12 heinäkuuta, 2023

Dimi Salo: Sopivanlaiset

Kirjojen pyörteissä- blogin Jennyn kans luettiin tämä Salon Ouluun sijoittuva kirja. Jopa Kalevassa oli tästä kirjasta arvio. (Mistä lähtien Kalevassa on ollu kirja-arvosteluja???) Alunperin taisin tän kirjan bongata Marjatan kirjat ja mietteet- blogista. Mutta kumpi, minä vai Jenny ehotti tätä lopulta yhessä luettavaksi? Enää muista mokomaa. Joka tapauksessa, Salo asuu iteki Oulusa.


Kannessa vasemmalta oikealle päähenkilöt: Hannele, Aava ja Juhani


Tää oli jännä kirja. 12 lukua kuten vuodessa kuukausia. Päähenkilöillä oli vuorollaan oma lukunsa eli kullaki neljä. Ja nää päähenkilöt. Uh. Tai siis oe voe. 

Hannele oli varsinkin aluksi aika karsea tyyppi. Näki asiat vaan omasta perspektiivistään ja aikas mustavalkoisena. Oli välillä melkonen marttyyriki vielä! Lopussa häneenki alko tulla inhimillisempiä piirteitä, onneksi. Jotain kasvua.

Aava, Hannelen ja Juhanin tytär. Töissä baarissa. Aava jäi aika laimeaksi hahmoksi. Hänestä ei oikein saanu mitään otetta. Ei ollu tarttumapintaa. Hän lähinnä palloili töissä ja vanhempiensa välissä. Hän paljon mietti kaikkea, mutten jotenkin saanu kii yhtään. Olenko sopivanlainen vai en? Tällain näin?

Juhanista taas tuli mun lempihahmo. Ajattelevainen ja huomaavainen tyyppi, joka kärsii työttömyydestään ja masennuksesta. Oli oikeastaan aika ihanaki hän. Ja niin samaistuttava! Jotenkin kaikki ne bussimatkakuvaukset ja kirjastossakäynnit nauratti tuttuudensa takia. 

Kirjassa tykkäsin siitä todella paljon, että repliikit oli tätä ihanaa Oulun murretta. Mun äidinkieltä! Oulun murretta on aika ihanaa lukea. Tahtomattaankin sitä välillä kirjotan. En nyt sentäs tunge kaikkia vokaaleita joka väliin, mutta puhekielistä kirjotusta mulla kyllä on palijo. Tää kirja siis tuntu kyllä kotosalta murteen ja tietysti tän mun koti- ja syntymäkaupungin takia. 

Tähän kirjaa kuului myös cd-albumi, jossa on 12 biisiä tehtynä kirjan joka lukuun. Sitä ku ei tullu kirjan varauksen mukana, ni en saanu kuunnteltua. Lyriikat oli kuitenkin kirjassa onneksi.

Kiitos Dimi Salo tästä kirjasta! Ois mahtavaa tavata sut ja jutella Sopivanlaisista ja kaikesta muustakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti