia oli mielenkiintoista lukea. Oli mahtavaa lukea myös siitä, että kaikille ei-heterous ei ole mikään kriisi. Ei ole mullekaan koskaan ollu. Se on mulle samanlainen asia, ku vaikka mun silmien väri eli asia, johon ei voi ite mitenkään vaikuttaa ja sillä siisti.

Poiminta kirjasta, joka herättelee:
"Annukka Lahden mukaan biseksuaalisuus tekee näkyväksi monogamiaan liittyvät ristiriidat. Vahva länsimainen tarina romanttisesta rakkaudesta pitää sisällään ajatuksen, jonka mukaan Se Oikea, yksi ainnoa ihminen, täyttää kaikki halumme ja tarpeemme. Hieman ristiriitaisesti tämän yhden kumppanin tulee tarjota sekä turvaa ja kumppanuutta että jännitystä ja uutuutta. Lahden mukaan biseksuaalisuus tekee tällaisen ideaalin mahdottomuuden näkyväksi. Tämä ei tarkoita, että biseksuaalit olisivat ailahtelevampia kuin muutkaan - yleinen stereotypia - mutta näyttää sen, kuinka osia ihmisen seksuaalisuudesta jää aina väistämättä toteutumatta."
Tuo oli hyvä huomio, että miksi yhden kumppanin pitäis pystyä kaikkeen? Eihän se ole edes mahdollista. Ei kukaan oo mikään yli-ihminen. Toisaalta se on myös lohdullista ja armollista, että ei munkaan tarvi pystyä kaikkeen.

Uusi termi minulle: omniseksuaali eli ihminen, jolle romanttisen ja/tai seksuaalisen halun kohteen sukupuolella ei ole merkitystä. Itse olen omniseksuaali. Toki lapsena ei ollu muuta sanaa ku bi-seksuaali ja sen olen silloin ottanut itselleni kuvaamaan itseäni. Oon siis 13-vuotiaana tajunnu, että en oo hetero. 

Kaiken kaikkiaan tää oli vallan mainio kirja. Sopivan kevyt ote, mutta myös syvällisyyttä kansien välissä. Iso plussa myös Apila Pepita Miettisen kuvituksesta. Tykkään Miettisen tyylistä paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti