07 heinäkuuta, 2023

Julia Pöyhönen & Heidi Livingston: Fanni ja kiukkuiset kaksoset

Vielä yks Fanni-kirja! Tää on nyt sarjan 7. lukemani kirja, jos oikein laskin. Yks lukematta enää näistä.



 

"Erimielisyyksistä ja ristiriitaisista tarpeista aiheutuvat riidat ovat luonnolllinen osa läheisiä ihmissuhteita. Vaikka riitoihin usein liittyy räiskyviä tunteita, riidat eivät itsessään ole vaarallisia. Rakentava riitely on tärkeä sosiaalinen taito. Se lisää osapuolten välistä myötätuntoa toisiaan kohtaan ja auttaa löytämään ratkaisuja, jotka aidosti parantavat tilannetta. Rakentavassa riitelyssä olennaista on oman tarpeen ilmaiseminen toiselle kunnioittavalla tavalla toisen käyttäytymiseen keskittymisen ja syyttelyn sijaan.

Omien tunteiden ja tarpeiden tunnistaminen tai ääneen sanominen ei ole helpooa, sillä se edellyttää oman haavoittuvuuden tunnustamista ja sen myöntämistä, että kaipaa muilta apua. Tätä harjoittelemalla huomaa kuitenkin pian, että riitojen sävy muuttuu rakentavammaksi, riidan jälkeen ilma puhdistuu ja tunneyhteys palautuu myönteiseksi.

Rakentavaa riitelyä voi harjoitella neljän askeleen avulla; teot -> tunne -> tarve -> tulos.
- teot: Mitä tein?
- tunne: Miltä minusta tuntui? Mitä muita tunteita minulla oli?
- tarve: Mitä tarvitsen ja haluan? Mitä toivon muilta?
- tulos: Miten tilanteen voisi ratkaista siten, että kaikille jää hyvä mieli?"

"- muista, että tunne on aina kokijalleen tosi, emmekä voi toisen puolesta arvioida, mitä tunteita missäkin tilanteessa voi tai pitäisi tuntea. Toisen tunteiden ja tarpeiden kuuleminen auttaa syventämään ymmärrystä ihmisten erilaisista kokemusmaailmoista ja vahvistaa empatiaa osapuolten välillä."

2 kommenttia:

  1. Riiteleminen on taitolaji. Ja eri ihmisten kanssa eri asiat ovat riitelemistä. En tykkää yhtään riitelemisestä. Välttelen riitoja kuin ruttoa. Ulkoilen ennemmin koirien kanssa. Tosin minun koirat ovat kovia riitelemään muiden koirien kanssa. Minulla on veljiä, jotka riitelevät ja minä saan selvitellä heidän välejään. Tosi raskasta puuhaa, mutta aina laiha sopu on parempi kuin lihava riita.

    VastaaPoista